• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Cornish pasty

28 juli 2018 By Martine Reageer

Het was niet de eerste keer dat ik Patesserie van de Tessa toegewezen kreeg voor de foodblogswap. Eerder maakte ik nl al deze noten en een appel-kruimel plaattaart . Maar aangezien er heel veel recepten op het blog van Tessa staan die ik best nog eens zou willen maken vond ik dat helemaal niet erg. Bovendien kan ik nog een hoop leren van deze sympathieke patisserie koningin.

Cornish pasty

Ondanks de ruime keuze was ik er deze keer snel uit. We zijn net terug uit Engeland en daar had Maarten graag nog Cornish pasty gegeten. Het is er niet van gekomen en dat was een mooie reden om ze zelf te maken. Ik had ook speciaal lard (reuzel) mee uit Engeland genomen en kon dat mooi gelijk gebruiken.

Tessa maakte de originele Cornish pasty met rundvlees, koolraap, aardappel en ui. Mijnwerkers namen deze pasties vroeger mee de mijn in om zo eenvoudig en toch voedzaam te kunnen lunchen. Met hun vieze handen konden ze dan de korst vasthouden en de rest er af eten. Oorspronkelijk was een uiteinde van de pie gevuld met een fruitvulling voor een zoete afsluiting van de maaltijd.

Eigen draai

Omdat ik nog een restant varkensschouder in huis had en het de bedoeling van de foodblogswap is dat je een eigen draai aan het recept geeft paste ik de overige ingrediënten ook maar gelijk aan. Ik gebruikte zoete aardappel, aardappel, ui en koolrabi voor de vulling. Om te voorkomen dat de vulling te droog zou worden gebruikte ik een beetje boter met bloem wat precies het resultaat gaf dat ik wilde.

Voor het deeg gebruikte ik 100 gram speltbloem en 400 gram tarwebloem en dat leverde een prima deeg op. Ik moest wel iets meer bloem gebruiken dan het recept aangaf, maar als je varieert met bloem moet je altijd even kijken of je de hoeveelheid vocht aan moet passen.

Vouwen

Het dichtvouwen is best nog wel even een handigheidje heb ik gemerkt. Na een tijdje kreeg ik de slag een beetje te pakken, maar om echt mooie pasty’s te maken zal ik nog even moeten oefenen.
Ach, ik vind ze er eigenlijk prima uitzien en bovendien zijn ze niet opengescheurd. Ik vond het wel een beetje jammer dat de pasty die ik doorsneed voor de foto net even wat minder kleur en vulling had van binnen. Om er nog 1 door te snijden vond ik zonde 🙂 Terwijl ik dit schrijf bedenk ik pas dat ik natuurlijk wat van de vulling van de andere helft had kunnen gebruiken voor de foto. Ha ha ha, ik ben gewoon te eerlijk. Ik zou de volgende keer de verhouding gewone aardappel en zoete aardappel wat aanpassen. Met wat meer zoete aardappel erin zien ze er net wat aantrekkelijker uit.

Niet zo Cornish pasty

Ingrediënten voor 8 stuks

Voor het deeg

  • 500 gr bloem (het liefste voor brood)
  • 120 gr reuzel
  • 125 gr boter
  • 1 tl zout
  • 175 ml ijskoud water


Voor de vulling

  • 450 gram varkensschouder
  • 200 gram aardappel
  • 250 gram zoete aardappel
  • 150 gram koolrabi
  • 1 grote ui
  • 8 theelepels bloem
  • 8 theelepels boter
  • zout en peper
  • losgeklopt ei met wat melk

Wrijf de bloem, het zout, de reuzel en de boter in een kom en wrijf het tussen je vingers tot een kruimelig deeg of gebruik een keukenmachine.
Doe het water erbij en kneed het deeg tot het soepel en elastisch is. Voeg een beetje bloem toe als het te nat is Neem even de tijd om goed te kneden, want als je deeg niet elastisch genoeg is scheurt het en kan de vulling eruit komen.
Leg het deeg in een plastic zak of huishoudfolie en laat het minstens 3 uur in de koelkast rusten. Dat zorgt ervoor dat het deeg beter uit te rollen is.

Snijd het varkensvlees in dobbelsteentjes. Schil de aardappels en de koolrabi en snijd die ook in dobbelsteentjes. Ik had ze vrij klein gesneden (0,5 cm) omdat ik bang was dat ze niet gaar zouden worden, maar ze hadden best wat groter gekund.

Verwarm de oven voor op 165C (hete lucht)

Rol het deeg uit tot een dunne lap en snijd er met behulp van een bord (of bakring) cirkels van 20 cm uit. Ik had niet genoeg plek op het aanrecht en heb dus steeds opnieuw een stuk deeg uitgerold en er 1 cirkel uitgesneden. 
Leg in het midden van elke deegcirkel een laag groente en verdeel dan het vlees. Bestrooi met flink wat zout en vooral peper. Leg op ieder hoopje een klontje boter en verdeel een theelepel bloem over het hoopje. Dit maakt de vulling net iets smeuïger.
Vouw de deegcirkels dicht door ze de randen een klein beetje nat te maken met wat water en vouw ze dan rondom dicht. 
Leg de pasties op  bakpapier op een bakplaat. 

Bestrijk de pasties met het losgeklopte eimengsel en bak ze dan in ca 50 minuten gaar en goudbruin.

De pasties zijn prima in te vriezen.

In een post over ons bezoek aan Cornwall in 2011 zag ik dat we de lekkerste Cornish pasty aten bij de Geevor Tin Mine Die was overigens ook niet echt perfect gevouwen, maar dus wel heel lekker. En daar gaat het uiteindelijk om.

Categorie: hartige taart Tags: eenpansgerecht, foodblogswap, oven

Vorig bericht: « Openluchtmusea in Engeland: Blists Hill Victorian Town en Black Country Living museum
Volgend bericht: Salade met koolrabi, gamba’s en Hollandse garnalen »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in