• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

No knead bread van Jim Lahey

5 november 2012 By Martine Reageer

In de  Sullivan Street Bakery van Jim Lahey in New York maken ze fantastische broden. Op de site vind je het recept voor een brood dat je niet hoeft te kneden. Laten rusten en een keer omvouwen is genoeg.
Het kost wat tijd ivm het rusten van het deeg, maar met een beetje plannen heb je op tijd een lekker brood.

No knead bread van Jim Lahey

 

Ingrediënten voor 1 brood

  • 430 gram (3 cups) witte tarwebloem (elke soort is goed)
  • 1 gram (1/4 theelepel) droge (instant)gist
  • 13 (3/4 theelepel) gram zout
  • 345 ml water

extra nodig
  • vershoudfolie
  • bloem, tarwezemelen of grof polenta 
  • silliconen bakmat of een stuk bakpapier
  • theedoek
  • zware gietijzeren, aardewerken of pyrex pan of schaal (inhoud 2 of 3 liter) met ovenbestendig deksel
Meng de bloem, de gist en het zout in een kom. Voeg 345 ml water toe. Meng de ingrediënten heel losjes en snel met 1 hand tot een vochtig, plakkerig deeg. Het resultaat moet meer op een dik beslag lijken dan op brooddeeg. Dek de kom af met vershoudfolie en laat hem zo 18 uur staan. Kamertemperatuur is prima.
 
Als het goed is begint, wanneer je de kom schuin houdt, het deeg nu te lopen en laat het een draderige structuur zien. Bestrooi het aanrecht met bloem. Wees royaal, want het deeg is slap en plakkerig. Schraap het deeg uit de kom op het werkvlak. Bestrooi het deeg met bloem, trek het rustig een klein beetje uit elkaar en vouw twee uiteinden over elkaar. Draai het deeg een kwartslag en herhaal de handeling.
 
Dek losjes af met huishoudfolie en laat een kwartier rusten. Bestrooi de bakmat of het stuk bakpapier royaal met bloem, zemelen of maismeel. Bebloem je vingers en vorm met enkele bewegingen een bal van het deeg.
Leg de bal op de bakmat/het bakpapier en bestrooi ook de bovenkant. Dek achtereenvolgens af met vershoudfolie en een theedoek en laat het deeg nog 2 tot 3 uur riijzen.
 
Drie kwartier voordat je gaat bakken verwarm je de oven voor op de hoogst mogelijke stand, bij voorkeur tussen 230 en 260 graden (bij mij was dit 250 graden). Een kwartier later zet je de pan met deksel in de oven. Als het deeg zover is haal je de pan naar voren en het deksel eraf. Pas op, hij is gloeiend heet.
 
Schuif je hand onder de bakmat/het bakpapier, til het deeg op en keer de hele handel om boven de pan. Dit is het lastigste deel van het proces. Het deeg is nl nog steeds pakkerig en doet wellicht niet meteen wat jij wilt. Bovendien is de pan, ik waarschuw nog maar een keer, gloeiend heet. De ervaring leert dat een combinatie met bakmat/bakpaier +vershoudfolie +theedoek het handigst is. Schud eventueel aan de pan, maar maak er geen halszaak van als het deeg niet precies in het midden ligt. Alles komt goed tijdens het bakken. Leg het deksel weer op de pan en laat het deeg 30 minuten bakken. Haal dan het deksel eraf en bak het brood in nog eens 15 tot 25 minuten mooi bruin.
Haal het brood uit de pan en laat het op een rooster volledig afkoelen voor je het aansnijdt.
 
 
 
Erg leuk en makkelijk brood om te maken. Ik gebruikte sesamzaadjes om het brood mee te bestrooien. De pan bekleedde ik met bakpapier, waardoor het deeg niet aan de pan bleef plakken. Nadeel hiervan is dat het brood er wat kreukelig uitziet door de vouwen in het papier.
Ik gebruikte mijn BK braadpan van 24 cm omdat van mijn zware pannen de deksel niet in zo’n hete oven mogen. Dit ging prima. Door het bakpapier werd de inhoud van de pan ook wat kleiner.
Er had wel iets meer zout door gemogen. Ik denk dat ik mijn 3/4 theelepeltje vrij klein was uitgevallen.
Verder was het een heerlijk brood met een luchtige structuur en een krokante korst. Dit gaan we vaker maken!

Categorie: brood

Vorig bericht: « Broodje met avocado en Hollandse garnalen
Volgend bericht: Simpele sambal »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in