• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

IJs met whiskey (maar whisky kan ook)

23 februari 2014 By Martine 2 Reacties

Begin deze maand kwamen er vrienden logeren die erg van whisky houden. Vaak spelen we dan na het eten een spelletje Kolonisten van Catan, komen de flessen op tafel en wordt er uitgebreid geproefd. Ik doe daar bijna nooit aan mee, want ik ben niet zo gek op whisky.
Ik vind het natuurlijk wel leuk een bijdrage aan deze hobby te leveren en toen ik in mijn nieuwe ijsboek IJS van Elisabeth Johansson een recept voor whiskey-ijs tegenkwam (ik schrijf nu whiskey, want ik gebruikte een Ierse whiskey; als het om Schotse of Amerikaanse gaat schrijf je whisky) besloot ik direct om het dat weekend uit te proberen. Het bleek heerlijk ijs met een prima structuur en een lekkere whiskeysmaak.

 

           

IJs met whiskey

 

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 400 ml volle melk
  • 300 ml slagroom
  • 6 eidooiers
  • 170 gram rietsuiker
  • 4 eetlepels whiskey (ik gebruikte Connemara)
  • evt 100 gram gehakte macadamianoten
  • een kookthermometer
  • IJsmachine

Snijd het vanillestokje doormidden en schraap met een mesje het merg uit de binnenkant van het stokje. Doe de melk, slagroom, vanillestokje en merg in een een roestvrijstalen pan (vrij ruim; straks komen de eidooiers en suiker er nog bij) en breng het mengsel aan de kook. Als het kookt neem je de pan van het vuur.

Klop intussen de eidooiers met de suiker schuimig. Giet de warme roommelk al kloppend in een gelijkmatige straal bij het eidooier-suiker mengsel. Giet het geheel terug in de pan.
Verwarm het mengsel al kloppend tot 85 graden of tot het dikker wordt (laat het niet koken).Neem de pan van het vuur.
Giet het mengsel in een kom en laat het afkoelen. Je kunt het het best een nachtje in de koelkast zetten. De volgende dag zeef je het mengsel, voeg je de whiskey toe en laat je de ijsmachine draaien tot het ijs klaar is. Zet het nog zo’n 1-2 uur in de vriezer voor het serveren.

De kookthermometer bleek wel echt nodig, want ik vond het moment van “dikker worden” lastig te bepalen. Gelukkig kon ik nu gewoon aflezen wanneer het mengsel de juiste temperatuur had om van het vuur gehaald te worden..


Categorie: dessert Tags: alcohol, ijs

Vorig bericht: « Pasta met paddenstoelen en kip
Volgend bericht: Broodje met gegrilde halloumi en avocado (foodblogswap) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Lisette

    1 mei 2014 om 16:44

    Gevonden! 🙂 Ik ga 'm snel een keer proberen!

    Liefs,
    Lisette

    Beantwoorden
  2. Martine

    1 mei 2014 om 17:05

    Leuk! Ben heel benieuwd wat jij ervan vindt.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Voorgerechtje. Eindelijk weer met de vriendengroep Voorgerechtje. Eindelijk weer met de vriendengroep kamperen. Gelukkig is het stookverbod voorbij en kunnen we lekker bij een vuurtje. Op en top genieten!  #scoutingterrein #austerlitz #kokenophoutvuur #kamperen #food #eten #camping #friends #eengrootfeestje
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in