• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Hoeksche chips en zwarte knoflook dip

17 september 2019 By Martine 4 Reacties

Het heeft zo z’n voordelen om foodblogger te zijn. Vorige week mocht ik namelijk met een aantal collega bloggers naar de Hoeksche Waard. Daar bezochten we de Hoeksche Hoeve om te zien hoe Hoeksche chips gemaakt worden. Wat een leuk bedrijf en wat een gepassioneerde mensen! Ik belandde in de chipshemel en had een topmiddag.

De Hoeksche Hoeve

Het begon allemaal in 2002 toen de Hoeksche akkerbouwers Henk en René besloten om samen te gaan werken. Naast de gezamenlijke aardappelteelt wilden ze ook een eindproduct in de markt gaan zetten. Dat werden de chips zoals ze nu nog steeds gemaakt worden. De groenteboer in de buurt zag het eerst niet zitten om de chips in het assortiment op te nemen, maar ging overstag toen de eerste paar “probeerzakken” dezelfde middag nog verkocht werden. Nu vind je de Hoeksche chips bij de delicatessenzaken en als Boerderij chips in de supermarkt.

De aardappelen

De aardappelen worden in april gepoot en worden in de zomer geoogst. De eerste oogsten worden direct van het land tot chips verwerkt. Daarna worden de aardappelen opgeslagen om de rest van het jaar te kunnen gebruiken. Zo zorgen ze ervoor dat er het hele jaar chips gemaakt kunnen worden. De aardappelen worden in de opslagloods gedroogd en bewaard bij zo’n 5 tot 7 graden. Doordat deze aardappelen langer liggen wordt het zetmeel in de aardappel gedeeltelijk omgezet in suiker. Dit maakt dat de aardappels in de loop van het jaar iets donkerder van kleur worden tijdens het bakken.

Ons bezoek zou beginnen met het rooien van de aardappelen. Helaas was het weer zo slecht dat besloten werd dat gedeelte van het programma over te slaan. We kregen wel een rondleiding door het bedrijf en zagen hoe de laatste vrachtwagen van die dag gelost werd. De aardappelen belandden vanuit de vrachtwagen op een band die ze zo de schuur in transporteerde.

Het proces en dus ook onze rondleiding ging verder in de fabriek op de boerderij ernaast.

De fabriek

In de fabriek worden de aardappelen eerst gelezen in de leeskamer.Dit betekent dat ze op grootte gesorteerd worden. Daarna worden de aardappelen gewassen. Dan worden ze met schil en al in schijfjes gesneden en direct gebakken. Dit is een groot verschil met hoe industriële chips gemaakt worden. Daar worden de aardappelen geschild, 2 keer gewassen en de schijfjes worden geblancheerd. Dit zorgt ervoor dat het zetmeel en dus de smaak verdwijnt. Nog een verschil is dat de chips in badges gebakken worden in een grote ketel. In grotere fabrieken worden de chips in een soort lopende band gebakken. Dit levert een andere structuur van de chips op.

Als de chips gebakken zijn draaien ze een paar rondjes in een soort centrifuge om het overtollige vet te verwijderen. Dat ziet er een stuk beter uit in de doorzichtige zakken waarin ze verkocht worden.

Voordat ze die zak in gaan worden ze eerst op kleur, grootte en afwijkingen gecontroleerd. Er is een machine die dat kan, maar daarna worden de chips ook nog met de hand gecontroleerd. De naam van de controleur die verantwoordelijk is voor het inpakken van de chips staat op de zak. Er staat ook een whats-app nummer bij zodat je kunt laten weten wat je van de chips vond.

Daarna krijgen de chips een smaakje. Over het algemeen is dat zout of paprika, maar sinds de samenwerking met een Italiaanse truffelboer worden er ook truffelchips gemaakt. Ook zijn er af en toe seizoenssmaken te krijgen. De chips bestaan dus alleen maar uit aardappel, zonnebloemolie en zout, paprika of truffel. En voor iedereen die ze liever nog puurder eet zijn de chips ook verkrijgbaar zonder enige toevoeging. De toevoegingen zijn overigens allemaal natuurlijk. Bovendien zijn de chips allemaal lactose- en glutenvrij en wordt er geen suiker toegevoegd.

Wodka

Wat ik niet wist is dat er ook Hoeksche wodka bestaat en dat die van aardappelen van de Hoeksche Hoeve gemaakt wordt. We mochten een slokje proeven en ik was erg onder de indruk van de smaak. Wat een lekkere wodka! Ik hou niet zo van pure sterke drank en mikte tot voor kort wodka alleen maar door de cola. Deze wodka heeft een heerlijk zachte smaak (doordat het 3 keer gedestilleerd is) en die vind ik dus puur wel lekker. Ik was afgelopen weekend in Amsterdam en heb net zo lang gezocht tot ik een slijter vond die hem verkocht 😀.

Deze wodka is ontstaan doordat er in 2012 een overschot aan aardappelen was waar bijna niets meer voor betaald werd. Rene, Henk en Gerrit besloten het overschot aan aardappelen niet zoals gebruikelijk te verkopen, maar er wodka van te laten maken. Ze zochten een destillateur en de wodka werd gemaakt. Dat soort ondernemerschap vind ik dus echt fantastisch.

Duurzaam

Op de Hoeksche Hoeve maken ze niet alleen lekkere produkten, maar er wordt ook nog eens gelet op duurzaamheid. De aardappelpercelen liggen rondom de boerderij, waardoor het transport over korte afstand plaatsvindt. Er wordt gebakken in zonnebloemolie. Die wordt daarna verwerkt tot biodiesel, maar wordt ook gebruikt om de ruimte te verwarmen. Doordat de hele aardappels met schil worden gewassen spoelt het zetmeel niet weg, waardoor het afvalwater niet gezuiverd hoeft te worden. De afgekeurde aardappelen gaan naar een boer in de buurt om als veevoeder gebruikt te worden en afgekeurde chips gaan naar een biovergister.

Ook de teelt van de aardappelen is duurzaam. Zo groeien er aan de rand van de percelen bloemen en grassen die insecten aantrekken die helpen luizen te bestrijden.

De chips zitten in doorzichtige zakken die geschikt zijn voor recycling.

Dips voor chips

Na de rondleiding volgde er een wedstrijdje dips maken. Alle foodbloggers hadden een dip verzonnen voor bij de chips. Ik had niet echt tijd gehad om een dip voor te bereiden omdat ik pas de avond van te voren wist dat ik mee zou gaan. Daardoor kreeg ik achteraf allemaal goede ideeën die ik dan later nog maar eens ga maken. Waarschijnlijk wordt daar dan lekker vers Turks brood in gedipt ofzo, want chips hebben verder niets nodig is mijn persoonlijke mening.

Zwarte knoflook dip

Ik maakte de dip met produkten die ik nog in huis had. De persillade maakt het lekkerder, maar als je dat niet hebt kun je het ook weglaten. Je zou het kunnen vervangen door wat gedroogde peterselie en wat knoflookpoeder. Verse peterselie is ook lekker hierdoor.

Zwarte knoflook dip

Ingrediënten

  • 4 teentjes zwarte knoflook
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 6 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 theelepel persillade

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot alles goed gemengd is.

Categorie: evenement Tags: chips

Vorig bericht: « De maand van Duizend en 1 dag: augustus
Volgend bericht: Review: Kookboek van de middeleeuwen – Karen Groeneveld »

Lees Interacties

Reacties

  1. Peter

    16 oktober 2019 om 09:28

    Zwarte knoflook? Waar is dat te koop?

    Beantwoorden
    • Martine

      16 oktober 2019 om 12:13

      Bij AH en sommige delicatessenwinkels. Je kunt het ook online bestellen.

      Beantwoorden
  2. Regina de vries

    27 augustus 2021 om 12:45

    Nog nooit zn lekkere chips gegeten, deze komt alleen hier in huis super lekker smaakt naar meer

    Beantwoorden
    • Martine

      27 augustus 2021 om 14:37

      Lekker zijn ze he!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in