• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Halloweentaart (workshop taart bekleden met marsepein)

30 oktober 2013 By Martine Reageer

UPDATE: TAARTIESIE IS INMIDDELS GESLOTEN

Zaterdag deed ik een  basis taart workshop bij TaarTiesie in Haarlem. Ik heb al een hele tijd marsepein in de kast liggen met het idee eens een taart van biscuitdeeg te versieren, maar zag altijd op tegen het bekleden van de taart. Toen er een aanbieding langskwam via Social deal voor een workshop bij mij om de hoek heb ik dan ook direct gereserveerd.

TaarTiesie is een winkel met een ruime sortering taartmaterialen, van uitstekers, kleurstoffen en marsepein tot rollers, taartkartons en vormpjes. Achter de winkel is de workshopruimte waar ruimte is voor workshops t/m 8 personen.

Zaterdag waren we met 4 mensen, 3 cursisten en Patricia, de cursusleidster en eigenaresse van Taartiesie.

Patricia had de taarten op basis van een biscuitmix al gebakken en de botercreme maakte ze ter plekke. Als eerste sneden we met een taartzaag de taart in 3 stukken.

De onderste laag smeerden we in met botercreme (evenveel boter en poedersuiker mixen tot het romig is) en de bovenste laag met jam.

Om de lagen weer mooi op elkaar te krijgen gaf Patricia de tip om de zijkant in te kerven met een mesje zodat je kan zien hoe ze op elkaar moeten. Ook de buitenkant smeerden we met een paletmes in met botercreme.

De taarten konden nu even aan de kant en we gingen verder met de marsepein (een verhouding 1:3 werkt volgens Patricia het lekkerst). Eerst kleurden we de blanke marsepein. We deden een paar druppels van de gewenste kleurstof in een kuiltje in de marsepein en kneedden tot de kleur mooi egaal was. Thuis zou ik het liefst natuurlijke kleurstof in poedervorm gebruiken, maar daar is nogal moeilijk aan te komen tegenwoordig.

Daarna vetten we onze mat in met crisco (plantaardig vet, o.a. te koop bij Taartiesie en toko’s) zodat de marsepein bij het uitrollen niet aan de mat zou plakken.

De verdere instructies waren als volgt. De plak marsepein moet zo groot zijn als de diameter van de taart plus 2 keer de hoogte van de taart. Daarna rol je de lap over je roller en laat hem over de taart heen zakken.

Dan veeg je met je hand de plooien naar beneden glad en snij je de marsepein af langs de bodem van de taart. Dat klinkt heel simpel en dat was het ook eigenlijk wel, maar we vonden het allemaal best spannend of de marsepein niet zou scheuren, of het wel mooi glad werd en of we het wel netjes afgesneden kregen. Natuurlijk waren er beginnersfoutjes zichtbaar, maar ik was toch best tevreden over hoe het eruit zag.

Het versieren van de taart werd vergemakkelijkt door de vele uitstekers en mallen die we tot onze beschikking hadden. Ik dacht altijd dat je vreselijk handig moet zijn om dit soort taarten te maken en dat is ook wel een beetje zo, maar er zijn wel heel veel hulpmiddelen om mooie versieringen te maken zonder al te veel gepruts. Met siliconen vormen kun je bijv. heel mooie 3 dimensionale vormen en randen maken.

Tijdens het versieren werden we steeds stiller, want iedereen was geconcentreerd aan het werk. Voordat we het wisten was de tijd om. Gelukkig was Patricia erg soepel in het hanteren van de tijd en mochten we gerust nog even iets afmaken als we dat wilden.

De workshop was gezellig en leerzaam. Mijn taart was klaar toen ik naar huis ging, de andere 2 cursisten hebben nog even doorgewerkt.

Mijn Halloween taart (door slechte foto pietsje gek van kleur )-: )
De herfsttaart van kitty

De verjaardagstaart van Yvonne

Categorie: workshop Tags: taart

Vorig bericht: « Surinaamse roti
Volgend bericht: Hot Booster »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in