Een aantal jaren geleden kon je als foodblogger meedoen aan de Daring Bakers, een maandelijkse uitdaging op bakgebied. Een beetje de technische opdracht uit Heel Holland Bakt, maar dan met iets meer vrijheid en meer aanwijzingen.
Simone van Simones Kitchen heeft die uitdaging met The Daring Kitchen nieuw leven ingeblazen. Ik gaf me op en kreeg de opdracht toegestuurd. De opdracht bestond deze keer uit het maken van mergpijpjes met als basisrecept de mergpijpjes van Laura’s Bakery
Mergpijpjes stonden al op mijn “ooit nog eens te maken” lijstje, dus dat kwam mooi uit. In plaats van een vulling op basis van banketbakkersroom maakte ik een truffelvulling die erg lekker was in combinatie met de biscuit, jam en marsepein.
Het proces
Ik had verwacht dat het heel moeilijk zou zijn om mergpijpjes te maken. Dat viel enorm mee. Het belangrijkst is dat je de biscuit niet te dik maakt en daarna de plakjes niet te groot snijdt. Je krijgt al snel enorme mergpijpen omdat je 2 stukjes op elkaar doet en er ook nog marsepein omheen wikkelt. Ik sneed stukjes van ongeveer 2 bij 5 centimeter en dat vond ik al best groot. Het is overigens geen enkel probleem als je ze groter of kleiner maakt. Je hebt er dan gewoon iets meer of minder dan de 12 die ik uit de ingrediënten haalde.
Mijn eerste poging was met stukjes bitterkoek in het biscuit. Dat was wel lekker, maar maakte het biscuit erg hobbelig en niet handig om tot mergpijpje te verbouwen. De keer erna heb ik gewoon biscuitdeeg gebruikt en dat ging veel beter.
Ik sneed steeds een reepje biscuitdeeg op maat en legde het reepje dan op de overgebleven biscuit om zo een mal te krijgen om ze even groot te snijden. De dubbele biscuitreepjes met de vulling ertussen legde ik op de marsepein zodat ik de marsepein ook precies passend kon maken. Daarna smeerde ik de truffelvulling op de marsepein. De overgebleven marsepein rolde ik steeds samen met een vers stukje uit tot een nieuw lapje.
Bij het rollen legde ik de biscuit met de helft over de rand van het reepje marsepein zodat de sluiting op de onderkant terecht zou komen. Na het rollen drukte ik de marsepein op de sluiting nog een beetje aan zodat de naad niet zo op zou vallen. Dat lukte verrassend goed. Het lastigst van het maken van mergpijpjes vond ik de chocolade er netjes op krijgen. Het is heel belangrijk dat je de mergpijpjes strak afsnijdt om hobbeltjes in de chocolade te voorkomen. Ik had dat niet heel netjes gedaan en de chocolade uiteindes zagen er dan ook wat rommelig uit.
Maar al met al was ik heel tevreden met het resultaat. Ik ga zeker nog verder experimenteren met andere smaken.
Mergpijpjes
Ingrediënten voor ongeveer 12 stuks
Biscuit
- 3 eieren (m)
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 6 gram vanillesuiker
- 75 gram bloem
- 25 gram maïzena
Vulling
- 100 gram boter
- 75 gram slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 gram suiker
- 1 eetlepel bruine rum
- 50 gram jam
Samenstellen
- 180 gram chocolade
- 500 gram marsepein
- poedersuiker
Biscuit
Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hete lucht). Mix de eieren, suiker en vanillesuiker in ongeveer 10 minuten met een mixer op middelhoge stand lekker luchtig.
Zeef de bloem en maïzena en spatel dit voorzichtig door het mengsel tot de bloem net opgenomen is. Bekleed een bakplaat met bakpapier en strijk hier het biscuitbeslag op uit tot een dikte van 1-2 cm. Bak de biscuit in ongeveer 20 minuten gaar.
Laat de biscuit onder een theedoek afkoelen onder een schone theedoek zodat deze niet uitdroogt.
De vulling
Doe de suiker, vanillesuiker en slagroom in een steelpan en verwarm op laag vuur terwijl je af en toe roert tot de suiker is gesmolten. Roer de rum erdoor en laat het daarna afkoelen tot kamertemperatuur. Klop intussen de boter met een mixer tot het lichtgeel en luchtig is. Ga net wat langer door dan nodig is en zet de mixer op de hoogste stand. Giet er dan in een dun stroompje het slagroommengsel bij terwijl je rustig door blijft kloppen.
Samenstellen
Snijd de afgekoelde biscuit in reepjes van 2 x 5 cm. Besmeer de helft van de reepjes met de truffel crème en de andere helft van de reepjes met jam. Plak steeds 2 reepjes met de besmeerde helft op elkaar.
Bestuif een werkblad met poedersuiker en rol een gedeelte van de marsepein uit tot een lap. Hoe groter de lap, hoe meer reepjes je er in 1 keer uit kunt halen. Ik vind kleinere stukken marsepein en vaker uitrollen prettiger werken.
Leg steeds een op elkaar geplakt biscuitreepje op de marsepein en snijd de marsepein tot een reepje. Als je de biscuit tijdens het snijden met de marsepein oprolt hoef je niets af te meten. Snijd het stukje marsepein iets langer dan nodig is want anders is het stukje doordat je nog truffel crème op de marsepein smeert net iets te kort.
Bestrijk ieder lapje marsepein lekker dik met truffel crème. Rol de stukjes gevulde biscuit strak in de besmeerde marsepein en zorg dat de sluiting aan de onderkant zit. Druk de uiteinden een beetje tegen elkaar aan zodat je een mooie sluiting hebt. Leg de mergpijpjes tot je ze in de chocolade gaat dopen in de koelkast om op te stijven en snijd daarna de zijkanten met een scherp mes strak af. Maak een zagende beweging met je mes en druk niet te hard.
Smelt 120 gram van de chocolade au bain marie (of voorzichtig in de magnetron). Als de chocolade bijna gesmolten is haal je deze van het vuur. Voeg de resterende chocolade toe en blijf roeren tot de chocolade niet meer warm aanvoelt.
Dip nu één uiteinde van ieder mergpijpje in de chocolade en laat uitharden op een rooster of bakpapier. Zodra je de laatste hebt gedaan, begin je het rondje weer opnieuw maar dip je nu de andere uiteinde in de chocolade. Je kunt ook direct beide kanten dippen, maar het is dan wat moeilijker de rest van de marsepein schoon te houden. Laat ze afkoelen.
Geef een reactie