Ik maak vrij regelmatig hutspot. In de eerste plaats omdat ik het erg lekker vind, maar ook omdat het een makkelijke maaltijd is om in wat grotere hoeveelheden te maken en er dus een paar keer van te eten. Je kunt het namelijk ook erg goed invriezen en daarna opbakken in de koekenpan,
We eten het soms met uitgebakken spekjes erdoor, soms met suddervlees (draadjesvlees), soms met een bal gehakt. Het recept haalde steeds mijn blog niet omdat ik geen foto had. Het is toch een beetje winterkost en dus donker als je aan tafel gaat. En telkens als ik overdag vast een foto wilde maken kwam er iets tussen of ging er iets mis.
De laatste keer dat ik al vroeg in de keuken stond om een maaltje hutspot te maken die op de foto kon was gisteren. Ik begon met het suddervlees. Sleep mijn mes zodat ik met een scherp mes aan de slag kon en sneed tijdens het snijden van de uien stevig in mijn duim. Dat begon al goed.
Zo snel gaf ik het niet op natuurlijk dus met mijn duim in flink wat pleisters en het vlees in de slowcooker ging ik dapper door met de hutspot. Dat verliep voorspoedig tot ik de hutspot af wilde gieten. De grote pan en mijn zere duim bleken geen beste combinatie en de deksel schoot van de pan. Daar ging mijn peen en ui, zo de gootsteen in. En ik had nog wel lekker veel gemaakt zodat we er een paar keer van konden eten.
Gelukkig zat er nog genoeg in de pan om die avond van te kunnen eten, maar toen ik er ook nog net iets te veel aardappel doorheen stampte had ik het wel een beetje gehad. Die foto liet ik lekker zitten.
Dus moeten jullie het doen met een foto van mijn zus die mijn hutspot met suddervlees zit te eten en daar heel erg blij van werd.
Ik maak zowel van de hutspot als van het suddervlees meestal een dubbele hoeveelheid. Bij de hutspot verdubbel je dan gewoon alle ingrediënten, bij het suddervlees verdubbel je alleen de hoeveelheid vlees. In de braadpan gebruik je iets meer bier.
Hutspot met suddervlees
Ingrediënten voor 4 personen
Hutspot
- 500 gram peen en ui
- 750 gram aardappels
- 1 maggiblokje
- scheutje melk
- peper en zout
Suddervlees (in slowcooker of braadpan)
- 750 gram runderlappen
- 1 flesje pils (LET OP: je gebruikt niet het hele flesje)
- 1 flinke eetlepel mosterd
- peper en zout
- 1 kleine ui
- 1 kleine winterpeen
- 1 dunne of een halve prei
- 1 laurierblad
- 100 gram boter
Snijd het vlees in grote stukken (door de helft ofzo), dep het droog en bestrooi met ruim peper en zout. Smelt de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Haal het uit de pan.
Als je verder wilt gaan met de slowcooker doe je nu groenten en vlees in de voorverwarmde slowcooker.
Saralien
O heerlijk, hutspot. Suddervlees ook maar dat vind ik te veel werk 🙂 Heb laatst min of meer per ongeluk hutspot met zoete aardappels gemaakt, daar werd de familie hier erg blij van!
Martine
Daar heb ik ook wel eens stamppot mee gemaakt. Is inderdaad ook heel erg lekker!