Mijn moeder maakt rond 5 december altijd heerlijke gevulde speculaas. Dat doet ze volgens dit recept uit Het grote bakboek: Je kunt de spijs zelf maken, maar kant en klaar amandelspijs kan natuurlijk ook.
Gevulde speculaas
Ingrediënten
Amandelspijs
- 250 gram amandelspijs (evt. wat smeuiiger gemaakt met wat koffieroom of eigeel)
of
- 150 gram gepelde amandelen
- 150 gram suiker
- 1/4 geraspte citroenschil
- 1/2 eetlepel citroensap
- 1 a 2 druppels bittere amandelolie
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels (koffie) room
Maal de amandelen door een amandelmolen of vleesmolen. meng er de suiker, citroensap, citroenrasp, amandelolie, eierdooiers en room door. Maal de amandelspijs nog een- of tweemaal.
Plaats de spijs, afgedekt, minstens 24 uur in de koelkast; wordt de spijs nog langer van te voren gemaakt, meng er dan vlak voor de verwerking de eierdooiers en de room door.
Speculaas
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 afgestreken eetlepels speculaaskruiden
- 1 mespunt zout
- 175 koude. harde boter
- 25 gram garneeramandelen
- 2 eiwitten
Zeef bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom.
Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes. Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Laat het afgedekt op een koele plaats 12 à 24 uur rusten om de kruiden goed in het deeg te laten trekken.
Verwarm de oven voor op 175 graden of gasstand 3. Beboter de bakplaat. Verdeel het speculaas in tweeën. Bestuif je werkblad met bakmeel.
Rol de twee deeghelften op een met bakmeel bestoven aanrecht uit tot twee gelijke rechthoekige lappen van circa 3/4 cm dikte. Klop de eiwitten los.
Leg een deeglap op de bakplaat en bestrijk deze met eiwit. Strijk de amandelspijs gelijkmatig over het deeg uit en bestrijk dit eveneens met eiwit.
Bedek de amandelspijs met de tweede deeglap. Druk de lagen licht op elkaar vast.
Garneer de gevulde speculaas met amandelen en bestrijk de bovenkant met het resterende eiwit.
Plaats de bakplaat iets onder het midden in de voorverwarmde overn. Bak de gevulde speculaas in ca 40 minuten gaar en bruin.
Neem de bakplaat uit de oven en laat de speculaas bijna geheel koud worden alvorens ze in vierkante stukjes te snijden.
Geef een reactie