Er zijn 2 soorten kefir: waterkefir en melkkefir. Waterkefir is meer een soort frisse limonade, waar melkkefir meer een zuiveldrank is. Beide soorten worden gemaakt van een plantje en zijn vers of in gedroogde vorm te krijgen.
Op de vraag van Kefir.nl of ik eens melkkefir zou willen proberen om thuis te maken zei ik uit nieuwsgierigheid direct ja. Ik kreeg een zakje gedroogde kefir opgestuurd en ging aan de slag. In de verpakking zitten 3 kleinere zakjes, elk goed om een keer kefir van te maken. De inhoud van 1 zakje los je op in een liter houdbare melk (koemelk of sojamelk). Je laat dit dan 24 uur op kamertemperatuur staan. Daarna kun je het drinken. Van iedere liter kefir haal je 3 eetlepels kefir af waarmee je weer nieuwe kefir kan maken. Met 1 zakje kun je 4 tot 6 weken vooruit.
Ervaring
De kefir werd een dag later al geleverd met een prima beschrijving. Ik deed een zakje in houdbare melk en wachtte af. Na 24 uur konden we eindelijk proeven. Maarten vond het erg lekker en ik vond de smaak van de kefir op zich goed, maar persoonlijk drink ik hier toch niet zomaar een glas van weg. Dit heeft veel te maken met mijn enorme aversie tegen houdbare melk (iets met scoutingkampen van lang geleden). Ik zou het dus nog eens met een ander soort melk kunnen proberen.
Mogelijkheden
Je kunt natuurlijk nog veel meer met kefir doen dan het alleen puur drinken. Ik heb het deze keer in een cake gebruikt, maar zou er nog wel eens American pancakes of wafels mee willen bakken, Je kunt het verwerken in smoothies met banaan zodat het lekker zoet wordt of ijs mee maken.En als je brood bakt kun je eens kefir gebruiken ipv melk. Dus ook als je het niet puur wilt drinken zijn er legio mogelijkheden. Ik ben dus nog niet klaar met kefir.
Kefircake
Deze kefircake met kokos was erg lekker.
kefircake
Ingrediënten
- 3 eieren
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 175 gram zachte boter
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 1,5 theelepel vanille-extract
- 0,5 theelepel zout
- 250 ml kefir op kamertemperatuur
- 50 gram gemalen hazelnoten
- 75 gram geraspte kokos
- 40 gram rozijnen
- 1 eetlepel custard
- 3 eetlepels bruine rum
Extra
- 3 eetlepels room
- 2 eetlepels kokos
Als je zelf met kefir aan de slag wilt kun je eens kijken op de site van kefir.nl.
Geef een reactie