Dit recept maakte ik naar aanleiding van de foodblogswap. Ik kreeg Pienskeuken toegewezen, een blog vol lekkere en gezonde(re) recepten. Door haar blog heb ik weer allerlei ideeën voor lekkere maaltijden (wisten jullie dat ze ook een winkeltje heeft?).
Deze maand wist ik al heel snel wat ik wilde maken: oliebollen voor oud en nieuw.
Oliebol herinneringen
Mijn vroegste en leukste herinneringen aan oliebollen komen bij mijn oma vandaan. Zij bakte de oliebollen ieder jaar op oudejaarsdag en dan gingen mijn zusje en ik rond lunchtijd samen lopend naar oma om de eerste bollen te proeven. Er stonden dan emmers met beslag voor de kachel en mijn oma stond met haar ouderwetse schort voor in de keuken te bakken. Wij schoven aan de keukentafel en kregen dan een warme oliebol met poedersuiker. Stiekem vond ik de appelbeignets eigenlijk nog veel lekkerder, maar die mochten we ook proeven.
Dit jaar anders
Het oliebollen bakken gebeurt al jaren niet meer door oma en eigenlijk heb ik ze daarna ook nooit meer echt lekker gevonden. Toch horen ze voor mij wel bij oud en nieuw en vind ik dus ook dat ze bij deze gekke oud en nieuw in lockdown op tafel moeten verschijnen. Oud en nieuw vieren we al jaren met een grote groep vrienden waarbij iedereen iets te eten maakt. Dit jaar gaan Maarten en ik naar mijn moeder om het een stuk kleiner dan normaal te vieren.
Experiment
Oliebollen uit de oven dus. Een experiment waarbij ik geen idee had wat er uit de oven zou komen. De oven biedt natuurlijk wel een hoop voordelen boven een pan met vet. maar zouden ze net zo lekker zijn? Ik verwachtte toch een soort veredelde krentenbollen ofzo, maar tot mijn verbazing smaakten ze echt naar oliebollen, misschien ietsje minder luchtig, maar minder vet en wij vonden ze echt lekker.
Rum
In de kerst foodybox zat een flesje rum van Ron Abuelo en die gebruikte ik om de rozijnen in te wellen. Omdat ik het zonde vond daarna niets meer met de rum te doen deed ik de rum na het wellen in de warme melk. Je moet dan wel opletten dat je iets minder melk gebruikt zodat de totale hoeveelheid vocht die je toevoegt hetzelfde blijft. Als je liever geen alcohol gebruikt kun je de rozijnen in heet water of bijv. appelsap wellen. Ook lekker.
Oliebollen met rum uit de oven
Ingrediënten voor 9 oliebollen
- 250 gr tarwe- of speltbloem
- 250 gr handwarme melk
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel suiker
- 1 theelepel gedroogde gist
- 150 gram rozijnen
- 50 milliliter rum
- zonnebloemolie
Week de rozijnen in de rum. Dit gaat sneller als je de rozijnen in de rum even opwarmt in de magnetron. Ik deed dat 50 seconden op vol vermogen. Zeef de bloem boven een grote kom. Meng er de suiker, de gist en het zout door en spatel de melk erdoor tot het volledig door het bloemmengsel is opgenomen.
Roer de rozijnen er goed door en dek de kom dan af met een warme natte theedoek. Ik doe er zelf ook nog een plastic douchemuts overheen. Laat het beslag een uur rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor op 200 graden als het beslag bijna klaar is met rijzen. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
Maak met behulp van 2 natte lepels bolletjes beslag op de bakplaat. Doe wat zonnebloemolie in een kommetje en smeer met een kwastje de bovenkant van de bolletjes in met olie.
Bak de oliebollen in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Doe de oven na 15 minuten van de baktijd voorzichtig open en smeer de bovenkant nog een keertje in met olie. Hierdoor worden ze nog wat knapperiger.
Leg de bollen uit de oven even op keukenpapier om uit te lekken en serveer ze nog een beetje warm met wat poedersuiker.
Je kunt ze ook later opwarmen op een rooster in een oven van 180 graden. Na 10 minuten zijn ze klaar.
Geef een reactie