• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Kardemomcake met Griekse yoghurt voor de swap zonder naam

16 juli 2014 By Martine Reageer

Foodbloggers hebben onderling via social media veel contact. Daaruit ontstond de foodblogswap, waarbij iedere foodblogger die zich aanmeldt een blog toegewezen krijgt. Je maakt een (aangepast naar eigen voorkeur) recept van dat blog en post dat in de afgesproken week. Superleuk en ik heb tot nu toe elke maand meegedaan.
Sinds deze maand is daar een nieuw initiatief bijgekomen. Esmée plaatste een post in de facebookgroep waaronder je je kunt aanmelden. Je maakt dan iets van het blog van degene die zich voor jou aanmeldde. Daarmee beloof je ook dat je binnen 2 weken het resultaat op je blog post (als je dat niet doet ben je een “flaker” en moet je naar de virtuele koekjesgevangenis ha ha ha). De swap heeft nog geen naam, vandaar de titel van deze post. Suggesties voor een naam zijn welkom.

Ik meldde me aan om iets van het blog van Sophie te maken. Zij bakte vorig jaar voor de foodblogswap deze chocolade-bietentaart van mijn blog, dus ik vond het heel leuk om deze keer haar blog uit te pluizen. Al snel vond ik kaasburgers, kerriesoep en kardemomcake, die ik allemaal wel wilde proberen. De keuze viel uiteindelijk op de kardemomcake. De reden daarvoor was dat ik wist dat ik nog een bakje kardemompeulen in de kast had liggen die ik niet zo vaak gebruik. Dit was een mooie gelegenheid. Bovendien was ik heel benieuwd naar cake, gemaakt met Griekse yoghurt en wilde ik graag de variant met ei proberen om de cake zo iets luchtiger te maken (zie hier). Uiteindelijk was ik de kardemompeulen op het moment suprême kwijt en heb ik poeder gebruikt. Die stond waarschijnlijk al een tijdje in het kruidenkastje, want ik proefde er niet zo veel van terug. Uiteraard vond ik het bakje peulen terug terwijl ik de cake in de oven schoof. Er staat al weken een stapeltje kruidendoosjes naast de kookplaat (paste niet meer in het kruidenkastje 🙂 ) en het doosje kardemompeulen stond bovenop. Nou ja, dan maar snel nog eens iets maken met kardemom.

Ik zag pas bij het typen van dit stukje dat de oven op 170 graden hetelucht had gemoeten. Ik gebruikte boven- en onderwarmte. Bij 170 graden was mijn cake al in 30 minuten klaar ipv de 40-50 minuten uit het oorspronkelijke recept. Geen idee hoe dat kan, maar het pakte dus goed uit.

De cake is met de eieren minder compact van structuur dan wanneer je alleen Griekse yoghurt gebruikt. De yoghurt maakt de cake lekker licht van smaak. Een volgende keer ga ik de cake eens met fruit erdoor maken, maar ook met noten zal hij erg goed worden denk ik.

Kardemomcake met Griekse yoghurt

Ingrediënten voor een brownievorm

  • fijngevijzelde pitjes van 15-20 kardamompeulen of een kleine theelepel gemalen kardamom
  • 250 gram bloem
  • 200 gram rietsuiker
  • 100 gram boter
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepels baking soda
  • snufje zout
  • snuf kaneel
  • scheutje vanille-extract
  • 200 milliliter volvette Griekse yoghurt (10%)
  • 2 eieren
  • evt 3 eetlepels hennepzaad.

Vet de bakvorm in en bestuif met bloem. Ik gebruikte een brownievorm, maar een rondevorm van ca 20 cm voldoet ook prima. Verwarm de oven voor op 170 graden. (Het recept schrijft een bakvorm van 20 cm voor maar ik heb hier een vorm van 24 cm gebruikt.)

Smelt de boter in een pannetje op laag vuur, au bain marie of in de magnetron. Laat de boter niet te warm worden. Net gesmolten is prima.

Zeef bloem, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel en kardamompoeder in een kom.

Klop de suiker door de boter in een grote kom. Doe er dan de eieren door en klop nog even tot het goed gemengd is. Roer er dan de yoghurt en het vanille-extract door. Als het een geheel is spatel je er in delen het gezeefde bloemmengsel en als laatste de hennepzaadjes door. Het wordt een vrij stevig mengsel, dik cakebeslag. Stop met roeren zodra het geheel goed gemengd is.

Vul de bakvorm met deeg/beslag en strijk de bovenkant netjes glad. Bak in 30-40 minuten goudbruin en gaar.



Categorie: taart, koek en zoet Tags: cake

Vorig bericht: « Risotto met doperwten en garnalen
Volgend bericht: Win de marinadespuit van mijn vakantieherinnering »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in