• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Glutenvrije brownies

23 juni 2014 By Martine 2 Reacties

De foodblogswap van juni bracht mij bij het blog van Hapjesprinces uit Belgie. Een lekker positief blog met recepten, achtergrondinformatie, reviews, hardlopen enz. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan gezondheid en het woord healthy komt dan ook regelmatig voorbij. Omdat er bij mij best nog iets meer healthy in mijn voedingspatroon zou passen blijf ik haar maar eens even volgen.

Voor de swap koos ik voor de glutenvrije brownies. Hapjesprinces noemt ze ook suikervrij. Zo ver wil ik zelf niet gaan, want ook al is de keuze voor palmsuiker of kokosbloemsuiker wellicht beter (en lekkerder); het blijven toch toegevoegde suikers. Overigens heb ik tijdens mijn poging de palmsuiker fijn te malen mijn geliefde moulinette vermoord. Hij bleek de harde suiker niet aan te kunnen en gaf de geest. Toen heb ik de suiker maar op mijn IKEA raspje geraspt. Had ik beter gelijk kunnen doen, want die gebruik ik daar normaal ook altijd voor.
Ik was een beetje sceptisch over deze brownies en vroeg me van te voren af of ik niet te maken zou krijgen met een veredelde chocolade omelet. Zonder bloem of amandelmeel kon dat toch nooit iets worden? Bovendien heb ik qua hoeveelheden een beetje gegokt; 5 dadels was bij mij maar 70 gram en 2 eetlepels kokosolie was maar 30 gram ipv 60. Ik besloot de hoeveelheden in grammen aan te houden en dat pakte goed uit. Het bleken prima brownies te worden die ik zeker aan glutenvrije bezoekers zou kunnen serveren. En ook Maarten, die altijd roept dat hij er “kotsmisselijk” van wordt als ik hem iets brownie- of chocoladetaartachtigs laat proeven was zeer enthousiast. Hier werd hij niet misselijk van. Ze smaken natuurlijk niet hetzelfde als deze brownies, maar ze zijn uitstekend geschikt als gezonder alternatief. Op vallend vond ik de uitgesproken chocoladesmaak terwijl er maar 30 gram chocola in zit.

Glutenvrije brownies

Ingrediënten voor 1 bakblik

  • 120 gram dadels, ontpit en een uurtje geweekt in warm water
  • 75 gram noten naar keuze, gehakt: bv. walnoten, amandelnoten en hazelnoten
  • 75 gram (lichte) palmsuiker (of kokosbloesemsuiker)
  • 60 gram kokosolie (ongeveer 60 gram)
  • 30 gram cacaopoeder
  • 30 gram pure chocolade (min. 70% cacao)
  • 2 eetlepels amandelmelk
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 3 eieren

afwerking: paar stukjes witte chocolade (of gehakte pure chocola) en wat amandelsnippers

Verwarm de oven voor op 180°C.

Mix de dadels met een beetje van het weekvocht tot een gladde massa.
Doe de gemixte dadels in een mengkom samen met het cacaopoeder, de kokosolie, de palmsuiker,  zout, bakpoeder, amandelmelk en 3 eieren en klop alles tot een gladde massa.
Hak de noten en chocolade in grove stukjes en roer ze door het chocolademengsel.
Doe wat bakpapier in een brownieblik en doe het beslag erin. Stop eventueel nog wat kleine stukjes chocolade in het beslag.
Werk af met wat grof gehakte noten en amandelschilfers (je kan ook een beetje amandelschilfers aan het beslag toevoegen).
Bak de brownies in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C in ongeveer 30 à 35 minuten gaar. Laat de brownie afkoelen op een rooster. Bewaar in de koelkast.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: brownies, foodblogswap, glutenvrij, koek

Vorig bericht: « Nom nom nom tag
Volgend bericht: Risotto met doperwten en garnalen »

Lees Interacties

Reacties

  1. Gerry

    26 juni 2014 om 09:41

    Hoi Martine, ziet er goed uit! Ik heb zelf ook een recept verzonnen met dadelstroop, noten en chocolade. Noem ik een Marokkaanse chocoladetaart. Prima lekker!
    Kokosbloesemsuiker en palmsuiker kun je in de Natuurwinkel trouwens gewoon gemalen kopen, is misschien wel duurder.
    Gr, Gerry

    Beantwoorden
  2. Martine

    26 juni 2014 om 19:22

    Dat klinkt ook goed Gerry! Ik koop palmsuiker altijd bij de toko. Ik koop ook de gemalen versie wel, maar ik vind de lichte palmsuiker altijd zo lekker geschaafd over een bananenpannenkoek. Vandaar dat ik meestal de schijven heb, Groetjes, Martine

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in