• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Gevulde speculaas

7 december 2012 By Martine Reageer

Mijn moeder maakt rond 5 december altijd heerlijke gevulde speculaas. Dat doet ze volgens dit recept uit Het grote bakboek: Je kunt de spijs zelf maken, maar kant en klaar amandelspijs kan natuurlijk ook.

 

 

Gevulde speculaas

 

Ingrediënten

 

Amandelspijs

  • 250 gram amandelspijs (evt. wat smeuiiger gemaakt met wat koffieroom of eigeel)
                       of
  • 150 gram gepelde amandelen
  • 150 gram suiker
  • 1/4 geraspte citroenschil
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 1 a 2 druppels bittere amandelolie
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels (koffie) room

Maal de amandelen door een amandelmolen of vleesmolen. meng er de suiker, citroensap, citroenrasp, amandelolie, eierdooiers en room door. Maal de amandelspijs nog een- of tweemaal.
Plaats de spijs, afgedekt, minstens 24 uur in de koelkast; wordt de spijs nog langer van te voren gemaakt, meng er dan vlak voor de verwerking de eierdooiers en de room door.
 

Speculaas

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 afgestreken eetlepels speculaaskruiden
  • 1 mespunt zout
  • 175 koude. harde boter
  • 25 gram garneeramandelen
  • 2 eiwitten
 
Zeef bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom. 
Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes. Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Laat het afgedekt op een koele plaats 12 à 24 uur rusten om de kruiden goed in het deeg te laten trekken. 
 
Verwarm de oven voor op 175 graden of gasstand 3. Beboter de bakplaat. Verdeel het speculaas in tweeën. Bestuif je werkblad met bakmeel.
Rol de twee deeghelften op een met bakmeel bestoven aanrecht uit tot twee gelijke rechthoekige lappen van circa 3/4 cm dikte. Klop de eiwitten los.
Leg een deeglap op de bakplaat en bestrijk deze met eiwit. Strijk de amandelspijs gelijkmatig over het deeg uit en bestrijk dit eveneens met eiwit.
Bedek de amandelspijs met de tweede deeglap. Druk de lagen licht op elkaar vast.
Garneer de gevulde speculaas met amandelen en bestrijk de bovenkant met het resterende eiwit.
Plaats de bakplaat iets onder het midden in de voorverwarmde overn. Bak de gevulde speculaas in ca 40 minuten gaar en bruin.
Neem de bakplaat uit de oven en laat de speculaas bijna geheel koud worden alvorens ze in vierkante stukjes te snijden.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: koek

Vorig bericht: « Spaghetti met spinazie, zalm en pesto
Volgend bericht: Pasta met prei en gerookte zalm »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker bij Hart van Sluis in Sluis.
#Sluis #hartvansluis #dinner #food #gambakroketjes #schol #kabeljauw #pannacotta #blondie
Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik bij mijn moeder. Ze is net een paar dagen uit het ziekenhuis waar ze met de behandeling voor CLL (chronische lymfatische leukemie) begonnen is. Best ingrijpend allemaal dus lunchten we vandaag voor de gezelligheid buiten de deur bij Khotinsky in Dordrecht.
#khotinsky #lunch #dordrecht #kroketten
Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theat Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theatersferen. Romeo en Julia in het Steengroevetheater in Winterswijk. Het was weer heel bijzonder! #theater #romeoenjulia #kamperen #theatervoorstelling #steengroeve #winterswijk #buiten #ikhouervan #theaterboost
Logeren bij je zus en dan verwend worden met een h Logeren bij je zus en dan verwend worden met een heerlijk bord pad thai 🥰
#padthai #logeren #thaifood #voorhaarzonderkoriandervoormijmet
In Maun (Botswana) aten we bij Marc's Eatery. Er In Maun (Botswana) aten we bij Marc's  Eatery. Er hangt daar een erg ontspannen, gezellige sfeer en het eten was heerlijk. We begonnen net slakken en pissaladiere. Daarna aten we kuduhamburger en steak. We sloten af met serehijs.

#botswana #travel #food #Meat #slakken #dinner #kudu #burger #Reizen #eten #icecream #ijs #africa #Afrika
De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpa De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpan in Botswana) klimmen graag hoog om het gevaar aan te kunnen bespeuren en zijn niet schuw. 
#meerkat #meerkatten #wildlife #botswana #africa #afrika #travel #reizen #travelling #holiday #animals #dieren #dierophoofd
Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkome Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkomen voor de komende 2 nachten. Het zwembad is steenkoud, maar erg fijn. Morgenochtend vertrekken we om 6 uur naar de zoutpan Ntwetwe om de pan te zien, meerkatten te spotten en quad te rijden.
#botswana #planetboabab #africa #Afrika #gweta #swimmingpool #travel #reizen #roadtrip
De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de riv De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de rivier de Chobe. We zagen er ontelbare olifanten, 2 leeuwen, een giraffe, mangoesten, nijlpaarden, kudus, buffels en meer. We deden er 2 riviercruise en een gamedrive. 
Het meest bijzonder was de kudde overzwemmende olifanten tijdens een rivercruise. We zagen ze vlak voor ons neus het water in- en later weer uitgaan. Nu gaan we door naar Gweta; een rit van ongeveer 4,5 uur.

#elephant #olifant #leeuw #lion #rivercruise #gamedrive #safari #chibe #choberiver #africa #Afrika #botswana #travel #holiday
Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcru Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcruise op de kavangorivier. We zagen 2 krokodillen en een heleboel nijlpaarden.
De laatste foto is van onze nieuwe lokatie: camp Kwando. Een prachtige lodge op palen met een heerlijk terras aan de rivier.
#hippos #nijlpaarden #lodge #krokodil #crocodile #namibie #namibia #Africa
#Afrika #travel #travelling #reizen #vakantie #holiday #campkwando #sunsetcruise
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • De baan van
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in