• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Millionaire’s shortbread

16 november 2019 By Martine 2 Reacties

Praatte ik in mijn vorige blog nog over afvallen en gaf ik het recept van een gezond soepje; vandaag post ik gewoon een recept voor een caloriebommetje: Millionaire’s shortbread. Dit recept stond al heel lang op mijn blog, maar ik heb het wat verbeterd en een nieuwe foto gemaakt. Omdat mijn ex-collega’s kwamen eten afgelopen week maakte ik het nog maar eens. De restanten heb ik aan ze meegegeven, want ik sta niet voor mezelf in met deze lekkernij in huis. Het shortbread is heerlijk bros, de karamel lekker zoet en de dubbele chocoladelaag maakt het af. Hier word je (in elk geval even) heel gelukkig van.

Ik maakte de chocoladelaag iets zachter door er een beetje olie doorheen te roeren. Het is dan makkelijker te snijden, maar het smelt wat sneller als je het vastpakt. Daarom deed ik er ook nog een laagje pure chocolade overheen. Ik vond het resultaat fantastisch.

Je kunt de chocolade laag wat vereenvoudigen door 150 gram chocolade (melk of puur) te smelten en er daarna nog 50 gram doorheen te roeren tot het gesmolten is. Daarna giet je het over de karamellaag.

Millionaire's shortbread

Millionaire’s shortbread

Ingrediënten

Bodem

  • 150 gram boter op kamertemperatuur
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 225 gram bloem
  • snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 160 graden)
Vet een brownievorm (18 cm x 28 cm) in met een beetje boter en bedek eventueel nog met bakpapier. Ik vind dat zelf altijd wel handig omdat je de koek dan later makkelijk uit de vorm kunt tillen om te snijden. Klop de boter en suiker met een mixer romig. Voeg dan de bloem en het zout toe en mix rustig tot het een kruimelig deeg wordt. Kneed eventueel het laatste stukje met de hand.

Doe de kruimels in de vorm en druk het deeg met je handen of een spatel goed aan tot het een egale koek is. Prik er met een vork gaatjes in en bak de koek in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar. De koek zal dan licht verkleurd zijn. Laat de koek in de vorm afkoelen.

Karamel

  • 150 gram boter
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram golden syrup (of lichtbruine basterdsuiker)

Terwijl de koek in de oven bakt maak je de karamel. Doe alle ingrediënten in een pannetje en verwarm tot de boter en suiker gesmolten zijn. Breng het mengsel dan aan de kook en laat op middelhoog vuur koken tot het geheel een mooie karamelkleur heeft gekregen. Dit duurt ongeveer 10 – 15 minuten, afhankelijk van de kleur die je wilt hebben. Hoe donkerder, hoe intenser de karamelsmaak. Tegen die tijd is het mengsel ook een stuk dikker. Blijf steeds roeren terwijl het kookt anders krijg je kleine bruine vlokjes in je karamel. Je kunt het best een garde gebruiken om te roeren.

Als het klaar is giet je de karamel over de afgekoelde koek. Strijk het uit met een spatel tot het mooi glad is en tik daarna een paar keer met het blik op je werkblad om de laatste luchtbelletjes en rimpels eruit te halen. Laat het op een koele plaats afkoelen zodat de karamel harder wordt.

Chocoladelaag

  • 200 gram melkchocolade
  • theelepel olie/boter

Smelt de melkchocolade in een pannetje op heel laag vuur. Roer er dan de olie/boter door en giet het over de karamellaag. Strijk glad met een spatel en haal de luchtbellen er uit door een paar keer met het bakblik op het aanrecht te tikken.. Laat opstijven.

Chocoladetoplaag

  • 100 gram pure chocolade

Smelt 75 gram van de pure chocolade in een pannetje op laag vuur. Roer er dan van het vuur af de resterende 25 gram door tot alle chocolade gesmolten is. Giet dit over de vorige chocoladelaag. Laat uitharden en snijd de koek in niet te grote stukken.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: chocolade, karamel, koek

Vorig bericht: « Pastinaak-zoete aardappel soep
Volgend bericht: Review: Aan tafel met Charles Dickens – Josephine van My inner Victorian »

Lees Interacties

Reacties

  1. Sherana | Reisenergie.nl

    16 november 2019 om 08:59

    Hmmm dit ziet er heerlijk uit. Ik krijg meteen zin om het te gaan maken!

    Beantwoorden
  2. Amelie van Writings by Amelie

    17 november 2019 om 15:23

    Dit ziet er echt heerlijk uit! Wie weet probeer ik jouw recept binnenkort ook wel uit. Ik denk wel dat ik er net zoals jou niet zo makkelijk af zal blijven.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in