Meestal heb ik nog wel een voorraadje bolognesesaus in de vriezer zitten voor pizza of pasta. Het is een heerlijke saus om voor de lasagne te gebruiken.
Ik maak lasagne op verschillende manieren (die ik meestal vergeet op te schrijven) en dit is een van de toppers. Maarten durft nergens meer lasagne te bestellen, omdat ” die toch niet zo lekker is als de jouwe”. Dit geldt overigens ook voor de bolognesesaus…
Als calorieën geen rol spelen kun je een gedeelte van de melk vervangen door slagroom. Wordt hij nog lekkerder van.
Ik maak deze lasagne ook vaak in 1 persoonsschaaltjes en vries het dan in. Makkelijk op drukke dagen of als je geen zin hebt om te koken, maar toch iets lekkers wilt eten. Wel even laten ontdooien voor je de lasagne opwarmt.
Lasagne
Ingrediënten
- 250 gram (kastanje)champignons
- 1 grote ui
- scheutje olie
- 50 gram boter (en een beetje om in te vetten)
- 1 eetlepel persillade (of peterselie met knoflook, of Italiaanse keukenkruiden)
- pakje (verse) lasagnevellen
- 50 gram geraspte oude kaas
- 8-10 deciliter bolognese- (ongeveer 800 gram) of andere tomatensaus
- zout en versgemalen peper
Voor de bechamelsaus
- 50 gram bloem
- 50 gram boter
- 4 deciliter melk
- 100 gram geraspte jong belegen kaas
Snipper de ui en snij de champignons in vieren.
Fruit de ui in een beetje olie een paar minuten op middelhoog vuur. Voeg de champignons toe en roer tot bijna al het vocht verdampt is. Strooi de persillade over het mengsel en breng op smaak met peper en zout.
Bechamelsaus: laat de boter in een steelpan smelten, roer de bloem erdoor en laat het mengsel al roerende 1 minuut zacht pruttelen. Schenk al roerende scheutje voor scheutje de melk erbij. Laat de saus zachtjes nog 1 minuut koken terwijl je blijft roeren. Als de saus te dik wordt doe je er nog een beetje melk (of bouillon) bij. Voeg de geraspte jong belegen kaas toe en roer door terwijl je de kaas zachtjes laat smelten. Neem de pan van het vuur en voeg naar smaak zout en peper toe.
Vullen: beboter een rechthoekige ovenschaal. Verdeel achtereenvolgens laagjesgewijs in de ovenschotel: tomatensaus, lasagnevellen, kaassaus, lasagnevellen, champignons, lasagnevellen, tomatensaus, lasagnevellen, kaassaus, lasagnevellen enz. Eindig met een laag kaassaus. Strooi de geraspte oude kaas erover. Het hangt van de hoogte van de schaal af hoeveel lagen je kunt maken.
Bak de lasagne in een voorverwarmde oven van 175 graden in ca 45 minuten goudbruin.
Eva
Dit is fantastisch! 🙂