Bij de Keuken van de zoete inval vond ik deze heerlijke gezouten karamel cake. Ik vond hem niet zo erg naar gezouten karamel smaken, maar hij was wel heel erg lekker. Volgende week laat ik hem in een nog iets aangepaste versie aan mijn collega’s proeven. Wat ik ga aanpassen blijft nog even geheim, want ik heb geen idee hoe het gaat uitpakken. Als het experiment geslaagd is voeg ik de variant hier uiteraard nog even toe.
Sinds ik begin oktober corona had zijn mijn smaak en reuk een beetje veranderd. Alles smaakt een beetje vlak en sommige dingen (de koelkast, frisdrank, de auto van Maarten enz.) stinken zonder enige aanleiding ineens chemisch. Ook ruik ik al zo’n anderhalf jaar heel vaak ’s avonds in huis een sterke sigarettengeur. Heel gek. Pas toen ik ging googelen of sigarettenrook via het plafond of de muren omhoog kan komen ontdekte ik dat er veel meer mensen zijn die dit hebben. Ik dacht echt dat ik gek werd, want Maarten ruikt het niet. Gelukkig lijkt het de laatste paar weken wat minder te worden. Voor mijn kookmojo is het wel een beetje jammer, want ik krijg het eten een stuk minder goed op smaak. Het komt vast weer goed, maar ik vind het lang duren….
Herkennen jullie dit?
Gezouten karamel cake
Ingredienten
- 230 gram gecondenseerde melk
- 225 gram gezouten boter + extra voor het invetten
- 3 eieren
- 180 gram bloem
- 100 gram suiker
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel vanille-extract
- 3/4 theelepel bakpoeder
- 50 gram gehakte blanke hazelnoten
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm (die van mij was 28 cm) in met boter en leg er een verkreukeld en weer uitgevouwen bakpapier in.
Mix de boter 5 minuten op hoge snelheid met de suiker tot het mengsel zachtgeel en luchtig is.
Doe de bloem, bakpoeder en het zout in een kom en schep het goed door.
Schenk de gecondenseerde melk gelijkmatig bij het botermengsel met de mixer op gemiddelde snelheid.
Als alle melk is opgenomen voeg je één voor één de eieren toe met de mixer nog steeds op gemiddelde snelheid. Voeg het vanille-extract toe. Vouw daarna voorzichtig met een spatel de bloem en de nootjes door het mengsel.
Schep het beslag in de ingevette cakevorm en strijk de bovenkant glad. Zet de cake in de oven
en bak hem in ongeveer een uur goudbruin en gaar. Dit kun je testen door een satéprikker in de cake te prikken. Als de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar.
Fijnproefster
Heerlijk zo’n cake. Hij ziet er bij jou zo overheerlijk lekker uit. Mooie foto’s ook, ik ben zelf GEK op cake, het is heerlijk na een maaltijd of gewoon als lunch op kantoor. Bedankt voor dit mooie lekkere recept