• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Sodabrood

31 januari 2018 By Martine Reageer

Mama’tje van alles is de blog van een fulltime huismoeder. En niet zomaar een huismoeder, maar een zeer creatieve! 
 
Op zoek naar recepten voor de foodblogswap bleef ik hangen bij de kinderfeestjes. Wat een geluksvogels zijn de kinderen die deze feestjes mee mogen maken. Ik las over een spionnenfeestje, een ridderfeest en vlotten maken. Wat wil je nog meer als kind. Ik werd er zelf ook weer enthousiast van want ik heb weliswaar zelf geen kinderen, maar heb wel lang met kinderen gewerkt op de BSO, een schippersinternaat en bij de scouting. En ook ik vond dat soort activiteiten altijd superleuk om te organiseren.   
Maar daar kwam ik niet voor. 
 
 
Ik was op zoek naar recepten voor de foodblogswap. Er stonden meer dan genoeg lekkere recepten tussen en al snel had ik een heel lijstje om uit te kiezen. Werden het oma’s biscuitjes, zodat ik eindelijk de biscuitjesvorm met letters, die ik jaren geleden kocht eens zou gebruiken of zou ik die broodjes maken die er zo lekker uit zagen op de foto. Of toch maar appel-kaneel blondies? 
Uiteindelijk koos ik voor de Surinaamse fiadou. Het maken van het deeg bleek al best een uitdaging, want het was veel te nat. Ik heb er dus nog maar bloem bij gedaan tot het een mooie deegbal werd. So far, so good. het deeg rees prima, de rozijnen lagen in rum te weken en ik was er helemaal klaar voor. Het vormen van het deeg heb ik volgens een andere manier gedaan dan Willeke en dat had ik beter niet kunnen doen. Die van mij werd lang zo mooi niet. Ik denk ook dat mijn oven iets heter bakt op dezelfde temperatuur want ik vond de fiadou iets te droog geworden. Bovendien had ik niet goed opgelet en was hij te donker geworden. Kortom, leuk recept, maar het moest in de herkansing. En daar had ik geen tijd meer voor.
Op het laatste nippertje schakelde ik dus over naar plan b: tijger-sodabrood. En dat lukte gelukkig prima. Het brood smaakte heerlijk. En omdat het deeg niet hoeft te rijzen staat het in een uurtje op tafel.
Bij mij kwam het brood vrij moeilijk uit de pan. De volgende keer zal ik bakpapier op de bodem van de pan leggen zodat ik zeker weet dat het brood er makkelijk uitkomt. Ook had ik het brood nu op 240 graden gebakken en zal ik de oven de volgende keer iets lager zetten.

Sodabrood

Ingrediënten

  • 300 gram speltbloem
  • 100 gram tarwebloem
  • 4 gram baksoda
  • 4 gram zout
  • 350 ml karnemelk
Verwarm de oven voor op 230 graden hetelucht. 
Weeg de droge ingrediënten af en roer ze door elkaar. Roer de karnemelk erdoor tot het deeg een bal vormt. Vooral niet teveel kneden.
 
Vet de bodem van een gietijzeren braadpan in met wat boter of bakspray en leg de deegbal in de pan. Kwast de bovenkant van het brood met een een beetje karnemelk. 
Bak het brood 30 minuten in de oven met de deksel op de pan. Daarna haal je de deksel van de pan en bak je het brood nog 10 minuten zonder deksel. Je kunt met een thermometer controleren of je brood gaar is. Prik in het midden van het brood. Als de kerntemperatuur minimaal 90 graden is, is het brood gaar.
 
 

Categorie: brood Tags: foodblogswap

Vorig bericht: « Reisverslagen Vietnam en Andalusië
Volgend bericht: De maand van Duizend en 1 dag: januari »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in