• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Kroketten (kerstrestjesverwerking)

30 december 2012 By Martine Reageer

We hadden dit jaar niet zo veel kerstrestanten, maar in de overgebleven rendang van ei en de babi ketjap hadden we toch niet zo’n trek meer na twee dagen Indonesisch. Ik besloot er een ragout van te maken zonder er al te veel vertrouwen in te hebben, maar het pakte heel goed uit. De saus van de rendang en de babi ketjap bleken goed te matchen en ik heb er alleen nog maar een beetje peper doorheen gedaan voor de smaak. We aten de ragout eerst bij de lunch op geroosterd brood en van het restant maakte ik kroketten die qua smaak erg in de buurt van onze geliefde satékroket komen.

Ingrediënten 

 

voor de ragout

  • 75 gram boter
  • 75 gram bloem
  • 450 ml water (of bouillon, als je geen saus bij je restjes hebt)
  • restjes rendang en babi ketjap of andere restjes die je erin wil verwerken
  • versgemalen peper en evt zout

Smelt in een pan met dikke bodem (dunne kan ook, maar bakt snel aan) de boter en voeg dan in een keer de bloem toe. Laat op laag vuur even garen en roer af en toe door. Doe er dan steeds een scheut water of bouillon door en roer steeds goed. Als het vocht is opgenomen doe je er weer een beetje bij tot je de gewenste dikte hebt. Als de ragout nog aan de dikke kant is roer je de restjes erdoor (door de saus in de restjes kan de ragout nog iets dunner worden). Daarna kun je er evt nog meer vocht bij doen of en afmaken met peper en zout.

voor de kroketten

  • bloem
  • eieren (ik had er 3 nodig)
  • paneermeel (liefst fijn en grof)
  • de ragout

Voor de zekerheid heb ik 2 blaadjes gelatine in koud water geweekt en na 5 minuten uitgeknepen en door de nog warme ragout geroerd. Als ik van te voren geweten had dat de ragout zo lekker werd dat ik er nog kroketten van wilde maken had ik de ragout wat dikker gemaakt. Ik heb de pan een nachtje in de koelkast laten staan zodat de ragout lekker koud was. Daarna vormde ik steeds van 80 gram ragout een kroket (kwestie van over vastgeplakt bakpapier met bestrooid met wat bloem rollen) die ik daarna door een diep bord met bloem rolde. De ragout was nog steeds niet heel erg stijf, dus het was best een klusje om ze mooi te krijgen. Nadat ik alle kroketten had gerold heb ik ze in de koelkast weer goed koud laten worden.
Na een uurtje heb ik ze eerst door geklopt ei en daarna door paneermeel gerold. Dat ging heel goed met een pannenkoekmes. Als je de kroketten met je handen door de ei en paneermeel haalt moet je heel vaak tussendoor je handen wassen omdat het paneermeel aan je handen blijft plakken. Door het pannenkoekmes te gebruiken om ze mee op te tillen en door het ei te rollen blijven ze mooi in vorm en blijven je handen veel langer schoon.

Het rollen door de paneermeel deed ik wel met de hand.

Nadat ik ze weer een uurtje in de koelkast had gelegd rolde ik ze nog een keer door ei en paneermeel. Het is het lekkerst om de tweede keer grover paneermeel te gebruiken, maar dat had ik niet. Ik had van overgebleven stokbrood al vrij veel paneermeel gemaakt, dus dat heb ik gebruikt. Met fijn paneermeel wordt de buitenkant van de kroket iets compacter.

Na weer een uurtje koelen in de koelkast heb ik er een aantal gebakken. Je hoeft de kroketten maar kort te bakken. Bij mij waren ze na 2,5 tot 3 minuten al goed. De vulling was wat dun en normaal gesproken zou ik het vlees wat fijner hebben gesneden, maar ze waren erg lekker.

Categorie: borrelhapje Tags: kroket

Vorig bericht: « Brabantse Broeder
Volgend bericht: Italiaanse bol met Coburger ham, buffelmozzarella, pesto en tomaat »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in