• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Ontbijtkoek met insecten (buffalo’s)

22 februari 2015 By Martine 5 Reacties

Na een aantal maanden overgeslagen te hebben deed ik deze maand weer eens mee met de foodblogswap. Je maakt een recept van een toegewezen blog, geeft er een eigen draai aan en publiceert het in de afgesproken week. Het is een leuke manier om nieuwe blogs te ontdekken en eens iets te maken wat ik niet zo snel zelf zou verzinnen of juist iets te maken wat al heel lang op mijn nog eens te maken lijstje staat. Ik kreeg Zoet en verleidelijk toegewezen, een blog met de meest heerlijke zoete baksels. De recepten lezen lekker, de foto’s zien eruit om in te bijten en ik wilde bijna alles wel gelijk maken. Dit blog blijf ik volgen.
Ik twijfelde een beetje tussen de ontbijtkoek en de creme brulee. Het maken van ontbijtkoek of kruidkoek stond al een tijd op mijn verlanglijstje en omdat ik toevallig had ook roggemeel zonder speciaal doel gekocht had besloot ik dat het de ontbijtkoek zou worden. De ontbijtkoek moet 2 dagen liggen om de smaken goed in te laten trekken en op de dag dat we eindelijk konden proeven had ik vergadering op het werk. Ik besloot de koek mee te nemen en er dan later nog 1 te bakken om foto’s te kunnen maken. Dan kon ik de tweede keer ook mooi het recept iets naar mijn hand zetten. Dat bleek overbodig. De ontbijtkoek was heerlijk en het viel dan ook niet mee een toevoeging te verzinnen. Ik heb greinsuiker, gember en noten overwogen, maar eigenlijk vind ik ontbijtkoek zonder toevoeging het lekkerst.

Insecten

 

De toevoeging ontstond uiteindelijk spontaan doordat ik gevriesdroogde buffalo’s (larven van de buffalokever) had gekocht. Daar wilde ik natuurlijk direct iets mee maken en aangezien de nootachtige smaak van de larven me goed leek te combineren met de kruidige ontbijtkoek heb ik ze eroverheen gestrooid. Ik had ze er ook door kunnen doen, maar ik verwachtte dat niet iedereen in mijn omgeving zomaar een hap larven zou eten. Op deze manier kan iedereen proeven zonder insekten te hoeven eten. Ik kocht ook nog meelwormen en had al eerder sprinkhanen gekocht, dus er komen nog meer recepten met insecten op Duizenden1dag.

Terug naar de ontbijtkoek. Het beslag was snel gemaakt en rook al gelijk fantastisch door alle kruiden die erdoorheen gaan. Uiteraard kon ik me niet beheersen en heb direct toen de koek afgekoeld was een plakje geproefd. Dat smaakte al uitstekend, een echte ontbijtkoek smaak, maar dan kruidiger en verser. Ik pakte de ontbijtkoek in plasticfolie en aluminiumfolie en liet hem 2 dagen rusten. Het uitpakken was spannend; zou het niet een kleffe massa zijn geworden? Gelukkig pakte dat letterlijk goed uit. De buitenkant was donkerder en een heel klein beetje plakkerig geworden en de smaak was nog intenser dan voor het inpakken. Dit recept ga ik zeker vaker maken.
En vind je die insecten maar vies of eng. Dan laat je ze gewoon weg.

Ontbijtkoek

 

Ingrediënten

  • 250 g roggemeel
  • 1,5 theelepel baking soda
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 0,5 theelepel gemberpoeder
  • 0,25 theelepel gemalen kruidnagel
  • 0,25 theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • 0,25 theelepel gemalen kardemom
  • 0,125 theelepel gemalen foelie
  • 200 g keukenstroop
  • 100 g honing
  • 150 ml water

Extra nodig

  • Cake/broodvorm van 1,25 liter, bakpapier, huishoudfolie

Tijd

20 minuten bereiding, ca. 45 minuten oven, 2 dagen wachten.

Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed de vorm met bakpapier of vet in met boter.
Zeef het roggemeel, het zuiveringszout en de specerijen bij elkaar in een grote kom. Roer deze ingrediënten goed door elkaar.

Doe de keukenstroop, honing en het water in een steelpan en verwarm het mengsel zachtjes. Blijf rustig roeren tot het mengsel vloeibaar en niet meer stroperig is.
Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer het stroopmengsel even goed door en giet het dan over de droge ingrediënten.
Roer goed tot er een glad en egaal gekleurd mengsel ontstaat. Dit gaat het makkelijkst met een mixer, maar kan ook prima met een houten lepel.
Doe het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad met een vochtige spatel.
Bak de koek in ca. 45 minuten gaar (een satéprikker die je in het midden van de koek steekt, moet er schoon uitkomen).
Haal de koek uit de vorm en laat hem volledig afkoelen op een rooster.
Wikkel de koek goed in meerdere lagen huishoudfolie en doe hem in een goed afgesloten trommel. Als je geen trommel hebt, wikkel dan de koek strak in een aantal lagen aluminiumfolie.

Laat de koek zo minstens twee dagen rijpen.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: foodblogswap

Vorig bericht: « Review: Zondigen tot je een ons weegt van Carina Noordervliet
Volgend bericht: Koekjes met kokos, hennepzaad en sprinkhaan »

Lees Interacties

Reacties

  1. corrine

    23 februari 2015 om 09:46

    Da's nog eens spannend eten tijdens een vergadering!. Gedurfde toevoeging! Heeft iemand het aangedurfd een plak ontbijtkoek mét de larven te eten?

    Beantwoorden
  2. Martine (Duizenden1dag)

    23 februari 2015 om 20:02

    De eerste koek was zonder de larven, maar ik heb afgelopen week ook koekjes met sprinkhanen en meelwormen gemaakt en op het werk laten proeven. De reacties waren wisselend. Iedereen die het durfde eten was positief, de rest vond het eng of vies.

    Beantwoorden
  3. Gerry/Gewoon Lekker Gewoon

    28 februari 2015 om 20:14

    Oef Martine, toen ik de titel zag dacht ik dat je een grapje maakte (krokodilhagelslag of zo)
    Jouw beestjes spreken mij niet echt zo aan……

    Beantwoorden
  4. Martine

    1 maart 2015 om 15:15

    Toch valt het best mee hoor Gerry. Ze zijn best lekker en smaken een beetje naar beukennootjes.

    Beantwoorden
  5. Gerry

    1 maart 2015 om 19:26

    MMM, beukenootjes….

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker Onderweg naar Cirque du soleil aten we erg lekker bij Hart van Sluis in Sluis.
#Sluis #hartvansluis #dinner #food #gambakroketjes #schol #kabeljauw #pannacotta #blondie
Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik Van woensdag t/m zondag logeren @judith_4.1 en ik bij mijn moeder. Ze is net een paar dagen uit het ziekenhuis waar ze met de behandeling voor CLL (chronische lymfatische leukemie) begonnen is. Best ingrijpend allemaal dus lunchten we vandaag voor de gezelligheid buiten de deur bij Khotinsky in Dordrecht.
#khotinsky #lunch #dordrecht #kroketten
Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theat Eindelijk weer eens lekker ondergedompeld in theatersferen. Romeo en Julia in het Steengroevetheater in Winterswijk. Het was weer heel bijzonder! #theater #romeoenjulia #kamperen #theatervoorstelling #steengroeve #winterswijk #buiten #ikhouervan #theaterboost
Logeren bij je zus en dan verwend worden met een h Logeren bij je zus en dan verwend worden met een heerlijk bord pad thai 🥰
#padthai #logeren #thaifood #voorhaarzonderkoriandervoormijmet
In Maun (Botswana) aten we bij Marc's Eatery. Er In Maun (Botswana) aten we bij Marc's  Eatery. Er hangt daar een erg ontspannen, gezellige sfeer en het eten was heerlijk. We begonnen net slakken en pissaladiere. Daarna aten we kuduhamburger en steak. We sloten af met serehijs.

#botswana #travel #food #Meat #slakken #dinner #kudu #burger #Reizen #eten #icecream #ijs #africa #Afrika
De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpa De meerkatten bij de Ntwetwe pan (een grote zoutpan in Botswana) klimmen graag hoog om het gevaar aan te kunnen bespeuren en zijn niet schuw. 
#meerkat #meerkatten #wildlife #botswana #africa #afrika #travel #reizen #travelling #holiday #animals #dieren #dierophoofd
Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkome Planet Boabab bij Gweta in Botswana. Ons onderkomen voor de komende 2 nachten. Het zwembad is steenkoud, maar erg fijn. Morgenochtend vertrekken we om 6 uur naar de zoutpan Ntwetwe om de pan te zien, meerkatten te spotten en quad te rijden.
#botswana #planetboabab #africa #Afrika #gweta #swimmingpool #travel #reizen #roadtrip
De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de riv De laatste 2 dagen zaten we in Kasane naast de rivier de Chobe. We zagen er ontelbare olifanten, 2 leeuwen, een giraffe, mangoesten, nijlpaarden, kudus, buffels en meer. We deden er 2 riviercruise en een gamedrive. 
Het meest bijzonder was de kudde overzwemmende olifanten tijdens een rivercruise. We zagen ze vlak voor ons neus het water in- en later weer uitgaan. Nu gaan we door naar Gweta; een rit van ongeveer 4,5 uur.

#elephant #olifant #leeuw #lion #rivercruise #gamedrive #safari #chibe #choberiver #africa #Afrika #botswana #travel #holiday
Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcru Gisterenavond hadden we een fantastische sunsetcruise op de kavangorivier. We zagen 2 krokodillen en een heleboel nijlpaarden.
De laatste foto is van onze nieuwe lokatie: camp Kwando. Een prachtige lodge op palen met een heerlijk terras aan de rivier.
#hippos #nijlpaarden #lodge #krokodil #crocodile #namibie #namibia #Africa
#Afrika #travel #travelling #reizen #vakantie #holiday #campkwando #sunsetcruise
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • De baan van
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in