Slowcooker
Een paar jaar geleden vertelde iemand mij dat ze een slowcooker had gekocht en dat dat zo handig was. Ik werd daar al lichtjes enthousiast van maar heb dat direct weer de kop in gedrukt. Weer een apparaat erbij (en we hebben al zo weinig ruimte).
Ik vroeg me ook af of ik de maaltijden die ik in de slowcooker zou maken niet net zo goed zouden lukken in een braadpan. Kortom; ik vond het toch een beetje een overbodige luxe. Maar ook in de jaren erna hoorde ik steeds vaker hoe blij mensen met hun slowcooker waren en ging ik toch weer twijfelen.En uiteindelijk besloot ik dat ik er op een gepast moment 1 zou kopen.
Toen de broodbakmachine overleed hield ik het plekje dat openbleef ik al stiekem vrij. De slowcooker is ongeveer even groot als de broodbakmachine dus het ruimteprobleem was opgelost.
Om de beslissing toch nog even uit te stellen beloofde ik mezelf dat ik me bij de eerste onverwachte financiële meevaller een slowcooker cadeau zou doen. Die meevaller kwam sneller dan verwacht en zo werd een paar weken geleden de slowcooker bezorgd.
Ik heb een multicooker gekocht (met als een van de mogelijkheden slowcooken) omdat je daar ook een braadfunctie bij hebt. En ik kan de rijstkoker de deur uit doen, want rijst koken gaat er ook prima in. De 5,6 liter versie van Crockpot die ik kocht kan braden, stomen, sauteren, bakken, slowcooken en roosteren. Je kunt tussendoor ook van stand wisselen en zo kun je bijv je vlees aanbraden en daarna de overige ingrediënten toevoegen en dan de slowcookstand gebruiken. Dat scheelt weer een vieze pan. Door het glazen deksel kun je zien wat er in de pan gebeurt en de pan en het deksel kunnen in de vaatwasser.
Ik was een beetje bang dat de braadfunctie meer een soort van sudderen zou zijn, maar vlees aanbraden gaat prima. Je moet gewoon oppassen dat het niet te hard gaat. Met die ontdekking was ik dus heel blij.
Conclusie
Inmiddels heb ik al van alles in de slowcooker gemaakt en ik vind de resultaten erg goed. Vlees is echt malser dan uit de braadpan en het is heerlijk om ’s morgens je eten voor te bereiden en er dan de rest van de dag niets meer aan te hoeven doen. Met als klap op de vuurpijl ook nog eens een heerlijke maaltijd.
Een van de eerste experimenten was het volgende gerecht. Ik maak hierbij extra veel rijst en vries dan eenpersoons porties kip en rijst (apart) in voor drukke dagen.
Kip met cashewnoten uit de slowcooker/multicooker
Ingrediënten voor 8 personen
- 1500 gram kippendij
- 4 eetlepels maïzena
- 1 theelepel versgemalen peper
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 120 ml light sojasaus (je hebt donkere en lichte in de toko)
- 40 ml ketjap manis
- 4 eetlepels water
- 120 ml rijstazijn
- 100 ml tomatenketchup
- 30 ml zoete chilisaus
- 3 eetlepels palmsuiker (of bruine suiker)
- 4 teentjes knoflook
- 2 eetlepels verse gember
- ¼ theelepel gedroogde chilivlokken (ik nam chipottle)
- 200 gram ongezouten, gebrande cashewnoten
- 6 bosuitjes
- 250 gram sugar snaps
Snijd de knoflook en de gember fijn en doe ze in een kommetje. Doe er de sojasaus, ketjap, rijstazijn, ketchup, chilisaus, chilivlokken, water en de suiker bij en roer goed door.
Verhit de olie in de slowcooker en bak de kip in een paar minuten rondom aan. Als je slowcooker deze functie niet heeft bak je de kip aan in een pan op het fornuis en doe je de kip daarna in de slowcooker.
Giet de saus over de kip en zet de slowcooker op stand high. Check na ongeveer 1,5 uur of de kip gaar is. Haal de kip dan even uit de pan en laat de saus tot de helft inkoken als dat nodig is. Ik vind een iets dikkere saus het lekkerst. Dit inkoken kun je ook evt in een pannetje op het fornuis doen.
Anouk
Dat ziet er lekker uit! Ik ben altijd wel benieuwd naar een slowcooker maar het klinkt echt ideaal.
Martine (Duizenden1dag)
Dat had ik ook en nu ben ik er heel blij mee 🙂