Ik kwam namelijk voor de foodblogswap van oktober bij Kas van Koekies! enzo terecht en zij heeft deze lego gummies met Kombucha op haar blog staan. Die paste ik aan naar een iets minder verantwoorde versie met rum-cola in een minibeertjesvorm. De beertjes waren veel te klein om goed uit de vorm te krijgen en uiteindelijk maakte ik toch een ander recept voor de foodblogswap.

De gummies werden dus afgekeurd, maar deze smulreep met noten viel hier goed in de smaak. Ik denk dat ik de bodem iets te dik heb gemaakt, want ik had wel erg veel notenkaramel, maar het was wel erg lekker! De overgebleven noten waren dus ook zo verdwenen.
Als je op zoek bent naar lekkere recepten met een wat gezondere inslag ben je bij Koekies! enzo aan het goede adres. Koolhydraat-arme recepten nemen een belangrijke plaats in en als je zelf verzorgingsprodukten als scrub, creme of lipbalsem wilt maken zou ik er ook even een kijkje nemen.
Ik paste het recept een klein beetje aan. Zo gebruikte ik onder andere rietsuiker in de karamel en emmermeel in plaats van speltbloem. Emmer is een oergraan en de voorloper van spelt en tarwe.

Notenrepen
Bodem
Ingrediënten
- 150 gram speltbloem (ik gebruikte emmermeel)
- 85 gram koude roomboter
- 50 gram (palm)suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 1 klein ei
Meng de speltbloem, de palmsuiker, het bakpoeder en het zout in een kom. Snijd de boter in blokjes en wrijf de boter en bloem tussen je vingers tot je een kruimeldeeg hebt. Kneed het ei erdoor. Het deeg mag vrij droog zijn. Als het erg plakt kun je het een half uurtje in de koelkast leggen.
Bekleed een vierkant brownieblik met bakpapier en duw het deeg in de vorm. Druk het goed plat. Bak de bodem 20 minuten op 190 graden.
Laat de bodem volledig afkoelen voor je de notentopping er op doet.
Notentopping
Ingrediënten
- 50 gram honing (kamertemperatuur)
- 50 gram agavesiroop (of honing, of palmsiroop)
- 50 gram rietsuiker
- snufje zout
- 45 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 15 milliliter slagroom (kamertemperatuur)
- 300 gram noten naar keuze
Doe de honing met de suiker en het zout in een steelpan. Breng al roerend aan de kook en laat het dan 2 minuten op middelhoog vuur koken.
Doe er dan de boter en de room bij en breng het mengsel opnieuw aan de kook. Laat een minuut koken. Voeg de noten toe en roer een paar keer goed door tot alle noten een karamellaagje hebben. Verdeel de noten met de karamel over de bodem en bak de koek nog een keer 20 minuten op 190 graden.
Laat de koek volledig afkoelen (de karamel wordt lekker stevig in de koelkast) en snijd de plak dan in repen of blokjes.
Wow, dat ziet er heerlijk uit. En volgens mij zelfs voor een (niet-)keukenprinses als ik goed te doen. Ik denk dat ons dochtertje hier ook heel blij van wordt 🙂