In de familie heten ze kwarksoesjes; in de vriendenkring kaasflapjes. Hoe ze ook genoemd worden; ze zijn heerlijk en simpel te maken. Zo lang ik me kan herinneren komen ze op tafel zodra er iets te vieren valt en het is dus een echt familierecept. Ze zijn ook nog eens prima in te vriezen. De kaasflapjes voor oud en nieuw zijn al klaar en zitten in de vriezer. Voor het oorspronkelijke recept moet je de ingrediënten door 4 delen, maar ik gebruik altijd de hele bak kwark en dan vries ik de overgebleven flapjes in voor onverwachte trek. Warm zijn ze onweerstaanbaar, maar je kunt ze ook koud eten.
Kaasflapjes
Ingrediënten
- 200 gram boter
- 4 dl water
- 200 gram bloem
- 8 eieren
- 400 gram geraspte kaas
- 500 gram kwark
- peper en zout
Breng het water met de boter aan de kook en doe er dan in een keer de bloem met ruim peper en zout bij. Het gaat dan wat klonten, maar als je blijft roeren komt dat vanzelf weer goed. Roer tot er een deegbal ontstaat die niet meer aan de pan blijft kleven. Neem de pan van het vuur en klop er een voor een de eieren door. Voeg de kwark en de kaas aan het deeg toe en roer goed door. Schep of spuit met een spuitzak bergjes op een bakblik en zet dit in een voorverwarmde oven van 200 graden. Laat de soesjes ongeveer een kwartier bakken tot ze goudbruin zijn.
Geef een reactie