Deze kroketten ontstonden, zoals wel vaker bij mij gebeurt, doordat ik een restje te verwerken had. We hadden deze Thaise mosselen gegeten en hadden best nog veel over. Ik vond het zonde om weg te doen en besloot er kroketten van te maken. Ik haalde de overgebleven mosselen uit de schelpen en gebruikte het kookvocht van de mosselen om de ragout te maken. Als je deze kroketten wilt maken zou ik dus gewoon lekker eerst de Thaise mosselen eten. Je kunt natuurlijk ook het kookvocht vervangen door bouillon, maar dan worden het natuurlijk heel andere kroketten.
Mocht je nu heel erg zin hebben gekregen in kroketten, maar geen zin in Thaise mosselen, dan kun je ook deze garnalenkroketten, kaaskroketten of satékroketten maken. Gebruik het liefst zelfgemaakt paneermeel dat je vervolgens zeeft om het te verdelen in fijn en grof paneermeel. Klinkt misschien allemaal als een enorme klus, maar dat valt echt reuze mee. Het is echt heel leuk om van restjes kroketten (of bitterballen) te maken. En vaak met verrassend lekker resultaat. Dat was het geval met deze kroketten van een kerstrestant rendang en rendang van ei. Experimenteer er dus maar lustig op los en laat het me vooral weten als je een van de kroketten (of een eigen variant) gemaakt hebt.
De koriandermayonaise ontstond doordat ik vergeten was de koriander in de ragout te doen. Dus deed ik de koriander maar in een sausje erbij en dat was een prima combinatie. En handig voor iedereen die wel deze kroketten wil eten, maar koriander naar zeep vindt smaken.
Groene curry mosselkroketten
Ingrediënten voor 8 stuks
- 75 gram boter
- 1 sjalotje
- 75 gram bloem
- 375 ml gezeefd vocht van de Thaise mosselen
- 200 gram gekookte mosselen
- versgemalen zwarte peper
- 1 ei
- fijn paneermeel
- grof paneermeel
- frituurolie/-vet
Snijd kleine mosselen en tweeën en grotere mosselen in drieën en doe ze in de ragout. Voeg een beetje peper toe.
Weeg 80 gram af steeds en rol er een kroket van. Dan rol je de kroket achtereenvolgens door bloem, geklutst ei en fijn paneermeel. Doe dit zorgvuldig anders barsten de kroketten open. Laat de kroketten even opstijven in de koelkast en rol ze dan door het ei en het grove paneermeel. Bak de kroketten in olie op 180 graden in ongeveer 5 minuten goudbruin.
Koriandermayonaise
Ingrediënten
- mayonaise
- fijngehakte koriander
- evt scheutje citroensap
Geef een reactie