• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Oliebollen met rum uit de oven

29 december 2020 By Martine Reageer

Dit recept maakte ik naar aanleiding van de foodblogswap. Ik kreeg Pienskeuken toegewezen, een blog vol lekkere en gezonde(re) recepten. Door haar blog heb ik weer allerlei ideeën voor lekkere maaltijden (wisten jullie dat ze ook een winkeltje heeft?).

Deze maand wist ik al heel snel wat ik wilde maken: oliebollen voor oud en nieuw.

Oliebol herinneringen

Mijn vroegste en leukste herinneringen aan oliebollen komen bij mijn oma vandaan. Zij bakte de oliebollen ieder jaar op oudejaarsdag en dan gingen mijn zusje en ik rond lunchtijd samen lopend naar oma om de eerste bollen te proeven. Er stonden dan emmers met beslag voor de kachel en mijn oma stond met haar ouderwetse schort voor in de keuken te bakken. Wij schoven aan de keukentafel en kregen dan een warme oliebol met poedersuiker. Stiekem vond ik de appelbeignets eigenlijk nog veel lekkerder, maar die mochten we ook proeven.

Dit jaar anders


Het oliebollen bakken gebeurt al jaren niet meer door oma en eigenlijk heb ik ze daarna ook nooit meer echt lekker gevonden. Toch horen ze voor mij wel bij oud en nieuw en vind ik dus ook dat ze bij deze gekke oud en nieuw in lockdown op tafel moeten verschijnen. Oud en nieuw vieren we al jaren met een grote groep vrienden waarbij iedereen iets te eten maakt. Dit jaar gaan Maarten en ik naar mijn moeder om het een stuk kleiner dan normaal te vieren.

oliebollen met rum uit de oven

Experiment

Oliebollen uit de oven dus. Een experiment waarbij ik geen idee had wat er uit de oven zou komen. De oven biedt natuurlijk wel een hoop voordelen boven een pan met vet. maar zouden ze net zo lekker zijn? Ik verwachtte toch een soort veredelde krentenbollen ofzo, maar tot mijn verbazing smaakten ze echt naar oliebollen, misschien ietsje minder luchtig, maar minder vet en wij vonden ze echt lekker.

Rum

In de kerst foodybox zat een flesje rum van Ron Abuelo en die gebruikte ik om de rozijnen in te wellen. Omdat ik het zonde vond daarna niets meer met de rum te doen deed ik de rum na het wellen in de warme melk. Je moet dan wel opletten dat je iets minder melk gebruikt zodat de totale hoeveelheid vocht die je toevoegt hetzelfde blijft. Als je liever geen alcohol gebruikt kun je de rozijnen in heet water of bijv. appelsap wellen. Ook lekker.

Oliebollen met rum uit de oven

Ingrediënten voor 9 oliebollen

  • 250 gr tarwe- of speltbloem
  • 250 gr handwarme melk
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel suiker
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 150 gram rozijnen
  • 50 milliliter rum
  • zonnebloemolie

Week de rozijnen in de rum. Dit gaat sneller als je de rozijnen in de rum even opwarmt in de magnetron. Ik deed dat 50 seconden op vol vermogen. Zeef de bloem boven een grote kom. Meng er de suiker, de gist en het zout door en spatel de melk erdoor tot het volledig door het bloemmengsel is opgenomen.

Roer de rozijnen er goed door en dek de kom dan af met een warme natte theedoek. Ik doe er zelf ook nog een plastic douchemuts overheen. Laat het beslag een uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 200 graden als het beslag bijna klaar is met rijzen. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Maak met behulp van 2 natte lepels bolletjes beslag op de bakplaat. Doe wat zonnebloemolie in een kommetje en smeer met een kwastje de bovenkant van de bolletjes in met olie.

Bak de oliebollen in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Doe de oven na 15 minuten van de baktijd voorzichtig open en smeer de bovenkant nog een keertje in met olie. Hierdoor worden ze nog wat knapperiger.

Leg de bollen uit de oven even op keukenpapier om uit te lekken en serveer ze nog een beetje warm met wat poedersuiker.

Je kunt ze ook later opwarmen op een rooster in een oven van 180 graden. Na 10 minuten zijn ze klaar.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: Oud en nieuw

Vorig bericht: « Meringues met pepermunt en chocolade
Volgend bericht: Mexicaanse bonensoep »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in