Bij Anja’s foodblog valt het me telkens weer op dat het er allemaal zo lekker uitziet. Wat denk je bijvoorbeeld van deze heerlijke gevulde bloemkool? Daar wil je toch zo in bijten! Ik heb dan ook best even een tijdje zitten snuffelen voor ik wist wat ik zou maken voor de foodblogswap van juli.
Toen ik deze Zweedse kaneelbroodjes zag wist ik dat de bloemkool toch even moest wachten tot een volgende keer. Ik ben nl gek op alles waar kaneel in zit en de broodjes stonden al op mijn lijstje om eens te maken.
Ik maakte ze 2 keer. De eerste keer vergat ik de broodjes in te smeren met ei en met greinsuiker te bestrooien. Iets met haastige spoed en zelden goed. Ze werden er op zich niet minder lekker om, maar ik maakte ze toch een tweede keer. In de helft van de kaneelbroodjes deed ik deze keer geraspte appel. Dat was een lekkere toevoeging en ook de rum vonden wij een goede bonus. Ik had ooit uit Duitsland een mengsel meegenomen van gemalen en gezoete walnoten. Die kwamen mooi van pas door deze kaneelbroodjes. Het mengsel was vrij fijn. Dat vond ik prima, maar ik denk dat een wat grover notenmengsel ook erg lekker is.
Wij vonden de broodjes (zeker die met appel) op de dag zelf het best smaken. Dan zijn ze supermals.
Kaneelbroodjes met en zonder kaneel
Ingrediënten voor 12 broodjes
Voor het deeg:
- 425 gram tarwebloem
- 250 milliliter melk
- 75 gram roomboter
- 6 gram gedroogde gist
- 60 g suiker
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel kardemompoeder
- 1 losgeklopt ei voor het bestrijken van de broodjes
- handje greinsuiker om de broodjes mee te bestrooien
Voor de vulling:
- 75 gram walnoten
- 75 gram kristalsuiker
- 50 gram zachte boter
- 4 theelepels kaneel
- 1 appel (ik nam Jonagold, goudreinet is ook lekker)
- 2 eetlepels bruine rum (of water)
Verwarm voor het deeg de melk en de boter in een pannetje (of in de magnetron) tot handwarmte. Zorg dat de boter gesmolten is. Doe gist, suiker, zout en kardemom erbij en roer even goed door. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje. Giet hier de melk in en meng tot een soepel deeg. Ik deed dit in de Keukenmachine. Dek de kom af met plastic en laat het deeg in ongeveer 30 minuten rijzen tot het verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de vulling door de walnoten en suiker in een keukenmachine malen en er daarna de boter, kaneel en rum doorheen te roeren.
Je kunt de noten ook met een mes hakken en daarna de overige ingrediënten er met een vork doorheen mengen .
Bestrooi je werkblad met bloem. Neem het deeg uit de kom, druk de lucht er uit en rol dan het dan uit tot een rechthoekige plak van ongeveer een 1/2 cm dikte. Smeer de vulling over de helft van de deegplak uit en vouw dubbel. Schil de appel en rasp de appel grof. Strooi de appel over de linker- of rechterhelft van de vulling.
Snijd 12 smalle repen uit het deeg en rol deze op tot een cirkel. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broodjes erop. Dek af met plasticfolie en laat ca. 20 minuten rijzen. Je kunt het folie een beetje invetten met olie of inspuiten met bakvet tegen het plakken.
Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei, strooi de greinsuiker erover en bak 15 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
Geef een reactie