• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

IJs met whiskey (maar whisky kan ook)

23 februari 2014 By Martine 2 Reacties

Begin deze maand kwamen er vrienden logeren die erg van whisky houden. Vaak spelen we dan na het eten een spelletje Kolonisten van Catan, komen de flessen op tafel en wordt er uitgebreid geproefd. Ik doe daar bijna nooit aan mee, want ik ben niet zo gek op whisky.
Ik vind het natuurlijk wel leuk een bijdrage aan deze hobby te leveren en toen ik in mijn nieuwe ijsboek IJS van Elisabeth Johansson een recept voor whiskey-ijs tegenkwam (ik schrijf nu whiskey, want ik gebruikte een Ierse whiskey; als het om Schotse of Amerikaanse gaat schrijf je whisky) besloot ik direct om het dat weekend uit te proberen. Het bleek heerlijk ijs met een prima structuur en een lekkere whiskeysmaak.

 

           

IJs met whiskey

 

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 400 ml volle melk
  • 300 ml slagroom
  • 6 eidooiers
  • 170 gram rietsuiker
  • 4 eetlepels whiskey (ik gebruikte Connemara)
  • evt 100 gram gehakte macadamianoten
  • een kookthermometer
  • IJsmachine

Snijd het vanillestokje doormidden en schraap met een mesje het merg uit de binnenkant van het stokje. Doe de melk, slagroom, vanillestokje en merg in een een roestvrijstalen pan (vrij ruim; straks komen de eidooiers en suiker er nog bij) en breng het mengsel aan de kook. Als het kookt neem je de pan van het vuur.

Klop intussen de eidooiers met de suiker schuimig. Giet de warme roommelk al kloppend in een gelijkmatige straal bij het eidooier-suiker mengsel. Giet het geheel terug in de pan.
Verwarm het mengsel al kloppend tot 85 graden of tot het dikker wordt (laat het niet koken).Neem de pan van het vuur.
Giet het mengsel in een kom en laat het afkoelen. Je kunt het het best een nachtje in de koelkast zetten. De volgende dag zeef je het mengsel, voeg je de whiskey toe en laat je de ijsmachine draaien tot het ijs klaar is. Zet het nog zo’n 1-2 uur in de vriezer voor het serveren.

De kookthermometer bleek wel echt nodig, want ik vond het moment van “dikker worden” lastig te bepalen. Gelukkig kon ik nu gewoon aflezen wanneer het mengsel de juiste temperatuur had om van het vuur gehaald te worden..


Categorie: dessert Tags: alcohol, ijs

Vorig bericht: « Pasta met paddenstoelen en kip
Volgend bericht: Broodje met gegrilde halloumi en avocado (foodblogswap) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Lisette

    1 mei 2014 om 16:44

    Gevonden! 🙂 Ik ga 'm snel een keer proberen!

    Liefs,
    Lisette

    Beantwoorden
  2. Martine

    1 mei 2014 om 17:05

    Leuk! Ben heel benieuwd wat jij ervan vindt.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in