Kale kruidnootjes vind ik eigenlijk niet zo interessant. Ze worden pas echt lekker als er chocolade omheen zit en die haal ik dus maar niet in huis. Als ik daar eenmaal aan begin is het moeilijk stoppen.
In deze kruidnoten vond ik een middenweg. Ik maakte deeg en mengde de ene helft met witte chocolade en kokos en de andere helft met pure chocolade en walnoten. En dat leverde een uitermate lekker resultaat op. Hak de walnoten en chocolade goed fijn om ze goed door het deeg te kunnen mengen. Als je 1 soort kruidnoten wilt maken verdubbel je de hoeveelheid chocolade/noten/kokos. Als je allebei de soorten wilt maken, maak je eerst het deeg. Als dat bijna klaar is verdeel je het in twee stukken en kneed je de chocola en noten/kokos erdoor. Je kunt natuurlijk ook de ingrediënten voor het deeg halveren en 1 soort maken. Net wat je handiger vindt.
De kruidnoten op de foto zijn vrij groot. Ik heb ze later nog een keer wat kleiner (6 gram per stuk) gemaakt en die vond ik lekkerder.
Kruidnootjes met pure chocolade en walnoten of met witte chocolade en kokos
Ingrediënten voor 2 bakplaten
- 200 gram patentbloem
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 80 gram roomboter op kamertemperatuur
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eetlepels melk
- 1 eetlepel keukenstroop
- 40 gram fijngehakte pure chocolade of 40 gram witte chocolade
- 35 gram fijngehakte walnoten of 25 gram gedroogde kokos
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 175 graden
Meng bloem, suiker, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom. Als je maar 1 soort kruidnoten maakt kun je de chocolade en noten/kokos ook al toevoegen. Doe er de boter, stroop en de melk bij en kneed het tot het goed gemengd is. Als het deeg te kruimelig blijft voeg je nog een klein beetje melk toe. Kneed het deeg niet te lang, want dan kunnen je kruidnoten taai worden. Als je 2 soorten kruidnoten maakt verdeel je het deeg in 2 stukken zodra het genoeg samenhang heeft om dat te kunnen doen. Voeg de vulling toe aan de stukken deeg en kneed nog even kort door tot de vulling in het deeg blijft zitten.
Rol balletjes van het deeg ter grootte van een knikker en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Als je ze allemaal even groot wilt hebben kun je de balletjes afwegen. Ik maakte balletjes van 6 gram per stuk.
Bak de kruidnootjes in het midden van de oven in zo’n 25 à 30 minuten gaar. Ze worden tijdens het afkoelen nog iets harder.
Eva
Nomnomnom. Ga deze morgenmiddag even met mijn dochter bakken. lekker voor het ‘heerlijk avondje’.
Martine
Leuk Eva! Veel plezier en eet smakelijk alvast.