Vroeger maakten we macaroni met behulp van een zakje Honig of Knorr. Thuis ging er meestal gehakt in, maar tijdens scoutingkampen deden we er blikken smac door.
Ik had er in geen jaren aan gedacht, maar Maarten had ineens heimwee naar de macaroni van vroeger. Het is 1 van de 3 maaltijden die hij op eigen kracht weet klaar te maken (de andere 2 zijn een Thaise curry met te grote stukken wortel die ik eigenlijk stiekem niet zo lekker vind en gehaktballen met gekookte aardappels en spinazie a la crème uit de vriezer). Hij gebruikte daar wel altijd een zakje bij en ik besloot hem dus te laten zien dat je daar ook best zelf wat kruiden door kan doen.
Dus schotelde ik hem op Valentijnsdag mijn versie van de macaroni van vroeger voor. Hij was er erg enthousiast over, maar miste nog een beetje tomatensmaak. Daarvoor zou je nog wat tomatenpuree kunnen toevoegen. Voor mij hoefde dat niet want, ik vond deze macaroni zo ook ouderwets lekker.
Je kunt het prima invriezen en even in de pan opbakken. Daar wordt het eigenlijk alleen maar lekkerder van.
Macaroni van vroeger
Ingrediënten voor 6 personen
- 300 gram macaroni
- 2 stronken prei
- 300 gram halfom- of rundergehakt
- 200 gram magere spekblokjes
- 2 grote puntpaprika’s
- 250 gram champignons
- 250 ml passata (of basis tomatensaus of een blikje tomatenblokjes)
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 theelepels Provençaalse kruiden
- versgemalen peper
- geraspte kaas om te garneren
Bak de spekblokjes op laag vuur een beetje uit tot je wat bakvet in de pan hebt en doe er dan het gehakt bij. Voeg alle kruiden toe als het gehakt gaar is.
Snijd intussen de prei en paprika in ringen en stukjes en snijd de champignons in plakjes. Doe ze bij het gehakt en laat ze een paar minuten garen. Terwijl de groenten bakken kook je de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Voeg de tomatensaus toe aan het gehakt en de groenten. Roer het gehaktmengsel en de macaroni door elkaar en dien op met geraspte kaas als garnering.
Christien
Staat hier nog regelmatig op tafel als de man moet koken :-). Verbod op gebruik van Smac vanuit mij. Onze versie heeft meestal alleen spekjes en of blokjes ham 😉
Martine
Smac komt er bij mij ook echt niet meer in. Ik proefde het vorig jaar nog eens toen een vriend een tosti met smac maakte op de camping. Ieuw! Ik had inderdaad ook blokjes ham in mijn hoofd, maar Maarten wilde liever gehakt. Ook goed.
De eerste macaroni die ik heb gegeten was alleen macaroni, met blokjes kaas nu 62 jaar geleden was destijds 10 jaar. Eet smakelijk Wim Prinsen
Wat leuk dat u dat nog weet!
Ja, zo deed mijn moeder dat toen ook. Ik denk ook wel zolang geleden. Vonden we erg lekker
Helemaal goed, geen smac zo niet smaakvol
Wij hadden er vroeger nooit Smac in, maar plakken gebakken boterhamworst.
Die plakken niet in de macaroni, maar erbij.
Die versie kende ik nog niet.
boterhamworst is ook blikworst van restjes..
Restjes is ook gewoon goed vlees, daar draai je worst, gehak, en andere lekkere dingen. 😉
Van vroeger????? Dit is gewoon van nu.
Als je over vroeger praat, ligt natuurlijk wel aan leeftijd😉 werd het van ui, boterhamworst van de slager, en tomatenpuree gemaakt. Gebakken ei er bij.
Sommigen gebruikten ook blikjes Smac🥴.
Dat vond ik niets.
Uitgebakken mager rookspek was nog weleens de basis, afhankelijk hoe dik de portemonnee was.
Iedereen heeft en had natuurlijk zijn/haar eigen bereidingswijze. Natuurlijk wordt deze macaroni tegenwoordig ook gegeten, maar voor mij was het een echt “vroeger” gerecht. Tot een jaar of 20 geleden at ik dit regelmatig en daarna ben ik het een beetje vergeten tot mijn vriend bedacht dat hij er trek in had. Vandaar dus ” vroeger”. Volgens mij aten ze het bij mijn ex-vriend thuis met pindasaus.
Ik zie het nog voor me….
Inmiddels ruim 55 jaar geleden stonden, bij ons, op het aanrecht naast elkaar; een klein🥫 blikje tomaten puree, een gesnipperd uitje(uit eigen tuin), blikje smac als we het krap hadden anders blik boterhamworst, scheutje olie, zout, soms een teentje knoflook(eigen tuin) en natuurlijk de goedkoopste macaroni die we vinden konden. Een heel klein scheutje ketjap er door en gebakken ei🍳 erbij maakte het nog feestelijker op mijn verjaardag 🎂
Zo herken ik het ook , dan wel gebakken ei er door heen.
Idd joke .
En ik koop nog steeds, dikke plakken boterhammen worst uit blik bij de slager, (zwan).om aan brokjes te snijden en mee te bakken..
Als mijn kinderen vragen? ,hé pa maak nog eens macaroni.
Eetze.
Gewoon macaroni maken in plaats van gehakt doe ik er shoarma in met macaroni griente en een beetje chillie
20 jaar geleden is in mijn beleving niet “vroeger”. In mijn vroeger was de macaroni een “veel voor weinig” gerecht, zeg maar als je moest uitkijken met je geld. Blokjes Smac of blokjes ham, uitje, tomatenpuree en zout. Ketchup op het bord erdoor. Beetje kaas erover. Elleboogjesmacaroni die altijd gaar of te gaar waren want van al dente hadden we nog nooit gehoord.
Dat is zo wij het ook kregen. Nu noemen wij het kindermacaroni en word nog steeds met smaak gegeten
Inderdaad. Ik was ook al aan het denken zo word het vandaag de dag gemaakt.
De echte oude macaroni smaak heb ik nooit meer terug geproefd volgens mij ligt het nu ook aan de smaak van de tomaten puree is tich anders als vroeger. Maar neemt niet weg dat dit recept ook erg lekker is.
Mijn moeder kocht bij slager macaroni vlees dit waren resten vleeswaren in blokjes gesneden en bestond vaak uit boterhamworst spek rookvlees ham snijworst etc. Plus gebakken uien en tomatenpuree,,
😄 pindasaus…..
Gewoon eten wat je lekker vindt hoor.
Mijn recept hierboven is van 50 jaar geleden.
Andere generatie en dat zal ook bij jou zo zijn.
Belangrijkste is dat een bepaald recept fijne herinneringen oproept.😇
Zo is het maar net!
Bij ons thuis deden we deze versie maken met stukjes fricandel eein ipv gehakt en spekjes. Gebakken eitje met een lopend dooier erop en SMULLEN maar
In mijn studententijd en nu nog af en toe deden we er rookworst doorheen.. heerlijk!
Inderdaad zo,n 50 jaar terug in de tijd gegooid. Wij moesten dan bij de slager vragen om ham in dikke plakken gesneden.
Mijn moeder, nu 90 jaar,maakte het met spekjes, uien,
Prei, champignons en tomatenpuree.
Wanneer de macaroni er door heen was geschept ging er geraspte kaas eb wat paneermeel over, nog even in de oven voor een iets krokant korstje. En natuurlijk stond er een fles ketchup op tafel. Wij smulden er van.
Ja hoor… Ik hou ervan, geen zakje maar inderdaad met smac, of dikke plak boterhamworst in stukjes, uitje bakken, soepgroente en gekookte macaroni. En aan tafel geraspte kaas erover… Zo één keer in de zoveel tijd… Waarom niet..
Zo leuk om die verschillen te lezen. Voor mij is de macaroni inmiddels zo’n 55 jaar geleden en dat bestond uit 3 dingen!
Macaroni, een blik rundergoulash en een pakje kerriesaus. We vonden het fantastisch! Jaren later heb ik nog eens gemaakt voor mijn eigen kinderen en die waren er niet erg enthousiast over, dus het bij die ene keer gebleven.
Ja wij hadden ook de hamworst in blokjes variant en uiteraard uien en tomatenpuree . Mijn moeder verkruimelen ook nog 2 beschuiten in een pan met hete boter. De kruimels werden bruin gebakken en door de macaroni gedaan. Gaf een echt heerlijke smaak aan het geheel. Ik kan trouwens nergens meer de ouderwetse macaroni vinden. Je hebt kleine, gekronkelde enz. Maar die van 60 jaar geleden is er niet meer. Bij Honig zeiden ze dat daar geen vraag naar was…
60 jaar geleden maakte mijn moeder het met corned beef.
Mijn man is van boeren afkomst en had nog nooit macaroni gegeten,
Dus hij vond alles best.
Ja, ook wij aten het met corner beef. Vond ik altijd erg lekker.
Ik maak het bijna altijd met smac,, groente en kruiden maar vroeger alleen met smac en kaas. Een feestje.
Mijn vader heeft vroeger met vleeswaren op de markt gestaan was er altijd een hoop afsnijsel van de vleeswaren over dat werd dan thuis gebakken en dan door dee macaroni was vroeger een delicatesse 65 jaar geleden
Ik zocht al of dit hier ook vermeld stond. Allerlei soorten stukjes vlees, heerlijk. Mag niet meer, jammer. Werd ook nog kerrie doorgedaan.
We eten nog steeds boterhamworst uit blik( AH en nog wat Supermarkten) in de macaroni ,maar ook gebakken plakken op brood of bij de zuurkool!
Maar we aten vroeger , macaroni met gehakt paprika’s en kerrie er in.
Zou graag daarvan het recept nog eens hebben.
Wij hadden het vroeger niet zo breed. Mijn moeder maakte bovenstaande macaroni wekelijks klaar. Zij ging dan de dag dat ze deze kookte naar de slager en vroeg snijafval voor de hond in plaats van smak (wij hebben echter nooit een hond gehad;-) Deze macaroni smaakte echter geweldig en als wij dat aten voelden wij ons rijk. Ik was dit recept ook helemaal vergeten maar ga hem nu binnenkort zeker nog een keertje maken, maar dan met blokjes ham en spekjes.
Mijn vader verpakte de pan in kranten en deze werd onder de dekens in bed gelegd om te besterven zoals hij dat noemde, hij gebruikte ui, tomatepuree en smac.. En als we mazzel hadden was er ook geraspte kaas door..
Een super lekkere macaroni.
Zp ga ik die in het vervolg maken, top!!
Mijn moeder kon echt niet lekker koken, echt niet. Met de komst van pakjes en zakjes verbeterde dat gelukkig.
Macaroni was wel een favoriet gerecht. Gehakt, ketchup, groente uit eigen tuin en (helaas) te lang doorgekookte macaroni met een mix voor macaroni erdoor.
Zelf maak ik hem met Italiaanse kruiden, verse groente,knoflook, tomatenpuree en fijn gesneden kipfilet. Erbij een stokbroodje met olijfolie en geraspte kaas.
Mijn moeder bakte een uitje en maakte tomatensaus van een pakje tomatensoep (met minder water dus…). Hardgekookte eieren erdoor en aan tafel geraspte kaas erover. Heerlijk!
Er kwam volgens mij verder geen groente aan te pas, maar we aten meestal aardappels, groente en vlees, dus we kregen voldoende groente binnen.
Zoals wij het vroeger aten en ik het nu nog vaak maak.
Macaroni van te voren koken. Dikke plak ham en boterhamworst in blokjes snijden.
Macaroni bakken met de blokjes vleeswaren erdoorheen.
Eten met geraspte kaas en curry en/of ketchup en nu extra een gebakken ei.
Een smakelijk en vlugklaar recept voor als je weinig tijd hebt. Alles kan immers van te voren klaargezet worden
Ik maakte het vroeger met dikke plakken boterham worst, die deed ik in blokjes snijden. Maar tegenwoordig gebruik ik kipfilet blokjes of varkens poulet in kleine blokjes.
ooit heb ik macaronie gegeten en dat is zeker 50 jaar terug en ook nu eten we dat nog , maar van 50 jaar terug is niet meer verkrijgbaar helaas
deze had de kleur geel was dikke elleboog en had een maggiesmaak
waarschijnlijk was die klaargemaakt met een bouillon van maggipelanten en kurkuma en kruiden
hierdoor zatten stukken boterhamworst van die grove stukken en prei
Mijn mams maakte het heel heel simpel. Alleen gehakt,uitje, beetje maggi. Eitje erbij. Klaar
Mijn moeder deed er een rookworst in en een blikje tomatenpuree.
De uien waren nooit gaar.
Ik vond het afschuwelijk.
Mijn broer maakt de macaroni nog steeds voor zichzelf. Hij smult er van.
Ik ga over mijn nek als ik er aan denk.
Mijn macaroni met gehakt en veel groente is heerlijk.
Scheutje room door de saus. Mmmmm.
Macaroni met Smac, dat was een speciale dag bij ons thuis. Het was dan ook het enige wat mijn moeder kon koken wat enigszins te vreten was… en verse friet bakken, dat kon ze ook. Hoe ouder het vet, hoe lekkerderderderder de friet.
Wij kwamen in 1962 naar NL vanuit Indonesië, de eerste paar jaren hadden we restjes van vleeswaren van de slager. En verwerkt mijn moeder het in de Macaroni. Tja, toen was het nog gratis en nu mag het niet meer.
Nou dit is echt geen recept van vroeger. Toe waren er geen champignons en paprika’s. Ook al die kruiden waren er niet.
Ik kan het weten, want ik ben 80.
Mijn moeder maakte macaroni met boterhamworst, uien en een blikje tomatenpuree. Dat was in die tijd al heel wat bijzonders.
Beste Wil, ik ben 53 dus mijn vroeger was ietsje later dan uw vroeger. Wat is er een hoop veranderd op eetgebied sinds die tijd!
Zeg dat wel. Het kan aan mij liggen, maar de smaak van groente is erg achteruitgegaan door alle veredeling.
Wij hadden een grote groentetuin, dus alles vers en daar kan niets tegenop.
Veel succes verder
Lekker de variant met smak dit eten we nu nog regelmatig
Waar is échte macaroni te koop niet hier
Ik maak het nog regelmatig. Bak eerst de blokjes smac goed aan zodat ze een korstje krijgen. Macaroni groenten ook goed aanbakken, dan tomatenpuree, ook even meebakken, verdunnen met water en melk en dan naar smaak Italiaanse kruiden. Er wordt hier van gesmuld. Maar de echte macaroni van vroeger, die is er niet meer.
Voor mij is dit ook echt niet vroeger, vroeger gingen er echt niet zoveel ingrediënten in. Bij ons was de goedkope versie met tomatenpuree, gebakken uitje, stukjes gekookte worst en een gebakken ei erover.
kreeg alleen macaroni met suiker en een klein beetje boter.
was in 1950/1960
Wat een verrukkelijk recept. Wij hebben genoten.
Heb me nagenoeg aan het recept gehouden behalve 1 prei ipv 2 en een rode ui die ik nog had liggen, en tosntenmblokjes ipv passata. Ik zeg: niets meer aan veranderen en smakelijk eten!
Fijn om te horen!
Mijn moeder kocht dan macaronivlees bij de slager: dat was dan van alle verse vleeswaren ( ham, spek boterhammeworst ed) de laatste stukjes( de kontjes) die sneden ze aan blokjes en dat werd als macaronivlees verkocht . En dan idd nog smac erdoorheen…
Een vriendin maakt altijd Indische macaroni:
Heerlijk! Ze gooit er in wat ze heeft, maar de basis is altijd hetzelfde:
Uien
Knoflook
Sambal
Trassi
Maggieblokje
Wat vlees en groente naar believen…
Al.
Dat klinkt ook lekker!
Speeksel in mn mond…. die ga ik snel eens maken met half om half gehakt mmm
Wij deden het met cornet beaff, bleef altijd een paar plakken over, die we zo opaten.
Als ik weinig tijd heb en toch moet koken voor mijn vrouw maak ik haar lievelingsgerecht in minder dan 10 minuten. Let op….macaroni (de elleboogjes) met ’n bite en het flesje Maggie ernaast! .Klaar…..ik kan haar geen groter plezier doen en ze roept wel 6 x heerlijk. Ben ik even tevreden over deze prestatie !!!! Wat vinden jullie daarvan ?
65jaar geleden op de huishoudschool geleerd elleboogboogmacaroni met uien en kerriepoeder naar smaak wat maggi er bij thuis een gezin met 8kinderen en ouders .
Niemand kende het en mijn vader zei ik ben Hollander geen Italiaan tot iedereen zat te genieten en hij stiekem wat proefde was hij verkocht.
Iedere 3de zaterdag maakte ik het en zelfs nu maken enkele zussen het .
(Elleboog macaroni koken uienbakken met kerriepoeder dan de macaroni er bij goed door elkaar mengen e v t wat maggi ) eetsmakelijk .
Bij mijn schoonmoeder aten we vroeger macaroni met cornedbeef uit blik en de simpelste slasaus volgens mij ging ervoor wel een gebakken uitje in, wat hebben we genoten !