• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Kruidnotenbroodjes

6 december 2014 By Martine Reageer

En dan is Sinterklaas weer vertrokken en zit je misschien nog met een overschot aan kruidnoten. Dat komt goed uit, want nu kun je deze heerlijke aftersinterklaasbroodjes bakken. En, zoals jullie gewend zijn van de recepten op Duizenden1dag, eenvoudig te maken. Je moet er alleen even rekening mee houden dat het deeg tussendoor moet rijzen en dat dat dus wat extra tijd kost. Het oorspronkelijke recept is van Tana Ramsey. Ik paste het een beetje aan.

Ik kwam er pas toen het deeg al in de vorm zat achter dat ik het deeg in 6 stukken had verdeeld in plaats van in 9.. Ze werden dus iets groter dan gepland en moesten wat langer in de oven. Ik heb er snel de afsnijdsels van de zijkanten bijgefrommeld en zo kwam ik op 7 broodjes.
Als je geen kruidnoten in huis hebt kun je ook speculaasjes of bastognekoeken gebruiken. Of je laat de koek weg en gebruikt net als in het oorspronkelijke recept krenten en rozijnen in de vulling.
Je kunt dit deeg ook in de koelkast zetten voor de tweede rijs. ’s Morgens bak je ze dan net voor het ontbijt af.

Je kunt de broodjes ook prima in plakjes snijden en in de broodrooster oppiepen. Heerlijk met een beetje (veel) roomboter.

Kruidnotenbroodjes

Ingrediënten


Voor het deeg

  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel witte basterdsuiker
  • 375 ml warme melk
  • 550 gram bloem
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 50 gram gesmolten boter
  • 1 ei

Voor de vulling
  • 50 gram boter
  • 25 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram gemalen kruidnoten

Voor het glazuur
  • 50 gram basterdsuiker (kleur maakt niet uit)
  • 1 eetlepel water
Doe de bloem, gist en basterdsuiker in een kom en roer er langzaam de warme melk bij. Laat het zo’n 10 minuten staan tot het schuimig is.
Smelt de boter. Doe  bloem, basterdsuiker, kaneel, speculaaskruiden, zout en nootmuskaat in een kom en schenk het gistmengsel erbij. Voeg de gesmolten boter en het ei toe en kneed tot een soepel deeg. Ik gebruikte de Kitchenaid en liet die 10 minuten op de laagste stand draaien. Een gewone mixer met broodhaken kan natuurlijk ook.
Laat het deeg in een ruime, met olie ingevette kom rijzen tot het verdubbeld is. Bij mij duurde dat een half uur. Ik dekte het deeg af met een ingevette doorgeknipte diepvrieszak. Je kunt ook een vochtige theedoek gebruiken.
Maak dan de vulling door de boter te smelten en daar de bruine suiker en de gemalen kruidnoten doorheen te roeren.
Als het deeg klaar is, kneed je het kort door en rol je het uit tot een lap van ongeveer 20 x 40 cm. Ik plakte een vel bakpapier met wat water op het aanrecht en vette het bakpapier in met wat olie.
Verdeel de vulling over de lap waarbij je de randen vrijlaat (ongeveer 2 cm). Rol het deeg dan vanaf de lange kant op en snijd de rol in 9 stukken. Vet een vorm met een doorsnede van 23 cm in en leg de broodrolletjes met de snijvlakken naar boven in de vorm.
Laat de vorm nog ongeveer 30 minuten staan zodat het deeg nog wat kan rijzen en verwarm de oven intussen voor op 180 graden.
Maak het glazuur door het water door de suiker te roeren. Smeer het mengsel over het deeg en bak de deegrolletjes in 30 minuten gaar. Laat de broodjes als ze uit de oven komen nog 10 minuten in de vorm en laat ze dan op een rooster verder afkoelen.

Categorie: brood Tags: sinterklaas

Vorig bericht: « Tosti met ossenworst
Volgend bericht: Spanakopita »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beet Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beetje winkelen, bijkletsen, uitgebreid lunchen en een rondje kunsthal. #Rotterdam #roffa #lunch #apartt #clubsandwich #kunsthal #patriciapiccinini
Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in