Meestal maak ik kroketten, maar ik ben minstens zo gek op bitterballen. Dus toen ik hoorde dat foodblogger Ilona de Wit van Worstenbrood en Wijn het plan had opgevat om geheel op eigen houtje een Bourgondisch bitterballenboek te maken wist ik direct dat ik dat boek natuurlijk aan zou schaffen.
Inhoud
Het boek bestaat uit 7 hoofdstukken. In het eerste deel leer je de basis. Welke ingrediënten gebruik je; welke materialen heb je nodig; hoe maak je de vulling en hoe vorm je die tot een acceptabele bitterbal. En niet minder belangrijk is de informatie hoe je de bitterballen frituurt zonder dat ze leeglopen of druipen van het vet.
Na alle tips volgen de recepten die verdeeld zijn in vlees, gevogelte, vis en vegetarisch. De chorizo-paprika bitterballen heb ik al geprobeerd en die smaakten uitstekend. De pulled pork quesadilla bitterballen gaan hier vast ook nog eens op tafel komen. Ik ben ook erg nieuwsgierig naar de bitterballen met hertenstoof en trappistenbier.
In het gevogelte hoofdstuk kreeg ik trek van de kippenlever bitterballen en de bitterballen met kipsaté.
Garnalenbitterballen met pastis heb ik nog niet eerder geprobeerd, maar die lijken me heerlijk en wat denk je van een puttanesca bitterballetje?
De vegetarische bitterballen klinken stuk voor stuk spannend. Thaise groene curry als vulling moet haast wel lekker zijn en oosterse oesterzwam of gerookte biet met geitenkaas wil ik ook wel proeven.
In de laatste hoofdstukken vind je nog tips en een aantal basisrecepten. De meeste mensen vinden een dipje bij de bitterbal erg lekker en daar wordt in voorzien. De uitgesproken smaken van deze bitterballen passen wat minder bij mosterd, maar combineren uitstekend met diverse sausjes op mayonaisebasis
Aanrader!
Zeker als je nog niet eerder bitterballen hebt gemaakt word je vast blij van dit boek. De recepten zijn duidelijk en je krijgt zoveel tips dat het bijna niet meer kan mislukken. Je moet wel een klein beetje avontuurlijk zijn. Als je liever alleen rundvleesbitterballen eet is dit boek niet aan jou besteed. Ik vind de vele variaties erg aanlokkelijk klinken en ben dus fan van deze ongekroonde bitterballenkoningin.
Ilona
Dankjewel voor de mooie recensie Martine! Echt super om te lezen. Ik ben benieuwd wat de volgende smaak wordt die je gaat proberen 🙂