• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Gevulde speculaas

7 december 2012 By Martine Reageer

Mijn moeder maakt rond 5 december altijd heerlijke gevulde speculaas. Dat doet ze volgens dit recept uit Het grote bakboek: Je kunt de spijs zelf maken, maar kant en klaar amandelspijs kan natuurlijk ook.

 

 

Gevulde speculaas

 

Ingrediënten

 

Amandelspijs

  • 250 gram amandelspijs (evt. wat smeuiiger gemaakt met wat koffieroom of eigeel)
                       of
  • 150 gram gepelde amandelen
  • 150 gram suiker
  • 1/4 geraspte citroenschil
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 1 a 2 druppels bittere amandelolie
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels (koffie) room

Maal de amandelen door een amandelmolen of vleesmolen. meng er de suiker, citroensap, citroenrasp, amandelolie, eierdooiers en room door. Maal de amandelspijs nog een- of tweemaal.
Plaats de spijs, afgedekt, minstens 24 uur in de koelkast; wordt de spijs nog langer van te voren gemaakt, meng er dan vlak voor de verwerking de eierdooiers en de room door.
 

Speculaas

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 afgestreken eetlepels speculaaskruiden
  • 1 mespunt zout
  • 175 koude. harde boter
  • 25 gram garneeramandelen
  • 2 eiwitten
 
Zeef bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom. 
Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes. Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Laat het afgedekt op een koele plaats 12 à 24 uur rusten om de kruiden goed in het deeg te laten trekken. 
 
Verwarm de oven voor op 175 graden of gasstand 3. Beboter de bakplaat. Verdeel het speculaas in tweeën. Bestuif je werkblad met bakmeel.
Rol de twee deeghelften op een met bakmeel bestoven aanrecht uit tot twee gelijke rechthoekige lappen van circa 3/4 cm dikte. Klop de eiwitten los.
Leg een deeglap op de bakplaat en bestrijk deze met eiwit. Strijk de amandelspijs gelijkmatig over het deeg uit en bestrijk dit eveneens met eiwit.
Bedek de amandelspijs met de tweede deeglap. Druk de lagen licht op elkaar vast.
Garneer de gevulde speculaas met amandelen en bestrijk de bovenkant met het resterende eiwit.
Plaats de bakplaat iets onder het midden in de voorverwarmde overn. Bak de gevulde speculaas in ca 40 minuten gaar en bruin.
Neem de bakplaat uit de oven en laat de speculaas bijna geheel koud worden alvorens ze in vierkante stukjes te snijden.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: koek

Vorig bericht: « Spaghetti met spinazie, zalm en pesto
Volgend bericht: Pasta met prei en gerookte zalm »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in