• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Gevulde speculaas

7 december 2012 By Martine Reageer

Mijn moeder maakt rond 5 december altijd heerlijke gevulde speculaas. Dat doet ze volgens dit recept uit Het grote bakboek: Je kunt de spijs zelf maken, maar kant en klaar amandelspijs kan natuurlijk ook.

 

 

Gevulde speculaas

 

Ingrediënten

 

Amandelspijs

  • 250 gram amandelspijs (evt. wat smeuiiger gemaakt met wat koffieroom of eigeel)
                       of
  • 150 gram gepelde amandelen
  • 150 gram suiker
  • 1/4 geraspte citroenschil
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 1 a 2 druppels bittere amandelolie
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels (koffie) room

Maal de amandelen door een amandelmolen of vleesmolen. meng er de suiker, citroensap, citroenrasp, amandelolie, eierdooiers en room door. Maal de amandelspijs nog een- of tweemaal.
Plaats de spijs, afgedekt, minstens 24 uur in de koelkast; wordt de spijs nog langer van te voren gemaakt, meng er dan vlak voor de verwerking de eierdooiers en de room door.
 

Speculaas

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 afgestreken eetlepels speculaaskruiden
  • 1 mespunt zout
  • 175 koude. harde boter
  • 25 gram garneeramandelen
  • 2 eiwitten
 
Zeef bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom. 
Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes. Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Laat het afgedekt op een koele plaats 12 à 24 uur rusten om de kruiden goed in het deeg te laten trekken. 
 
Verwarm de oven voor op 175 graden of gasstand 3. Beboter de bakplaat. Verdeel het speculaas in tweeën. Bestuif je werkblad met bakmeel.
Rol de twee deeghelften op een met bakmeel bestoven aanrecht uit tot twee gelijke rechthoekige lappen van circa 3/4 cm dikte. Klop de eiwitten los.
Leg een deeglap op de bakplaat en bestrijk deze met eiwit. Strijk de amandelspijs gelijkmatig over het deeg uit en bestrijk dit eveneens met eiwit.
Bedek de amandelspijs met de tweede deeglap. Druk de lagen licht op elkaar vast.
Garneer de gevulde speculaas met amandelen en bestrijk de bovenkant met het resterende eiwit.
Plaats de bakplaat iets onder het midden in de voorverwarmde overn. Bak de gevulde speculaas in ca 40 minuten gaar en bruin.
Neem de bakplaat uit de oven en laat de speculaas bijna geheel koud worden alvorens ze in vierkante stukjes te snijden.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: koek

Vorig bericht: « Spaghetti met spinazie, zalm en pesto
Volgend bericht: Pasta met prei en gerookte zalm »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in