In de buurt van een van de Franse camping tijdens onze vakantie zit nougatier Le Genêt d’Or.
Op maandag, woensdag en vrijdag wordt er nougat gemaakt en ben je als bezoeker welkom om te komen kijken. Ik weet natuurlijk wel hoe nougat gemaakt wordt, maar ik wilde het hele proces toch wel graag eens in het echt zien. En vooral ook, met grote hoeveelheden.
Om 9.15 waren we bij de nougatier voor de demonstratie. Die bleek om 9.30 uur te beginnen, dus dat hadden we per ongeluk goed gemikt. We waren de eerste 20 minuten de enige bezoekers, dus we konden het goed zien.
De suikerstroop stond al lekker te pruttelen. |
De honing met glucosestroop draaide al een paar uur in de mengmachine. |
Een flinke klopper met eiwit |
De werkplaats van de nougaterie |
Stadia in het kookproces van suiker |
Het eiwit mag erbij. |
Dan de suikerstroop |
En de amandelen. |
Weer goed mengen. |
Beetje aardappelzetmeel (coke uit Nederland volgens het grapje van de Nougatier). |
De enorme klopper wordt eruit gehaald. |
Goed idee; wat ouwel op de menger zodat je minder hoeft schoon te maken als je hem op de tafel zet. |
Een flink vel (Nederlandse) ouwel |
Choconibs erbij. |
De chocolade smelt er mooi doorheen. |
Met een grote spatel verhuist de noga van de ketel naar de plank. |
Dat is nog best spierballenwerk. |
De noga wordt uitgestreken over de plank met ouwel. |
De kantjes van de ouwel worden omgevouwen. |
De nougat wordt mbv een siliconen matje gladgerold. |
Er gaat nog een vel ouwel overheen. |
Plank erop en dan op de stapel om op te stijven. |
Klaar. |
Zo belandt de nougat in de winkel. |
Le Genêt d’Or
Quartier de la Gare
07200 Vogüé, Frankrijk
04.75.93.16.91
Wat superleuk om te zien hé?! Vorig jaar mocht ik bij Hidde de Brabander mogen kijken hoe hij nougat maakt. Toen besloten dat ik het nougat maken maar aan anderen overlaat 😉
Ik had wel uren in die ketel kunnen blijven kijken ha ha. De nougat die ik vorig jaar probeerde te maken bleef veel te zacht maar was wel lekker. Ik heb dus toch nog wel achter me aan dat ik het nog eens wil proberen, maar nu weet ik dat ik dan heel erg goed op de temperatuur moet letten.