Groene dumplings met varkensgehakt
Ingrediënten
Deeg
- 500 gram bloem (+een beetje extra)
- 1 snufje zout
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 150 ml kokend water
- 200 gram ontdooide diepvriesspinazie
- 2 eetstokjes om te roeren
Vulling
- 500 gram varkensgehakt
- 3/4 theelepel natriumbicarbonaat
- 1,5 theelepel maizena
- 2 theelepels zout
- 1,5 theelepel kristalsuiker
- 1,5 theelepel gemalen witte peper
- 1,5 eetlepel Shaoxing-rijstwijn
- 1,5 theelepel donkere sojasaus
- 1,5 theelepel lichte sojasaus
- 3 eetlepels sesamolie
- 3 eetlepels water
- 6 bosuitjes
- 2 paprika’s
- 1 wortel (100 gram)
- 3 theelepels geraspte gemberwortel
- 3 tenen knoflook
dipsaus
- 1 theelepel sesamolie
- 1,5 theelepel sambal
- 2 eetlepels lichte sojasaus
- 1 teentje knoflook
Intussen maak je de vulling. Meng het gehakt met het natriumbicarbonaat, de maizena, het zout, de kristalsuiker, de peper, rijstwijn, sojasaus, sesamolie en water. Meng goed en doe er dan de fijngesneden groenten bij. Nog een keer goed mengen en dan tot gebruik in de koelkast zetten.
Dan ga je verder met het deeg.
Neem een bolletje deeg en rol dat uit tot een worst. Snijd die worst in stukjes, duw ze een beetje in de vorm van een vierkant en leg ze op het snijvlak neer.
Dan druk je ze plat en zou je ongeveer de vorm en grootte van een bitterkoekje moeten hebben. Rol dan aan iedere kant van je deegballetje met de houten rolstok naar het midden toe, zodanig dat de zijkanten van het deeglapje dun wordt en de binnenkant iets dikker. Dit is omdat je de zijkanten op elkaar drukt bij het vouwen en je anders heel veel deeg proeft op de vouwkant. Dit is niet zo lekker.
Dan leg je een deegplakje op je hand en doet er een lepel vulling op. Niet te veel, want dan vouw je de vulling eruit en plakt het deeg niet goed aan elkaar.
Dan vouw je de randen tegen elkaar aan en drukt het deeg goed aan. Hier (foto’s) en hier (filmpje) kun je zien hoe je dat doet.
Je kunt dumplings koken, bakken of stomen. Ik vond zelf de gebakken en gestoomde dumplings het lekkerst. Ze zijn ook bevroren in een minuut of 10 klaar dus het is een erg snelle maaltijd als je de voorbereidingen eenmaal gehad hebt. Als de dumplings klaar zijn kun je ze invriezen en later bevroren gebruiken. Vries ze wel los van elkaar in op een dienblad of iets dergelijks; anders plakken ze enorm aan elkaar. Als ze bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een diepvrieszak of -doos doen.
Geef een reactie