Insecten
De toevoeging ontstond uiteindelijk spontaan doordat ik gevriesdroogde buffalo’s (larven van de buffalokever) had gekocht. Daar wilde ik natuurlijk direct iets mee maken en aangezien de nootachtige smaak van de larven me goed leek te combineren met de kruidige ontbijtkoek heb ik ze eroverheen gestrooid. Ik had ze er ook door kunnen doen, maar ik verwachtte dat niet iedereen in mijn omgeving zomaar een hap larven zou eten. Op deze manier kan iedereen proeven zonder insekten te hoeven eten. Ik kocht ook nog meelwormen en had al eerder sprinkhanen gekocht, dus er komen nog meer recepten met insecten op Duizenden1dag.
Ontbijtkoek
Ingrediënten
- 250 g roggemeel
- 1,5 theelepel baking soda
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 0,5 theelepel gemberpoeder
- 0,25 theelepel gemalen kruidnagel
- 0,25 theelepel versgeraspte nootmuskaat
- 0,25 theelepel gemalen kardemom
- 0,125 theelepel gemalen foelie
- 200 g keukenstroop
- 100 g honing
- 150 ml water
Extra nodig
- Cake/broodvorm van 1,25 liter, bakpapier, huishoudfolie
Tijd
20 minuten bereiding, ca. 45 minuten oven, 2 dagen wachten.
Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed de vorm met bakpapier of vet in met boter.
Zeef het roggemeel, het zuiveringszout en de specerijen bij elkaar in een grote kom. Roer deze ingrediënten goed door elkaar.
Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer het stroopmengsel even goed door en giet het dan over de droge ingrediënten.
Roer goed tot er een glad en egaal gekleurd mengsel ontstaat. Dit gaat het makkelijkst met een mixer, maar kan ook prima met een houten lepel.
Bak de koek in ca. 45 minuten gaar (een satéprikker die je in het midden van de koek steekt, moet er schoon uitkomen).
Haal de koek uit de vorm en laat hem volledig afkoelen op een rooster.
Wikkel de koek goed in meerdere lagen huishoudfolie en doe hem in een goed afgesloten trommel. Als je geen trommel hebt, wikkel dan de koek strak in een aantal lagen aluminiumfolie.
corrine
Da's nog eens spannend eten tijdens een vergadering!. Gedurfde toevoeging! Heeft iemand het aangedurfd een plak ontbijtkoek mét de larven te eten?
De eerste koek was zonder de larven, maar ik heb afgelopen week ook koekjes met sprinkhanen en meelwormen gemaakt en op het werk laten proeven. De reacties waren wisselend. Iedereen die het durfde eten was positief, de rest vond het eng of vies.
Oef Martine, toen ik de titel zag dacht ik dat je een grapje maakte (krokodilhagelslag of zo)
Jouw beestjes spreken mij niet echt zo aan……
Toch valt het best mee hoor Gerry. Ze zijn best lekker en smaken een beetje naar beukennootjes.
MMM, beukenootjes….