• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Kardemomcake met Griekse yoghurt voor de swap zonder naam

16 juli 2014 By Martine Reageer

Foodbloggers hebben onderling via social media veel contact. Daaruit ontstond de foodblogswap, waarbij iedere foodblogger die zich aanmeldt een blog toegewezen krijgt. Je maakt een (aangepast naar eigen voorkeur) recept van dat blog en post dat in de afgesproken week. Superleuk en ik heb tot nu toe elke maand meegedaan.
Sinds deze maand is daar een nieuw initiatief bijgekomen. Esmée plaatste een post in de facebookgroep waaronder je je kunt aanmelden. Je maakt dan iets van het blog van degene die zich voor jou aanmeldde. Daarmee beloof je ook dat je binnen 2 weken het resultaat op je blog post (als je dat niet doet ben je een “flaker” en moet je naar de virtuele koekjesgevangenis ha ha ha). De swap heeft nog geen naam, vandaar de titel van deze post. Suggesties voor een naam zijn welkom.

Ik meldde me aan om iets van het blog van Sophie te maken. Zij bakte vorig jaar voor de foodblogswap deze chocolade-bietentaart van mijn blog, dus ik vond het heel leuk om deze keer haar blog uit te pluizen. Al snel vond ik kaasburgers, kerriesoep en kardemomcake, die ik allemaal wel wilde proberen. De keuze viel uiteindelijk op de kardemomcake. De reden daarvoor was dat ik wist dat ik nog een bakje kardemompeulen in de kast had liggen die ik niet zo vaak gebruik. Dit was een mooie gelegenheid. Bovendien was ik heel benieuwd naar cake, gemaakt met Griekse yoghurt en wilde ik graag de variant met ei proberen om de cake zo iets luchtiger te maken (zie hier). Uiteindelijk was ik de kardemompeulen op het moment suprême kwijt en heb ik poeder gebruikt. Die stond waarschijnlijk al een tijdje in het kruidenkastje, want ik proefde er niet zo veel van terug. Uiteraard vond ik het bakje peulen terug terwijl ik de cake in de oven schoof. Er staat al weken een stapeltje kruidendoosjes naast de kookplaat (paste niet meer in het kruidenkastje 🙂 ) en het doosje kardemompeulen stond bovenop. Nou ja, dan maar snel nog eens iets maken met kardemom.

Ik zag pas bij het typen van dit stukje dat de oven op 170 graden hetelucht had gemoeten. Ik gebruikte boven- en onderwarmte. Bij 170 graden was mijn cake al in 30 minuten klaar ipv de 40-50 minuten uit het oorspronkelijke recept. Geen idee hoe dat kan, maar het pakte dus goed uit.

De cake is met de eieren minder compact van structuur dan wanneer je alleen Griekse yoghurt gebruikt. De yoghurt maakt de cake lekker licht van smaak. Een volgende keer ga ik de cake eens met fruit erdoor maken, maar ook met noten zal hij erg goed worden denk ik.

Kardemomcake met Griekse yoghurt

Ingrediënten voor een brownievorm

  • fijngevijzelde pitjes van 15-20 kardamompeulen of een kleine theelepel gemalen kardamom
  • 250 gram bloem
  • 200 gram rietsuiker
  • 100 gram boter
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepels baking soda
  • snufje zout
  • snuf kaneel
  • scheutje vanille-extract
  • 200 milliliter volvette Griekse yoghurt (10%)
  • 2 eieren
  • evt 3 eetlepels hennepzaad.

Vet de bakvorm in en bestuif met bloem. Ik gebruikte een brownievorm, maar een rondevorm van ca 20 cm voldoet ook prima. Verwarm de oven voor op 170 graden. (Het recept schrijft een bakvorm van 20 cm voor maar ik heb hier een vorm van 24 cm gebruikt.)

Smelt de boter in een pannetje op laag vuur, au bain marie of in de magnetron. Laat de boter niet te warm worden. Net gesmolten is prima.

Zeef bloem, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel en kardamompoeder in een kom.

Klop de suiker door de boter in een grote kom. Doe er dan de eieren door en klop nog even tot het goed gemengd is. Roer er dan de yoghurt en het vanille-extract door. Als het een geheel is spatel je er in delen het gezeefde bloemmengsel en als laatste de hennepzaadjes door. Het wordt een vrij stevig mengsel, dik cakebeslag. Stop met roeren zodra het geheel goed gemengd is.

Vul de bakvorm met deeg/beslag en strijk de bovenkant netjes glad. Bak in 30-40 minuten goudbruin en gaar.



Categorie: taart, koek en zoet Tags: cake

Vorig bericht: « Risotto met doperwten en garnalen
Volgend bericht: Win de marinadespuit van mijn vakantieherinnering »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker bij Hart van Sluis in Sluis.
#Sluis #hartvansluis #dinner #food #gambakroketjes #schol #kabeljauw #pannacotta #blondie
Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik bij mijn moeder. Ze is net een paar dagen uit het ziekenhuis waar ze met de behandeling voor CLL (chronische lymfatische leukemie) begonnen is. Best ingrijpend allemaal dus lunchten we vandaag voor de gezelligheid buiten de deur bij Khotinsky in Dordrecht.
#khotinsky #lunch #dordrecht #kroketten
Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theat Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theatersferen. Romeo en Julia in het Steengroevetheater in Winterswijk. Het was weer heel bijzonder! #theater #romeoenjulia #kamperen #theatervoorstelling #steengroeve #winterswijk #buiten #ikhouervan #theaterboost
Logeren bij je zus en dan verwend worden met een h Logeren bij je zus en dan verwend worden met een heerlijk bord pad thai 🥰
#padthai #logeren #thaifood #voorhaarzonderkoriandervoormijmet
In Maun (Botswana) aten we bij Marc's Eatery. Er In Maun (Botswana) aten we bij Marc's  Eatery. Er hangt daar een erg ontspannen, gezellige sfeer en het eten was heerlijk. We begonnen net slakken en pissaladiere. Daarna aten we kuduhamburger en steak. We sloten af met serehijs.

#botswana #travel #food #Meat #slakken #dinner #kudu #burger #Reizen #eten #icecream #ijs #africa #Afrika
De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpa De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpan in Botswana) klimmen graag hoog om het gevaar aan te kunnen bespeuren en zijn niet schuw. 
#meerkat #meerkatten #wildlife #botswana #africa #afrika #travel #reizen #travelling #holiday #animals #dieren #dierophoofd
Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkome Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkomen voor de komende 2 nachten. Het zwembad is steenkoud, maar erg fijn. Morgenochtend vertrekken we om 6 uur naar de zoutpan Ntwetwe om de pan te zien, meerkatten te spotten en quad te rijden.
#botswana #planetboabab #africa #Afrika #gweta #swimmingpool #travel #reizen #roadtrip
De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de riv De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de rivier de Chobe. We zagen er ontelbare olifanten, 2 leeuwen, een giraffe, mangoesten, nijlpaarden, kudus, buffels en meer. We deden er 2 riviercruise en een gamedrive. 
Het meest bijzonder was de kudde overzwemmende olifanten tijdens een rivercruise. We zagen ze vlak voor ons neus het water in- en later weer uitgaan. Nu gaan we door naar Gweta; een rit van ongeveer 4,5 uur.

#elephant #olifant #leeuw #lion #rivercruise #gamedrive #safari #chibe #choberiver #africa #Afrika #botswana #travel #holiday
Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcru Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcruise op de kavangorivier. We zagen 2 krokodillen en een heleboel nijlpaarden.
De laatste foto is van onze nieuwe lokatie: camp Kwando. Een prachtige lodge op palen met een heerlijk terras aan de rivier.
#hippos #nijlpaarden #lodge #krokodil #crocodile #namibie #namibia #Africa
#Afrika #travel #travelling #reizen #vakantie #holiday #campkwando #sunsetcruise
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • De baan van
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in