Tijd voor de foodblogswap! Deze maand belandde ik bij Claudia’s keuken, een blog met veel gezonde mediterrane recepten. Omdat ik vind dat ik wel wat vaker soep zouden kunnen eten koos ik voor de romige koolhydraatarme bloemkoolsoep die ik wat aanpaste naar mijn smaak en wat ik in huis had. Er lagen 3 pastinaken te wachten tot ik er iets mee zou gaan doen en ik had een tijd geleden soep gemaakt met geroosterde broccoli en vadouvan kruiden die erg lekker was. Die kruiden waren inmiddels op, dus gebruikte ik ras el hanout. Ook erg lekker. Het werd dus geroosterde bloemkool-pastinaak soep. De meningen over de geroosterde kikkererwten waren verdeeld. Ik vond ze de soep een lekkere bite geven en van Maarten hadden ze er niet in gehoeven.
Met de hoeveelheid bouillon uit het recept wordt de soep vrij dik. Wil je hem dunner, dan voeg je gewoon meer bouillon toe. De soort bouillon die je gebruikt maakt niet zo heel veel uit, maar gebruik groentebouillon als je het vegetarisch wilt houden. Zonder de slagroom heb je een heerlijke vegan soep. Met soep komen de hoeveelheden niet zo krap en je kunt er gewoon instoppen wat je lekker lijkt.
Geroosterde bloemkool-pastinaaksoep met ras el hanout
Ingredienten
- 1 middelgrote bloemkool
- 400 gram pastinaak
- 1 ui
- 5 teentjes knoflook in schil
- 2 eetlepels (of meer) ras el hanout
- klein blikje kikkererwten (150 gram)
- scheut olie
- 1200 ml (groente)bouillon
- peper en zout
- 50 ml slagroom
Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).
Verdeel de bloemkool in roosjes en was ze in een vergiet. Laat goed uitlekken. Schil de pastinaak en snijd ze in grove stukken. Snijd de ui in grove stukken. De de groenten in een kom of plastic bak of zak. Strooi de ras el hanout erbij en giet er wat olie bij. Even goed omschudden.
Verdeel de groenten over een bakplaat met bakpapier, leg de ongepelde teentjes knoflook erbij en laat alles in ongeveer 45 minuten gaar worden.
Verwarm de bouillon in een pan en knijp de knoflookteentjes uit hun schilletje in de bouillon. Doe de groenten erbij en laat nog even zacht pruttelen terwijl je de kikkererwten voorbereidt.
Spoel de kikkererwten in een zeef af onder stromend water en droog ze goed af met een theedoek. Leg de kikkererwten op de bakplaat (evt op bakpapier) en bestrooi ze met wat peper en zout. Rooster ze in ongeveer 30 minuten op 200 graden goudbruin. Hussel ze halverwege de baktijd een keertje om met een spatel.
Pureer de soep met een staafmixer (of in een keukenmachine) tot een gladde massa. Voeg de slagroom toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
Doe de soep in een kom en bestrooi met de geroosterde kikkererwten.
Michèle
De soep is echt heerlijk 🙂 dit recept ga ik vaker maken !!