• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

No knead bread van Jim Lahey

5 november 2012 By Martine Reageer

In de  Sullivan Street Bakery van Jim Lahey in New York maken ze fantastische broden. Op de site vind je het recept voor een brood dat je niet hoeft te kneden. Laten rusten en een keer omvouwen is genoeg.
Het kost wat tijd ivm het rusten van het deeg, maar met een beetje plannen heb je op tijd een lekker brood.

No knead bread van Jim Lahey

 

Ingrediënten voor 1 brood

  • 430 gram (3 cups) witte tarwebloem (elke soort is goed)
  • 1 gram (1/4 theelepel) droge (instant)gist
  • 13 (3/4 theelepel) gram zout
  • 345 ml water

extra nodig
  • vershoudfolie
  • bloem, tarwezemelen of grof polenta 
  • silliconen bakmat of een stuk bakpapier
  • theedoek
  • zware gietijzeren, aardewerken of pyrex pan of schaal (inhoud 2 of 3 liter) met ovenbestendig deksel
Meng de bloem, de gist en het zout in een kom. Voeg 345 ml water toe. Meng de ingrediënten heel losjes en snel met 1 hand tot een vochtig, plakkerig deeg. Het resultaat moet meer op een dik beslag lijken dan op brooddeeg. Dek de kom af met vershoudfolie en laat hem zo 18 uur staan. Kamertemperatuur is prima.
 
Als het goed is begint, wanneer je de kom schuin houdt, het deeg nu te lopen en laat het een draderige structuur zien. Bestrooi het aanrecht met bloem. Wees royaal, want het deeg is slap en plakkerig. Schraap het deeg uit de kom op het werkvlak. Bestrooi het deeg met bloem, trek het rustig een klein beetje uit elkaar en vouw twee uiteinden over elkaar. Draai het deeg een kwartslag en herhaal de handeling.
 
Dek losjes af met huishoudfolie en laat een kwartier rusten. Bestrooi de bakmat of het stuk bakpapier royaal met bloem, zemelen of maismeel. Bebloem je vingers en vorm met enkele bewegingen een bal van het deeg.
Leg de bal op de bakmat/het bakpapier en bestrooi ook de bovenkant. Dek achtereenvolgens af met vershoudfolie en een theedoek en laat het deeg nog 2 tot 3 uur riijzen.
 
Drie kwartier voordat je gaat bakken verwarm je de oven voor op de hoogst mogelijke stand, bij voorkeur tussen 230 en 260 graden (bij mij was dit 250 graden). Een kwartier later zet je de pan met deksel in de oven. Als het deeg zover is haal je de pan naar voren en het deksel eraf. Pas op, hij is gloeiend heet.
 
Schuif je hand onder de bakmat/het bakpapier, til het deeg op en keer de hele handel om boven de pan. Dit is het lastigste deel van het proces. Het deeg is nl nog steeds pakkerig en doet wellicht niet meteen wat jij wilt. Bovendien is de pan, ik waarschuw nog maar een keer, gloeiend heet. De ervaring leert dat een combinatie met bakmat/bakpaier +vershoudfolie +theedoek het handigst is. Schud eventueel aan de pan, maar maak er geen halszaak van als het deeg niet precies in het midden ligt. Alles komt goed tijdens het bakken. Leg het deksel weer op de pan en laat het deeg 30 minuten bakken. Haal dan het deksel eraf en bak het brood in nog eens 15 tot 25 minuten mooi bruin.
Haal het brood uit de pan en laat het op een rooster volledig afkoelen voor je het aansnijdt.
 
 
 
Erg leuk en makkelijk brood om te maken. Ik gebruikte sesamzaadjes om het brood mee te bestrooien. De pan bekleedde ik met bakpapier, waardoor het deeg niet aan de pan bleef plakken. Nadeel hiervan is dat het brood er wat kreukelig uitziet door de vouwen in het papier.
Ik gebruikte mijn BK braadpan van 24 cm omdat van mijn zware pannen de deksel niet in zo’n hete oven mogen. Dit ging prima. Door het bakpapier werd de inhoud van de pan ook wat kleiner.
Er had wel iets meer zout door gemogen. Ik denk dat ik mijn 3/4 theelepeltje vrij klein was uitgevallen.
Verder was het een heerlijk brood met een luchtige structuur en een krokante korst. Dit gaan we vaker maken!

Categorie: brood

Vorig bericht: « Broodje met avocado en Hollandse garnalen
Volgend bericht: Simpele sambal »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in