Begin deze maand kwamen er vrienden logeren die erg van whisky houden. Vaak spelen we dan na het eten een spelletje Kolonisten van Catan, komen de flessen op tafel en wordt er uitgebreid geproefd. Ik doe daar bijna nooit aan mee, want ik ben niet zo gek op whisky.
Ik vind het natuurlijk wel leuk een bijdrage aan deze hobby te leveren en toen ik in mijn nieuwe ijsboek IJS van Elisabeth Johansson een recept voor whiskey-ijs tegenkwam (ik schrijf nu whiskey, want ik gebruikte een Ierse whiskey; als het om Schotse of Amerikaanse gaat schrijf je whisky) besloot ik direct om het dat weekend uit te proberen. Het bleek heerlijk ijs met een prima structuur en een lekkere whiskeysmaak.
IJs met whiskey
Ingrediënten
- 1 vanillestokje
- 400 ml volle melk
- 300 ml slagroom
- 6 eidooiers
- 170 gram rietsuiker
- 4 eetlepels whiskey (ik gebruikte Connemara)
- evt 100 gram gehakte macadamianoten
- een kookthermometer
- IJsmachine
Snijd het vanillestokje doormidden en schraap met een mesje het merg uit de binnenkant van het stokje. Doe de melk, slagroom, vanillestokje en merg in een een roestvrijstalen pan (vrij ruim; straks komen de eidooiers en suiker er nog bij) en breng het mengsel aan de kook. Als het kookt neem je de pan van het vuur.
De kookthermometer bleek wel echt nodig, want ik vond het moment van “dikker worden” lastig te bepalen. Gelukkig kon ik nu gewoon aflezen wanneer het mengsel de juiste temperatuur had om van het vuur gehaald te worden..
Lisette
Gevonden! 🙂 Ik ga 'm snel een keer proberen!
Liefs,
Lisette
Martine
Leuk! Ben heel benieuwd wat jij ervan vindt.