We hadden eigenlijk niet verwacht dat een museum over breien interessant kon zijn, maar het Framework Knitters Museum in Ruddington was 1 van de leukste uitstapjes van onze vakantie in Engeland. En dat was niet omdat andere uitstapjes tegenvielen 😉.
Framework Knitters
Bij binnenkomst werden we welkom geheten door 1 van de enthousiaste vrijwilligers. Zij gaf ons wat meer uitleg over het museum en daarna konden we alle ruimtes in ons eigen tempo bekijken.
Het kantoor en de cottages
In de manager’s cottage leek de tijd stil te hebben gestaan. Het gezin van de manager leefde hier met 2 volwassenen en 6 kinderen.
In de worker’s cottage leefde een gezin met 4 kinderen. Zoals je op 1 van de kleinere foto’s kunt zien sliepen er door het gebrek aan ruimte soms meerdere kinderen in 1 bed.
Wat ik heel leuk vind aan dit museum is dat alles in dezelfde stijl is gedaan. Zo stond er op 1 van de ladenkastjes een lijstje met in geborduurde letters: explore the drawers. In de geopende laatjes lagen diverse bezittingen van het gezin uit die tijd.
De breimachines
Het draait in dit museum natuurlijk uiteindelijk om de mechanische breimachines. Ze hebben een flinke verzameling en je krijgt een goede indruk van hoe het er vroeger uitgezien moest hebben. Het zal een flink kabaal geweest zijn met al die ratelende machines.
Er waren in elke ruimte vrijwilligers die uitgebreid vertelden hoe de machines werkten en hoe het er vroeger aan toe ging.
In eerste instantie hadden families thuis een breimachine staan (meestal gehuurd) waarbij het hele gezin meewerkte aan de productie.
Vanaf ongeveer 1600 kwamen er steeds grotere en betere breimachines in omloop. Deze waren vaak te groot om thuis neer te zetten en dus werden ze voornamelijk te huur aangeboden in de werkplaatsen. Er werkten dan verschillende mensen op dezelfde breimachine, maar ze hadden vaak wel hun eigen zitje omdat dat helemaal naar je achterwerk ging staan en je dus lekkerder zat op je eigen zitje.
De huur werd snel hoger en voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Toen er fabrieken met breimachines kwamen was het einde snel nabij voor de framework knitters. Met de lage prijzen van de fabrieksmatig gemaakte sokken en kledingstukken viel niet te concurreren.
De breiers die vaak 15 tot 16 uur aan het werk waren verdienden ontzettend weinig. Ze waren afhankelijk van de kousenfabrikanten die elkaar beconcurreerden door steeds lagere prijzen te hanteren en slechtere kwaliteit te leveren. Zo bleef er vrijwel niets over voor de breiers om van te leven. Een bijkomende factor was het grote aantal werklozen in die tijd. Zij boden zich aan om onder de prijs te werken om zo in elk geval nog iets te kunnen verdienen. Er is wel een poging gedaan iets aan de arbeidsvoorwaarden en het loon te verbeteren door het oprichten van een vakbond, maar dat mislukte omdat de producenten toen naar andere gedeelten van het land met hun opdrachten.
De glazen bol die je op bovenstaande foto naast het raam ziet hangen is bedoeld om meer licht op het werk te laten vallen. Om kunstlicht te creëren werd er een kaars achter de bol gezet, maar omdat kaarsen duur waren zag je in de huizen van de frameknitters vaak lange ramen zodat er zoveel mogelijk licht naar binnen kon.
Als je meer wilt weten over het museum en de framework knitters is het leuk onderstaand filmpje te bekijken.
The Framework Knitters Museum, Chapel Street, Ruddington, Nottingham
NG11 6HE
Geef een reactie