• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Kefir en kefircake

12 oktober 2016 By Martine Reageer

Kefir had voor mij lange tijd een hoog geitenwollensokkengehalte. Ik kan het me vooral van vroeger herinneren en dan associeer ik het met de eerste biologische winkels en vage plantjes in een pot op het aanrecht. Maar kefir is hip aan het worden. Het is me al een paar keer op een markt aangeboden in een proefglaasje en ook de Turk om de hoek heeft het in de schappen staan. Eigenlijk vind ik het nog best lekker ook. Het is een gefermenteerde drank met de dikte van dunne yoghurt en het smaakt een beetje fris, maar niet zo zuur als karnemelk. Het verschil met karnemelk en yoghurt is dat je in kefir gisten en meerdere soorten rechtsdraaiende bacteriën vindt die niet in karnemelk en yoghurt voorkomen. Het schijnt ook enorm goed voor je darmen je spijsvertering te zijn, dus dat is ook nog mooi meegenomen. Als je niet goed tegen lactose kunt kan kefir de lactosevertering bevorderen, waardoor kefir wellicht beter te verdragen is.

Er zijn 2 soorten kefir: waterkefir en melkkefir. Waterkefir is meer een soort frisse limonade, waar melkkefir meer een zuiveldrank is. Beide soorten worden gemaakt van een plantje en zijn vers of in gedroogde vorm te krijgen.

Op de vraag van Kefir.nl of ik eens melkkefir zou willen proberen om thuis te maken zei ik uit nieuwsgierigheid direct ja. Ik kreeg een zakje gedroogde kefir opgestuurd en ging aan de slag. In de verpakking zitten 3 kleinere zakjes, elk goed om een keer kefir van te maken. De inhoud van 1 zakje los je op in een liter houdbare melk (koemelk of sojamelk). Je laat dit dan 24 uur op kamertemperatuur staan. Daarna kun je het drinken. Van iedere liter kefir haal je 3 eetlepels kefir af waarmee je weer nieuwe kefir kan maken. Met 1 zakje kun je 4 tot 6 weken vooruit.

Ervaring

 

De kefir werd een dag later al geleverd met een prima beschrijving. Ik deed een zakje in houdbare melk en wachtte af. Na 24 uur konden we eindelijk proeven. Maarten vond het erg lekker en ik vond de smaak van de kefir op zich goed, maar persoonlijk drink ik hier toch niet zomaar een glas van weg. Dit heeft veel te maken met mijn enorme aversie tegen houdbare melk (iets met scoutingkampen van lang geleden). Ik zou het dus nog eens met een ander soort melk kunnen proberen.

Mogelijkheden

Je kunt natuurlijk nog veel meer met kefir doen dan het alleen puur drinken. Ik heb het deze keer in een cake gebruikt, maar zou er nog wel eens American pancakes of wafels mee willen bakken, Je kunt het verwerken in smoothies met banaan zodat het lekker zoet wordt of ijs mee maken.En als je brood bakt kun je eens kefir gebruiken ipv melk. Dus ook als je het niet puur wilt drinken zijn er legio mogelijkheden. Ik ben dus nog niet klaar met kefir.

Kefircake

Deze kefircake met kokos was erg lekker.

De oventijd kan iets afwijken. Terwijl ik 2 cakes in de oven had ging de oven ongemerkt uit. Hij gaf een foutmelding aan waarvan we nergens konden vinden wat er aan de hand was en hoe we het op moesten lossen. Uiteindelijk hebben we de stroom er even afgehaald en daarna deed hij het weer. Toen waren we wel een kwartier verder. Maar de oven deed het weer en de cakes waren gelukt. Hij was alleen wat minder gerezen, maar was gelukkig nog wel lekker smeuïg.

kefircake

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram zachte boter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1,5 theelepel vanille-extract
  • 0,5 theelepel zout
  • 250 ml kefir op kamertemperatuur
  • 50 gram gemalen hazelnoten
  • 75 gram geraspte kokos
  • 40 gram rozijnen
  • 1 eetlepel custard
  • 3 eetlepels bruine rum

Extra
  • 3 eetlepels room
  • 2 eetlepels kokos
Verwarm de oven voor op 180 graden. Week de rozijnen een kwartiertje (of langer) in de rum.
Mix de boter en de suiker tot een licht en luchtig mengsel. Klop er dan 1 voor 1 de eieren door. Doe het zout bij het zelfrijzend bakmeel. Voeg dan om en om steeds een beetje karnemelk en zelfrijzend bakmeel bij je beslag en roer het intussen voorzichtig door. Laat de rozijnen even goed uitlekken, meng ze met de custard en roer ze samen met de gemalen hazelnoten en de kokos door het beslag.
Bak de cake in ongeveer 30 – 40 minuten gaar. Controleer de gaarheid door met een satéprikker in de cake te prikken. Als er geen beslag meer aan kleeft is de cake gaar.

Als je zelf met kefir aan de slag wilt kun je eens kijken op de site van kefir.nl. 
Ik hebdit product toegestuurd gekregen, maar de meningen in dit artikel zijn geheel van mezelf.

Categorie: dranken, taart, koek en zoet Tags: cake, producten

Vorig bericht: « Kung pao chicken
Volgend bericht: Tosti met grote garnalen en kruidenboter »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Het was vandaag dag van het kasteel. Rondom het Mu Het was vandaag dag van het kasteel. Rondom het Muiderslot waren wat activiteiten georganiseerd en dat was een mooie aanleiding dit kasteel weer eens te bezoeken. De drukte viel mee en het kasteel is niet zo groot dus na krap 1,5 uur hadden we het wel gezien. Wij deden de riddertour die 45 minuten duurde met een audiogids. 
#muiderslot #kasteel #dagvanhetkasteel #Muiden #uitje #Nederland
Wat een heerlijk weekend! Prachtig weer, goed geze Wat een heerlijk weekend! Prachtig weer, goed gezelschap en lekker eten. Donderdag vertrokken we voor een paar dagen kamperen met vrienden. Dat doen we elk jaar net hemelvaart en is altijd superleuk. We koken het hele weekend op houtvuur en het sfeertje is relaxed. De eerste dag aten we bouillabaise en soto ajam met kroepoek. De tweede dag spareribs met gepofte aardappel en coleslaw. 
Zaterdag reden we via de Nationale sleepbootdagen in Vianen weer naar huis.
Vandaag trekken we bij, ruimen we de kampeerzooi op en genieten we na. 

#kamperen #vrienden #bos #scoutingterrein #kampvuur #sotoajam #kroepoek #kokenophoutvuur #nationalesleepbootdagen #parlevinker #opduwertjes #buiten #buitenleven #spareribs #gepofte aardappel #koolsla #coleslaw #camping #nature #austerlitz

met @sjaak_c @robingrid.bakker @cornelis_femke @_klaas @estheerr1995
De maand van Duizenden1dag is terug en staat nu on De maand van Duizenden1dag is terug en staat nu online!

Afgelopen maand zag ik veel safaridieren (kan ik vast wennen voor onze reis naar Namibie) en ging ik er lekker een paar dagen in mijn eentje op uit. Met mijn moeder, zus en Maarten struinde ik een dagje door de Beekse Bergen en at daarna bij Humphreys in Breda waarna we deze foto maakten. 

#maandoverzicht #wildlands #Beeksebergen #drenthe #familie #family #reizen #nederland
Dat was nog eens fijn thuiskomen van een midweekje Dat was nog eens fijn thuiskomen van een midweekje Drenthe. Er lag nl een doos met de nieuwste flip-its op me te wachten. Het zijn luchtige linzenchips met vegan kaas-smaak. Ik lust ze wel 😋. 
#snacks #zoutjes #vegan #linzenchips #linzenzoutjes #vegankaas #biteswelove #gekregen
Hebben jullie dit kaasje al gespot? Op mijn blog l Hebben jullie dit kaasje al gespot? Op mijn blog lees je nu meer over de kaasmakerij van @inpettokaas in de nieuwe rubriek De baan van...

#inpetto #kaas #fotoaangeleverddoorinpetto #kaasmakerij #debaanvan #nieuwerubriek #puurnatuur
Vandaag zag ik op de Culiperslunch weer de leukste Vandaag zag ik op de Culiperslunch weer de leukste producten, sprak ik de leukste mensen en proefde ik weer de lekkerste hapjes en drankjes. 

#culiperslunch #Amsterdam #food #foodbloggers #culipers #foodybag #lowlander #cocktaillab #kaasfortamsterdam #mixblik
Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beet Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beetje winkelen, bijkletsen, uitgebreid lunchen en een rondje kunsthal. #Rotterdam #roffa #lunch #apartt #clubsandwich #kunsthal #patriciapiccinini
Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • De baan van
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in