• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mailadres
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Hoeksche chips en zwarte knoflook dip

17 september 2019 By Martine 2 Reacties

Het heeft zo z’n voordelen om foodblogger te zijn. Vorige week mocht ik namelijk met een aantal collega bloggers naar de Hoeksche Waard. Daar bezochten we de Hoeksche Hoeve om te zien hoe Hoeksche chips gemaakt worden. Wat een leuk bedrijf en wat een gepassioneerde mensen! Ik belandde in de chipshemel en had een topmiddag.

De Hoeksche Hoeve

Het begon allemaal in 2002 toen de Hoeksche akkerbouwers Henk en René besloten om samen te gaan werken. Naast de gezamenlijke aardappelteelt wilden ze ook een eindproduct in de markt gaan zetten. Dat werden de chips zoals ze nu nog steeds gemaakt worden. De groenteboer in de buurt zag het eerst niet zitten om de chips in het assortiment op te nemen, maar ging overstag toen de eerste paar “probeerzakken” dezelfde middag nog verkocht werden. Nu vind je de Hoeksche chips bij de delicatessenzaken en als Boerderij chips in de supermarkt.

De aardappelen

De aardappelen worden in april gepoot en worden in de zomer geoogst. De eerste oogsten worden direct van het land tot chips verwerkt. Daarna worden de aardappelen opgeslagen om de rest van het jaar te kunnen gebruiken. Zo zorgen ze ervoor dat er het hele jaar chips gemaakt kunnen worden. De aardappelen worden in de opslagloods gedroogd en bewaard bij zo’n 5 tot 7 graden. Doordat deze aardappelen langer liggen wordt het zetmeel in de aardappel gedeeltelijk omgezet in suiker. Dit maakt dat de aardappels in de loop van het jaar iets donkerder van kleur worden tijdens het bakken.

Ons bezoek zou beginnen met het rooien van de aardappelen. Helaas was het weer zo slecht dat besloten werd dat gedeelte van het programma over te slaan. We kregen wel een rondleiding door het bedrijf en zagen hoe de laatste vrachtwagen van die dag gelost werd. De aardappelen belandden vanuit de vrachtwagen op een band die ze zo de schuur in transporteerde.

Het proces en dus ook onze rondleiding ging verder in de fabriek op de boerderij ernaast.

De fabriek

In de fabriek worden de aardappelen eerst gelezen in de leeskamer.Dit betekent dat ze op grootte gesorteerd worden. Daarna worden de aardappelen gewassen. Dan worden ze met schil en al in schijfjes gesneden en direct gebakken. Dit is een groot verschil met hoe industriële chips gemaakt worden. Daar worden de aardappelen geschild, 2 keer gewassen en de schijfjes worden geblancheerd. Dit zorgt ervoor dat het zetmeel en dus de smaak verdwijnt. Nog een verschil is dat de chips in badges gebakken worden in een grote ketel. In grotere fabrieken worden de chips in een soort lopende band gebakken. Dit levert een andere structuur van de chips op.

Als de chips gebakken zijn draaien ze een paar rondjes in een soort centrifuge om het overtollige vet te verwijderen. Dat ziet er een stuk beter uit in de doorzichtige zakken waarin ze verkocht worden.

Voordat ze die zak in gaan worden ze eerst op kleur, grootte en afwijkingen gecontroleerd. Er is een machine die dat kan, maar daarna worden de chips ook nog met de hand gecontroleerd. De naam van de controleur die verantwoordelijk is voor het inpakken van de chips staat op de zak. Er staat ook een whats-app nummer bij zodat je kunt laten weten wat je van de chips vond.

Daarna krijgen de chips een smaakje. Over het algemeen is dat zout of paprika, maar sinds de samenwerking met een Italiaanse truffelboer worden er ook truffelchips gemaakt. Ook zijn er af en toe seizoenssmaken te krijgen. De chips bestaan dus alleen maar uit aardappel, zonnebloemolie en zout, paprika of truffel. En voor iedereen die ze liever nog puurder eet zijn de chips ook verkrijgbaar zonder enige toevoeging. De toevoegingen zijn overigens allemaal natuurlijk. Bovendien zijn de chips allemaal lactose- en glutenvrij en wordt er geen suiker toegevoegd.

Wodka

Wat ik niet wist is dat er ook Hoeksche wodka bestaat en dat die van aardappelen van de Hoeksche Hoeve gemaakt wordt. We mochten een slokje proeven en ik was erg onder de indruk van de smaak. Wat een lekkere wodka! Ik hou niet zo van pure sterke drank en mikte tot voor kort wodka alleen maar door de cola. Deze wodka heeft een heerlijk zachte smaak (doordat het 3 keer gedestilleerd is) en die vind ik dus puur wel lekker. Ik was afgelopen weekend in Amsterdam en heb net zo lang gezocht tot ik een slijter vond die hem verkocht 😀.

Deze wodka is ontstaan doordat er in 2012 een overschot aan aardappelen was waar bijna niets meer voor betaald werd. Rene, Henk en Gerrit besloten het overschot aan aardappelen niet zoals gebruikelijk te verkopen, maar er wodka van te laten maken. Ze zochten een destillateur en de wodka werd gemaakt. Dat soort ondernemerschap vind ik dus echt fantastisch.

Duurzaam

Op de Hoeksche Hoeve maken ze niet alleen lekkere produkten, maar er wordt ook nog eens gelet op duurzaamheid. De aardappelpercelen liggen rondom de boerderij, waardoor het transport over korte afstand plaatsvindt. Er wordt gebakken in zonnebloemolie. Die wordt daarna verwerkt tot biodiesel, maar wordt ook gebruikt om de ruimte te verwarmen. Doordat de hele aardappels met schil worden gewassen spoelt het zetmeel niet weg, waardoor het afvalwater niet gezuiverd hoeft te worden. De afgekeurde aardappelen gaan naar een boer in de buurt om als veevoeder gebruikt te worden en afgekeurde chips gaan naar een biovergister.

Ook de teelt van de aardappelen is duurzaam. Zo groeien er aan de rand van de percelen bloemen en grassen die insecten aantrekken die helpen luizen te bestrijden.

De chips zitten in doorzichtige zakken die geschikt zijn voor recycling.

Dips voor chips

Na de rondleiding volgde er een wedstrijdje dips maken. Alle foodbloggers hadden een dip verzonnen voor bij de chips. Ik had niet echt tijd gehad om een dip voor te bereiden omdat ik pas de avond van te voren wist dat ik mee zou gaan. Daardoor kreeg ik achteraf allemaal goede ideeën die ik dan later nog maar eens ga maken. Waarschijnlijk wordt daar dan lekker vers Turks brood in gedipt ofzo, want chips hebben verder niets nodig is mijn persoonlijke mening.

Zwarte knoflook dip

Ik maakte de dip met produkten die ik nog in huis had. De persillade maakt het lekkerder, maar als je dat niet hebt kun je het ook weglaten. Je zou het kunnen vervangen door wat gedroogde peterselie en wat knoflookpoeder. Verse peterselie is ook lekker hierdoor.

Zwarte knoflook dip

Ingrediënten

  • 4 teentjes zwarte knoflook
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 6 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 theelepel persillade

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot alles goed gemengd is.

Categorie: evenement Tags: chips

Vorig bericht: « Een vakantie voorbereiden (+ winactie)
Volgend bericht: Risotto met venkel, koolrabi en courgette »

Lees Interacties

Reacties

  1. Peter

    16 oktober 2019 om 09:28

    Zwarte knoflook? Waar is dat te koop?

    Beantwoorden
    • Martine

      16 oktober 2019 om 12:13

      Bij AH en sommige delicatessenwinkels. Je kunt het ook online bestellen.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Instagram

Dit lekkere brood met schapenkaas maakte ik vorig Dit lekkere brood met schapenkaas maakte ik vorig weekend. Ik zag het op YouTube en het zag er zo lekker uit dat ik het wel moest maken 😀. Het recept leek niet helemaal te kloppen (echt veel te veel vocht), maar met wat improvisatie tijdens de uitvoering werd het een overheerlijk brood. #brood #bread #bakken #food #foodie #nietvoorblogdezekeer #instafood #foodbloggernl #foodblognl #foodblog #schapenkaas
Donuts met sprinkles naar recept van @tessa_patess Donuts met sprinkles naar recept van @tessa_patesserie . Ik wilde al heel lang eens zelf donuts maken, maar dat dat dat heel veel gedoe was. Niets bleek minder waar. Ze zijn eigenlijk vrij eenvoudig te maken.  Genieten jullie ook zo van blauwe lucht en zon? Ik ga zo nog lekker even in mijn moestuin aan de slag.  #foodblogswap #donuts #zoet #sweet #bakken #weekend #fbs #foodie #zowordenwenooitdun #instafood #doodblog #foodblogger #doodbloggernl
Deze appelkruimelcake van @suus_laundryfood maakte Deze appelkruimelcake van @suus_laundryfood maakte ik voor de #swiepswoepswap  van deze maand. Eigenlijk had ik de grostle uitgezocht, want die had ik al op mijn “nog eens  te bloggen” lijstje staan. Ik maakte een erg lekkere variant, maar maakte geen foto omdat we onverwacht laat aten, het al donker was en ik te veel trek had om nog een foto te maken. Dus maakte ik gisteren appelcake waar ik zelf nog amandelsnippers aan toevoegde.  Deze cake verschijnt niet op mijn blog, want daar bleek al een lekkere appelkruimelcake te staan 😬. Het recept voor de cake vind je bij @suus_laundryfood. Kun je gelijk even door alle andere recepten snuffelen. #swiepswoepswap  #cake #bakken #zoet #sweet #bakken #appel #appelcake #weekend @mandyandmore
Hoewel ik heb grote sneeuwfan ben zijn we toch 2 Hoewel ik heb grote sneeuwfan  ben zijn we toch 2 keer gaan wandelen dit weekend. Wat wonen we toch in een mooie omgeving! Maarten maakte ook nog even een snowface (swipe) en had daarna een koud hoofd 😂 #sneeuw #wandelen #sneeuwwandeling  #koningshof #overveen #winter #bijnalente #kannietwachten
Ik zit komend weekend lekker onder een dekentje op Ik zit komend weekend lekker onder een dekentje op de bank in mijn nieuwe boek te bladeren 😀. Njam, de tv-zender van Vlaanderen en Nederland bestaat 10 jaar. Om dat te vieren is er een jubileumkookboek gemaakt. Het staat vol feestrecepten voor allerlei gelegenheden. Voor mij een mooie gelegenheid kennis te maken met Njam en de tv-programma’s te gaan ontdekken. Kijken jullie wel eens naar Njam? #gekregen #njam #koken #kooktv #tv #nieuweharing @marcuspolman #kookboek #food #foodie #kookboeken #feest #jubileumboek #foodblogger #foodblog #weekend #nooitgenoegkookboeken
Chinese loempia’s gemaakt vandaag en gisteren. D Chinese loempia’s gemaakt vandaag en gisteren. De vulling mag nog iets meer op smaak en het deeg heeft ook nog wat aanpassing nodig. De loempiavellen van vandaag waren al wel veel beter dan die van gisteren.  Ik experimenteer nog even door komende weken. #loempia #chinees #chineseloempia #snacklunch #experimenteren #test #food #foodie #weekend #foodblogger
Gisteren bakte ik een appeltaart voor Maarten omda Gisteren bakte ik een appeltaart voor Maarten omdat hij daar blij van wordt. Deze keer uit het boek Rutger bakt De 100 allerbeste recepten. Ook dit recept viel weer erg in de smaak. #appeltaart #zoet #bakken #baking #carreraculinair #rutgerbakt #rutgers100allerbeste #baktotaalbouwhuis #food #foodblog #foodblogger #foodblognl #foodbloggernl #instafood #weekend #genieten
Mexicaanse bonensoep van @culi_sandra. Daar knap j Mexicaanse bonensoep van @culi_sandra. Daar knap je van op op zo’n gure dag als vandaag. Snel klaar, lekker en gezond. #mexicaans #soep #bonensoep #fbs #foodblogswap #foodblog #foodbloggernl #foodblogger #instafood #weekend #bonen #gezond
Afgelopen week maakte ik een heerlijke pie met kip Afgelopen week maakte ik een heerlijke pie met kip en prei uit het boek Rutger bakt van @rutgerbakt. Het deeg was lekker krokant en de vulling mals en sappig. De dag erna aten we het restant en toen was de pie zelfs nog lekkerder. Kortom; dit is een blijvertje en ik ga zeker nog variaties bedenken op de vulling. De recensie van het boek Rutger bakt De 100 allerbeste recepten verschijnt binnenkort op Duizend en 1 dag. #Rutgerbakt #Rutgers100allerbeste #baktotaalbouwhuis #carreraculinair #pie #kip #bakken #hartig #food #foodblog #foodblogger #gekregenboek #wedstrijd
Volgen op Instagram
KokenKoken

Archief

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in