Praatte ik in mijn vorige blog nog over afvallen en gaf ik het recept van een gezond soepje; vandaag post ik gewoon een recept voor een caloriebommetje: Millionaire’s shortbread. Dit recept stond al heel lang op mijn blog, maar ik heb het wat verbeterd en een nieuwe foto gemaakt. Omdat mijn ex-collega’s kwamen eten afgelopen week maakte ik het nog maar eens. De restanten heb ik aan ze meegegeven, want ik sta niet voor mezelf in met deze lekkernij in huis. Het shortbread is heerlijk bros, de karamel lekker zoet en de dubbele chocoladelaag maakt het af. Hier word je (in elk geval even) heel gelukkig van.
Ik maakte de chocoladelaag iets zachter door er een beetje olie doorheen te roeren. Het is dan makkelijker te snijden, maar het smelt wat sneller als je het vastpakt. Daarom deed ik er ook nog een laagje pure chocolade overheen. Ik vond het resultaat fantastisch.
Je kunt de chocolade laag wat vereenvoudigen door 150 gram chocolade (melk of puur) te smelten en er daarna nog 50 gram doorheen te roeren tot het gesmolten is. Daarna giet je het over de karamellaag.
Millionaire’s shortbread
Ingrediënten
Bodem
- 150 gram boter op kamertemperatuur
- 75 gram witte basterdsuiker
- 225 gram bloem
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 160 graden)
Vet een brownievorm (18 cm x 28 cm) in met een beetje boter en bedek eventueel nog met bakpapier. Ik vind dat zelf altijd wel handig omdat je de koek dan later makkelijk uit de vorm kunt tillen om te snijden. Klop de boter en suiker met een mixer romig. Voeg dan de bloem en het zout toe en mix rustig tot het een kruimelig deeg wordt. Kneed eventueel het laatste stukje met de hand.
Doe de kruimels in de vorm en druk het deeg met je handen of een spatel goed aan tot het een egale koek is. Prik er met een vork gaatjes in en bak de koek in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar. De koek zal dan licht verkleurd zijn. Laat de koek in de vorm afkoelen.
Karamel
- 150 gram boter
- 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
- 50 gram witte basterdsuiker
- 50 gram golden syrup (of lichtbruine basterdsuiker)
Terwijl de koek in de oven bakt maak je de karamel. Doe alle ingrediënten in een pannetje en verwarm tot de boter en suiker gesmolten zijn. Breng het mengsel dan aan de kook en laat op middelhoog vuur koken tot het geheel een mooie karamelkleur heeft gekregen. Dit duurt ongeveer 10 – 15 minuten, afhankelijk van de kleur die je wilt hebben. Hoe donkerder, hoe intenser de karamelsmaak. Tegen die tijd is het mengsel ook een stuk dikker. Blijf steeds roeren terwijl het kookt anders krijg je kleine bruine vlokjes in je karamel. Je kunt het best een garde gebruiken om te roeren.
Als het klaar is giet je de karamel over de afgekoelde koek. Strijk het uit met een spatel tot het mooi glad is en tik daarna een paar keer met het blik op je werkblad om de laatste luchtbelletjes en rimpels eruit te halen. Laat het op een koele plaats afkoelen zodat de karamel harder wordt.
Chocoladelaag
- 200 gram melkchocolade
- theelepel olie/boter
Smelt de melkchocolade in een pannetje op heel laag vuur. Roer er dan de olie/boter door en giet het over de karamellaag. Strijk glad met een spatel en haal de luchtbellen er uit door een paar keer met het bakblik op het aanrecht te tikken.. Laat opstijven.
Chocoladetoplaag
- 100 gram pure chocolade
Smelt 75 gram van de pure chocolade in een pannetje op laag vuur. Roer er dan van het vuur af de resterende 25 gram door tot alle chocolade gesmolten is. Giet dit over de vorige chocoladelaag. Laat uitharden en snijd de koek in niet te grote stukken.
Sherana | Reisenergie.nl
Hmmm dit ziet er heerlijk uit. Ik krijg meteen zin om het te gaan maken!
Amelie van Writings by Amelie
Dit ziet er echt heerlijk uit! Wie weet probeer ik jouw recept binnenkort ook wel uit. Ik denk wel dat ik er net zoals jou niet zo makkelijk af zal blijven.