• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Franse frietjes (French fries)

25 maart 2017 By Martine 2 Reacties

Waar ik pepernoten en kruidnoten nooit door elkaar zou gebruiken, maak ik er met patat lekker een potje van. Patates frites, pommes frites, French fries, Franse frietjes, friet, pata, het maakt me allemaal niet uit. Al verwacht ik wel dunne friet als er Franse frietjes beloofd worden.

Mijn moeder bakt niet alleen de lekkerste boterkoek, maar ook de lekkerste patat van de wereld. En nee, dat is niet overdreven.
Toen mijn zus en ik klein waren bakte mijn vader bakte de patat. We kregen dan altijd wat voorgebakken patat op een schoteltje met een beetje zout en vonden dat bijna net zo lekker als de frietjes die helemaal afgebakken waren. Na zijn overlijden nam mijn moeder het patat bakken over en zij heeft ze zelfs nog naar een hoger plan weten te tillen.

Belangrijk om ze goed te krijgen is de juiste aardappel en de juiste temperatuur. En natuurlijk het voorbakken niet vergeten. Waar je ze in bakt is ook niet onbelangrijk. Mijn moeder gebruikt Diamant vloeibaar frituurvet, maar ossewit is eigenlijk het lekkerst. Dit kun je tegenwoordig niet overal meer kopen, vandaar het vloeibare alternatief.

Wij vinden dunne frites het lekkerst, maar je kunt de aardappels ook dikker snijden en iets langer bakken. Na de eerste keer bakken moeten de frietjes nog slap en niet echt verkleurd zijn. na de tweede keer bakken goudbruin en knapperig.

Franse frietjes

 

Ingrediënten

  • Bonken (vraag de aardappelboer op de markt; het zijn volgens mij vaak kleibinten)
  • Diamant vloeibaar frituurvet (of nog lekkerder ossewit)
Schil de aardappels en spoel ze af. Zet een kom koud water klaar om de gesneden frites straks in te doen.
Snijd de aardappels met de hand of met een fritessnijder tot Franse, dunne frietjes (ongeveer 7 mm) en bewaar ze tot je klaar bent met snijden in de kom water. Laat ze uitlekken en droog ze in een schone theedoek.
Verhit het vet tot 160 graden en bak de patat 3 minuten voor, Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat ze afkoelen. Bewaar ze in de koelkast tot je ze gaat afbakken.
Bak de patat 3 a 4 minuten af op 180 graden en laat ze voor het serveren nog even uitlekken op keukenpapier.

Categorie: hoofdgerecht Tags: aardappels

Vorig bericht: « Bolognesesaus
Volgend bericht: Kokosbollen »

Lees Interacties

Reacties

  1. Bea

    25 maart 2017 om 21:37

    Hartelijk dank voor de complimenten. Zit hier met een grote glimlach achter de computer
    Je moeder

    Beantwoorden
  2. Martine

    26 maart 2017 om 09:26

    Graag gedaan. Ik heb er nu wel steeds trek in.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in