Tijdens het uitzoeken van receptenknipsels kwam ik een recept van een hartige taart tegen die ik jaren geleden al eens gemaakt heb. Ik paste hem een beetje (erg) aan en verwerkte er allerlei restjes in. De Danish blue die ik overhield na dit recept deed ik een paar dagen later in een heerlijk pastagerecht. Dat recept komt later deze week online.
Hartige taart met champignons, prei en pompoen
Ingrediënten
- 1 grote ui
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 prei
- stukje oranje pompoen (was restje, ik denk 50 gram, komt niet zo nauw)
- 100 gram in stukjes gesneden rauwe ham (of uitgebakken gerookte spekblokjes)
- 1 blikje croissantdeeg uit de koeling
- 50 gram Danish blue
- 75 gram geraspte belegen kaas
- 4 eetlepels room
- 1 theelepel oregano
- zout en peper
- 1 eetlepel bloem
- 5 eieren
- 3 eetlepels paneermeel
- scheutje olie om in te bakken
Snipper de ui. Veeg de champignons schoon met een stukje keukenpapier en snijd ze in plakjes. Snij de prei in aan de groene kant zodat je een soort kwast krijgt en spoel goed af onder de kraan (haal het donkergroene stugge gedeelte er eerst af).Snij de prei dan in dunne reepjes en ringetjes.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui een paar minuten op laag vuur. Voeg de prei en de champignons toe en bak alles tot het vocht grotendeels uit de champignons verdwenen is. De kleur wordt dan donkerder. Doe de ham of het spek erbij en laat afkoelen.
Verkruimel de Danish blue boven een kom en klop room , eieren, oregano, peper en zout erdoor.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet een springvorm van ca 24 cm in met wat boter. Bestrooi deegroller en werkblad met bloem en rol het croissantdeeg uit tot een ronde lap die groter is dan de springvorm. Bekleed hiermee de vorm. Strooi het paneermeel over de bodem en verdeel het groentenmengsel erover. Strooi de geraspte kaas erover en verdeel het eimengsel gelijkmatig over de taart. Vouw eventuele flapjes deeg een beetje over naar het midden van de taart. Dat ziet er straks leuk uit.
Bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Let wel op, want bij mij was het deeg al na 10 minuten bijna te donker. Dek de taart dan af met aluminiumfolie.
Anoniem
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.