• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Oliebollen met rum uit de oven

29 december 2020 By Martine Reageer

Dit recept maakte ik naar aanleiding van de foodblogswap. Ik kreeg Pienskeuken toegewezen, een blog vol lekkere en gezonde(re) recepten. Door haar blog heb ik weer allerlei ideeën voor lekkere maaltijden (wisten jullie dat ze ook een winkeltje heeft?).

Deze maand wist ik al heel snel wat ik wilde maken: oliebollen voor oud en nieuw.

Oliebol herinneringen

Mijn vroegste en leukste herinneringen aan oliebollen komen bij mijn oma vandaan. Zij bakte de oliebollen ieder jaar op oudejaarsdag en dan gingen mijn zusje en ik rond lunchtijd samen lopend naar oma om de eerste bollen te proeven. Er stonden dan emmers met beslag voor de kachel en mijn oma stond met haar ouderwetse schort voor in de keuken te bakken. Wij schoven aan de keukentafel en kregen dan een warme oliebol met poedersuiker. Stiekem vond ik de appelbeignets eigenlijk nog veel lekkerder, maar die mochten we ook proeven.

Dit jaar anders


Het oliebollen bakken gebeurt al jaren niet meer door oma en eigenlijk heb ik ze daarna ook nooit meer echt lekker gevonden. Toch horen ze voor mij wel bij oud en nieuw en vind ik dus ook dat ze bij deze gekke oud en nieuw in lockdown op tafel moeten verschijnen. Oud en nieuw vieren we al jaren met een grote groep vrienden waarbij iedereen iets te eten maakt. Dit jaar gaan Maarten en ik naar mijn moeder om het een stuk kleiner dan normaal te vieren.

oliebollen met rum uit de oven

Experiment

Oliebollen uit de oven dus. Een experiment waarbij ik geen idee had wat er uit de oven zou komen. De oven biedt natuurlijk wel een hoop voordelen boven een pan met vet. maar zouden ze net zo lekker zijn? Ik verwachtte toch een soort veredelde krentenbollen ofzo, maar tot mijn verbazing smaakten ze echt naar oliebollen, misschien ietsje minder luchtig, maar minder vet en wij vonden ze echt lekker.

Rum

In de kerst foodybox zat een flesje rum van Ron Abuelo en die gebruikte ik om de rozijnen in te wellen. Omdat ik het zonde vond daarna niets meer met de rum te doen deed ik de rum na het wellen in de warme melk. Je moet dan wel opletten dat je iets minder melk gebruikt zodat de totale hoeveelheid vocht die je toevoegt hetzelfde blijft. Als je liever geen alcohol gebruikt kun je de rozijnen in heet water of bijv. appelsap wellen. Ook lekker.

Oliebollen met rum uit de oven

Ingrediënten voor 9 oliebollen

  • 250 gr tarwe- of speltbloem
  • 250 gr handwarme melk
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel suiker
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 150 gram rozijnen
  • 50 milliliter rum
  • zonnebloemolie

Week de rozijnen in de rum. Dit gaat sneller als je de rozijnen in de rum even opwarmt in de magnetron. Ik deed dat 50 seconden op vol vermogen. Zeef de bloem boven een grote kom. Meng er de suiker, de gist en het zout door en spatel de melk erdoor tot het volledig door het bloemmengsel is opgenomen.

Roer de rozijnen er goed door en dek de kom dan af met een warme natte theedoek. Ik doe er zelf ook nog een plastic douchemuts overheen. Laat het beslag een uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 200 graden als het beslag bijna klaar is met rijzen. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Maak met behulp van 2 natte lepels bolletjes beslag op de bakplaat. Doe wat zonnebloemolie in een kommetje en smeer met een kwastje de bovenkant van de bolletjes in met olie.

Bak de oliebollen in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Doe de oven na 15 minuten van de baktijd voorzichtig open en smeer de bovenkant nog een keertje in met olie. Hierdoor worden ze nog wat knapperiger.

Leg de bollen uit de oven even op keukenpapier om uit te lekken en serveer ze nog een beetje warm met wat poedersuiker.

Je kunt ze ook later opwarmen op een rooster in een oven van 180 graden. Na 10 minuten zijn ze klaar.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: Oud en nieuw

Vorig bericht: « Meringues met pepermunt en chocolade
Volgend bericht: Mexicaanse bonensoep »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in