Wereldgerechten uit een pakje; wie kent ze niet. Een jaar of 20 geleden at ik nog wel eens kip Siam of kip tandoori uit deze reeks, maar al snel kwam ik erachter dat je dit soort maaltijden net zo makkelijk (en lekkerder) zelf maakt.
Voor de foodblogswap mocht ik iets maken van Eef Kookt Zo (die vorige maand worstenbroodjes van mijn blog maakte). Neem daar vooral eens een kijkje; wij hebben volgens mij een aardig overeenkomende smaak qua eten. Het was dan ook best lastig kiezen, met zoveel lekkere dingen.
De kip Siam die ik bij haar zag haalde de herinneringen boven van de eerste campingmaaltijden met Maarten. Tijdens een weekendje kamperen maakte ik dat nog wel eens. Vers is natuurlijk veel lekkerder en daarom koos ik dit gerecht om te maken voor de foodblogswap.
Kip Siam
Ingrediënten
- 350 gram kippendij
- 1 theelepel baking soda
- 250 gram sugar snaps
- 100 ml water
- 1 rode paprika
- 1 cm verse gember geraspt
- 2 teentjes knoflook
- 2 lente uitjes
- 1 ui
- 2,5 eetlepel oestersaus
- 1,5 eetlepel ketjap manis (zoet)
- 1,5 eetlepel lichte sojasaus
- 2 eetlepels maïzena
- 1 theelepel rijstazijn
- flinke hand cashewnoten, ongebrand en ongezouten
- olie om in te bakken
Snijd de kippendij in blokjes. Meng de kip met de baking soda, de maïzena en de rijstazijn en laat dit 10 minuten intrekken.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de bosui in dunne ringen en de paprika in stukjes.
Meng de oestersaus met de ketjap, 100 ml water en de sojasaus.
Fruit de knoflook, ui en gember op middelhoog vuur in een koekenpan met een beetje olie.
Bak daarna de punt paprika een minuut of 2 mee en voeg dan de kip toe.
Als de kip gaar is doe je de saus en de sugar snaps erbij.
Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Als het niet dik genoeg wordt naar je zin maak je een papje van een halve eetlepel maïzena en een halve eetlepel water en roer je dit door de saus. Laat even koken tot de sugar snaps beetgaar zijn en voeg dan de cashewnoten en de bosui toe. Houd een klein beetje apart voor de garnering.
Strooi de rest van de bosui over de kip en serveer met rijst.
Eef
Wat leuk dat je dit recept hebt gemaakt! We hebben volgens mij ook een overeenkomstige smaak, de keuze voor mij bij jou was ook niet makkelijk haha 😉
Pier
Als collega van Maarten mag ik vaal in de montageset van de lekkernijen van Martine genieten… Ik ga nu voor het eerst een recept proberen! Vanavond Kip Siam. Ik laat morgen weten wat de gasten vonden!
Leuk Pier! Eet smakelijk en ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
Het was echt een succes… superlekker. Ik hoopte iets over te houden voor deze week, maar alles op…
Fijn om te horen!