• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Macaroni van vroeger

16 februari 2020 By Martine 39 Reacties

Vroeger maakten we macaroni met behulp van een zakje Honig of Knorr. Thuis ging er meestal gehakt in, maar tijdens scoutingkampen deden we er blikken smac door.

Ik had er in geen jaren aan gedacht, maar Maarten had ineens heimwee naar de macaroni van vroeger. Het is 1 van de 3 maaltijden die hij op eigen kracht weet klaar te maken (de andere 2 zijn een Thaise curry met te grote stukken wortel die ik eigenlijk stiekem niet zo lekker vind en gehaktballen met gekookte aardappels en spinazie a la crème uit de vriezer). Hij gebruikte daar wel altijd een zakje bij en ik besloot hem dus te laten zien dat je daar ook best zelf wat kruiden door kan doen.

Dus schotelde ik hem op Valentijnsdag mijn versie van de macaroni van vroeger voor. Hij was er erg enthousiast over, maar miste nog een beetje tomatensmaak. Daarvoor zou je nog wat tomatenpuree kunnen toevoegen. Voor mij hoefde dat niet want, ik vond deze macaroni zo ook ouderwets lekker.

Je kunt het prima invriezen en even in de pan opbakken. Daar wordt het eigenlijk alleen maar lekkerder van.

Macaroni van vroeger

Ingrediënten voor 6 personen

  • 300 gram macaroni
  • 2 stronken prei
  • 300 gram halfom- of rundergehakt
  • 200 gram magere spekblokjes
  • 2 grote puntpaprika’s
  • 250 gram champignons
  • 250 ml passata (of basis tomatensaus of een blikje tomatenblokjes)
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • versgemalen peper
  • geraspte kaas om te garneren

Bak de spekblokjes op laag vuur een beetje uit tot je wat bakvet in de pan hebt en doe er dan het gehakt bij. Voeg alle kruiden toe als het gehakt gaar is.

Snijd intussen de prei en paprika in ringen en stukjes en snijd de champignons in plakjes. Doe ze bij het gehakt en laat ze een paar minuten garen. Terwijl de groenten bakken kook je de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Voeg de tomatensaus toe aan het gehakt en de groenten. Roer het gehaktmengsel en de macaroni door elkaar en dien op met geraspte kaas als garnering.

Categorie: Pasta en pizza Tags: eenpansgerecht

Vorig bericht: « Vegetarische kerriesaus
Volgend bericht: Tosti met brie,ontbijtspek, rucola en tijm »

Lees Interacties

Reacties

  1. Christien

    16 februari 2020 om 18:49

    Staat hier nog regelmatig op tafel als de man moet koken :-). Verbod op gebruik van Smac vanuit mij. Onze versie heeft meestal alleen spekjes en of blokjes ham 😉

    Beantwoorden
    • Martine

      16 februari 2020 om 19:31

      Smac komt er bij mij ook echt niet meer in. Ik proefde het vorig jaar nog eens toen een vriend een tosti met smac maakte op de camping. Ieuw! Ik had inderdaad ook blokjes ham in mijn hoofd, maar Maarten wilde liever gehakt. Ook goed.

      Beantwoorden
      • Wim

        22 februari 2021 om 16:31

        De eerste macaroni die ik heb gegeten was alleen macaroni, met blokjes kaas nu 62 jaar geleden was destijds 10 jaar. Eet smakelijk Wim Prinsen

        Beantwoorden
        • Martine

          22 februari 2021 om 21:23

          Wat leuk dat u dat nog weet!

          Beantwoorden
        • Marijke

          29 juni 2021 om 16:29

          Ja, zo deed mijn moeder dat toen ook. Ik denk ook wel zolang geleden. Vonden we erg lekker

          Beantwoorden
    • Corrie

      1 november 2020 om 18:42

      Helemaal goed, geen smac zo niet smaakvol

      Beantwoorden
  2. loesje

    16 februari 2020 om 20:57

    Wij hadden er vroeger nooit Smac in, maar plakken gebakken boterhamworst.

    Beantwoorden
    • loesje

      16 februari 2020 om 20:57

      Die plakken niet in de macaroni, maar erbij.

      Beantwoorden
      • Martine

        17 februari 2020 om 08:15

        Die versie kende ik nog niet.

        Beantwoorden
    • Wilma

      1 oktober 2020 om 17:41

      boterhamworst is ook blikworst van restjes..

      Beantwoorden
      • Wout

        28 oktober 2020 om 13:45

        Restjes is ook gewoon goed vlees, daar draai je worst, gehak, en andere lekkere dingen. 😉

        Beantwoorden
  3. Noor

    8 maart 2020 om 12:45

    Van vroeger????? Dit is gewoon van nu.
    Als je over vroeger praat, ligt natuurlijk wel aan leeftijd😉 werd het van ui, boterhamworst van de slager, en tomatenpuree gemaakt. Gebakken ei er bij.

    Sommigen gebruikten ook blikjes Smac🥴.
    Dat vond ik niets.

    Uitgebakken mager rookspek was nog weleens de basis, afhankelijk hoe dik de portemonnee was.

    Beantwoorden
    • Martine

      8 maart 2020 om 13:17

      Iedereen heeft en had natuurlijk zijn/haar eigen bereidingswijze. Natuurlijk wordt deze macaroni tegenwoordig ook gegeten, maar voor mij was het een echt “vroeger” gerecht. Tot een jaar of 20 geleden at ik dit regelmatig en daarna ben ik het een beetje vergeten tot mijn vriend bedacht dat hij er trek in had. Vandaar dus ” vroeger”. Volgens mij aten ze het bij mijn ex-vriend thuis met pindasaus.

      Beantwoorden
      • Joke sk

        5 mei 2020 om 22:02

        Ik zie het nog voor me….
        Inmiddels ruim 55 jaar geleden stonden, bij ons, op het aanrecht naast elkaar; een klein🥫 blikje tomaten puree, een gesnipperd uitje(uit eigen tuin), blikje smac als we het krap hadden anders blik boterhamworst, scheutje olie, zout, soms een teentje knoflook(eigen tuin) en natuurlijk de goedkoopste macaroni die we vinden konden. Een heel klein scheutje ketjap er door en gebakken ei🍳 erbij maakte het nog feestelijker op mijn verjaardag 🎂

        Beantwoorden
        • Geeske

          29 oktober 2020 om 06:39

          Zo herken ik het ook , dan wel gebakken ei er door heen.

          Beantwoorden
        • Jaap

          22 maart 2022 om 18:22

          Idd joke .
          En ik koop nog steeds, dikke plakken boterhammen worst uit blik bij de slager, (zwan).om aan brokjes te snijden en mee te bakken..
          Als mijn kinderen vragen? ,hé pa maak nog eens macaroni.
          Eetze.

          Beantwoorden
  4. Noor

    5 april 2020 om 19:36

    😄 pindasaus…..
    Gewoon eten wat je lekker vindt hoor.

    Mijn recept hierboven is van 50 jaar geleden.
    Andere generatie en dat zal ook bij jou zo zijn.
    Belangrijkste is dat een bepaald recept fijne herinneringen oproept.😇

    Beantwoorden
    • Martine

      5 april 2020 om 20:19

      Zo is het maar net!

      Beantwoorden
      • Anja

        23 februari 2021 om 06:34

        Bij ons thuis deden we deze versie maken met stukjes fricandel eein ipv gehakt en spekjes. Gebakken eitje met een lopend dooier erop en SMULLEN maar

        Beantwoorden
  5. Miranda

    11 april 2020 om 12:28

    Inderdaad zo,n 50 jaar terug in de tijd gegooid. Wij moesten dan bij de slager vragen om ham in dikke plakken gesneden.

    Beantwoorden
  6. Marja

    14 april 2020 om 14:46

    Mijn moeder, nu 90 jaar,maakte het met spekjes, uien,
    Prei, champignons en tomatenpuree.
    Wanneer de macaroni er door heen was geschept ging er geraspte kaas eb wat paneermeel over, nog even in de oven voor een iets krokant korstje. En natuurlijk stond er een fles ketchup op tafel. Wij smulden er van.

    Beantwoorden
  7. Hetty

    16 april 2020 om 15:51

    Ja hoor… Ik hou ervan, geen zakje maar inderdaad met smac, of dikke plak boterhamworst in stukjes, uitje bakken, soepgroente en gekookte macaroni. En aan tafel geraspte kaas erover… Zo één keer in de zoveel tijd… Waarom niet..

    Beantwoorden
  8. Anne

    22 mei 2020 om 11:56

    Zo leuk om die verschillen te lezen. Voor mij is de macaroni inmiddels zo’n 55 jaar geleden en dat bestond uit 3 dingen!
    Macaroni, een blik rundergoulash en een pakje kerriesaus. We vonden het fantastisch! Jaren later heb ik nog eens gemaakt voor mijn eigen kinderen en die waren er niet erg enthousiast over, dus het bij die ene keer gebleven.

    Beantwoorden
  9. Danny

    26 mei 2020 om 09:36

    Ja wij hadden ook de hamworst in blokjes variant en uiteraard uien en tomatenpuree . Mijn moeder verkruimelen ook nog 2 beschuiten in een pan met hete boter. De kruimels werden bruin gebakken en door de macaroni gedaan. Gaf een echt heerlijke smaak aan het geheel. Ik kan trouwens nergens meer de ouderwetse macaroni vinden. Je hebt kleine, gekronkelde enz. Maar die van 60 jaar geleden is er niet meer. Bij Honig zeiden ze dat daar geen vraag naar was…

    Beantwoorden
  10. Irene

    8 juni 2020 om 20:30

    60 jaar geleden maakte mijn moeder het met corned beef.
    Mijn man is van boeren afkomst en had nog nooit macaroni gegeten,
    Dus hij vond alles best.

    Beantwoorden
  11. Mattie den Boer

    16 juni 2020 om 11:40

    Ik maak het bijna altijd met smac,, groente en kruiden maar vroeger alleen met smac en kaas. Een feestje.

    Beantwoorden
  12. Frans de Vroede

    12 juli 2020 om 12:45

    Mijn vader heeft vroeger met vleeswaren op de markt gestaan was er altijd een hoop afsnijsel van de vleeswaren over dat werd dan thuis gebakken en dan door dee macaroni was vroeger een delicatesse 65 jaar geleden

    Beantwoorden
    • W. Pettinga

      17 juli 2020 om 19:36

      Ik zocht al of dit hier ook vermeld stond. Allerlei soorten stukjes vlees, heerlijk. Mag niet meer, jammer. Werd ook nog kerrie doorgedaan.

      Beantwoorden
    • Jan Schipper

      13 april 2021 om 23:09

      Wij hadden het vroeger niet zo breed. Mijn moeder maakte bovenstaande macaroni wekelijks klaar. Zij ging dan de dag dat ze deze kookte naar de slager en vroeg snijafval voor de hond in plaats van smak (wij hebben echter nooit een hond gehad;-) Deze macaroni smaakte echter geweldig en als wij dat aten voelden wij ons rijk. Ik was dit recept ook helemaal vergeten maar ga hem nu binnenkort zeker nog een keertje maken, maar dan met blokjes ham en spekjes.

      Beantwoorden
  13. Paul

    12 juli 2020 om 17:43

    Mijn vader verpakte de pan in kranten en deze werd onder de dekens in bed gelegd om te besterven zoals hij dat noemde, hij gebruikte ui, tomatepuree en smac.. En als we mazzel hadden was er ook geraspte kaas door..

    Beantwoorden
  14. Henk

    17 juli 2020 om 19:25

    Een super lekkere macaroni.
    Zp ga ik die in het vervolg maken, top!!

    Beantwoorden
  15. Mariska

    2 augustus 2020 om 10:31

    Mijn moeder kon echt niet lekker koken, echt niet. Met de komst van pakjes en zakjes verbeterde dat gelukkig.
    Macaroni was wel een favoriet gerecht. Gehakt, ketchup, groente uit eigen tuin en (helaas) te lang doorgekookte macaroni met een mix voor macaroni erdoor.
    Zelf maak ik hem met Italiaanse kruiden, verse groente,knoflook, tomatenpuree en fijn gesneden kipfilet. Erbij een stokbroodje met olijfolie en geraspte kaas.

    Beantwoorden
  16. Bertha

    20 november 2020 om 14:43

    Mijn moeder bakte een uitje en maakte tomatensaus van een pakje tomatensoep (met minder water dus…). Hardgekookte eieren erdoor en aan tafel geraspte kaas erover. Heerlijk!
    Er kwam volgens mij verder geen groente aan te pas, maar we aten meestal aardappels, groente en vlees, dus we kregen voldoende groente binnen.

    Beantwoorden
  17. Nel

    24 november 2020 om 15:14

    Zoals wij het vroeger aten en ik het nu nog vaak maak.
    Macaroni van te voren koken. Dikke plak ham en boterhamworst in blokjes snijden.
    Macaroni bakken met de blokjes vleeswaren erdoorheen.
    Eten met geraspte kaas en curry en/of ketchup en nu extra een gebakken ei.
    Een smakelijk en vlugklaar recept voor als je weinig tijd hebt. Alles kan immers van te voren klaargezet worden

    Beantwoorden
  18. geert kanninga

    14 december 2020 om 10:04

    ooit heb ik macaronie gegeten en dat is zeker 50 jaar terug en ook nu eten we dat nog , maar van 50 jaar terug is niet meer verkrijgbaar helaas
    deze had de kleur geel was dikke elleboog en had een maggiesmaak
    waarschijnlijk was die klaargemaakt met een bouillon van maggipelanten en kurkuma en kruiden
    hierdoor zatten stukken boterhamworst van die grove stukken en prei

    Beantwoorden
  19. Marga

    20 december 2020 om 17:30

    Mijn mams maakte het heel heel simpel. Alleen gehakt,uitje, beetje maggi. Eitje erbij. Klaar

    Beantwoorden
  20. Marion

    22 april 2021 om 00:39

    Mijn moeder deed er een rookworst in en een blikje tomatenpuree.
    De uien waren nooit gaar.
    Ik vond het afschuwelijk.
    Mijn broer maakt de macaroni nog steeds voor zichzelf. Hij smult er van.
    Ik ga over mijn nek als ik er aan denk.
    Mijn macaroni met gehakt en veel groente is heerlijk.
    Scheutje room door de saus. Mmmmm.

    Beantwoorden
  21. John

    4 juni 2022 om 18:34

    Macaroni met Smac, dat was een speciale dag bij ons thuis. Het was dan ook het enige wat mijn moeder kon koken wat enigszins te vreten was… en verse friet bakken, dat kon ze ook. Hoe ouder het vet, hoe lekkerderderderder de friet.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Door naar de volgende camping, dus lekker een ontb Door naar de volgende camping, dus lekker een ontbijtje onderweg. #keswick #lakedistrict #breakfast #ontbijt #travel #engeland #uk
Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in