• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Ontbijtkoek met insecten (buffalo’s)

22 februari 2015 By Martine 5 Reacties

Na een aantal maanden overgeslagen te hebben deed ik deze maand weer eens mee met de foodblogswap. Je maakt een recept van een toegewezen blog, geeft er een eigen draai aan en publiceert het in de afgesproken week. Het is een leuke manier om nieuwe blogs te ontdekken en eens iets te maken wat ik niet zo snel zelf zou verzinnen of juist iets te maken wat al heel lang op mijn nog eens te maken lijstje staat. Ik kreeg Zoet en verleidelijk toegewezen, een blog met de meest heerlijke zoete baksels. De recepten lezen lekker, de foto’s zien eruit om in te bijten en ik wilde bijna alles wel gelijk maken. Dit blog blijf ik volgen.
Ik twijfelde een beetje tussen de ontbijtkoek en de creme brulee. Het maken van ontbijtkoek of kruidkoek stond al een tijd op mijn verlanglijstje en omdat ik toevallig had ook roggemeel zonder speciaal doel gekocht had besloot ik dat het de ontbijtkoek zou worden. De ontbijtkoek moet 2 dagen liggen om de smaken goed in te laten trekken en op de dag dat we eindelijk konden proeven had ik vergadering op het werk. Ik besloot de koek mee te nemen en er dan later nog 1 te bakken om foto’s te kunnen maken. Dan kon ik de tweede keer ook mooi het recept iets naar mijn hand zetten. Dat bleek overbodig. De ontbijtkoek was heerlijk en het viel dan ook niet mee een toevoeging te verzinnen. Ik heb greinsuiker, gember en noten overwogen, maar eigenlijk vind ik ontbijtkoek zonder toevoeging het lekkerst.

Insecten

 

De toevoeging ontstond uiteindelijk spontaan doordat ik gevriesdroogde buffalo’s (larven van de buffalokever) had gekocht. Daar wilde ik natuurlijk direct iets mee maken en aangezien de nootachtige smaak van de larven me goed leek te combineren met de kruidige ontbijtkoek heb ik ze eroverheen gestrooid. Ik had ze er ook door kunnen doen, maar ik verwachtte dat niet iedereen in mijn omgeving zomaar een hap larven zou eten. Op deze manier kan iedereen proeven zonder insekten te hoeven eten. Ik kocht ook nog meelwormen en had al eerder sprinkhanen gekocht, dus er komen nog meer recepten met insecten op Duizenden1dag.

Terug naar de ontbijtkoek. Het beslag was snel gemaakt en rook al gelijk fantastisch door alle kruiden die erdoorheen gaan. Uiteraard kon ik me niet beheersen en heb direct toen de koek afgekoeld was een plakje geproefd. Dat smaakte al uitstekend, een echte ontbijtkoek smaak, maar dan kruidiger en verser. Ik pakte de ontbijtkoek in plasticfolie en aluminiumfolie en liet hem 2 dagen rusten. Het uitpakken was spannend; zou het niet een kleffe massa zijn geworden? Gelukkig pakte dat letterlijk goed uit. De buitenkant was donkerder en een heel klein beetje plakkerig geworden en de smaak was nog intenser dan voor het inpakken. Dit recept ga ik zeker vaker maken.
En vind je die insecten maar vies of eng. Dan laat je ze gewoon weg.

Ontbijtkoek

 

Ingrediënten

  • 250 g roggemeel
  • 1,5 theelepel baking soda
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 0,5 theelepel gemberpoeder
  • 0,25 theelepel gemalen kruidnagel
  • 0,25 theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • 0,25 theelepel gemalen kardemom
  • 0,125 theelepel gemalen foelie
  • 200 g keukenstroop
  • 100 g honing
  • 150 ml water

Extra nodig

  • Cake/broodvorm van 1,25 liter, bakpapier, huishoudfolie

Tijd

20 minuten bereiding, ca. 45 minuten oven, 2 dagen wachten.

Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed de vorm met bakpapier of vet in met boter.
Zeef het roggemeel, het zuiveringszout en de specerijen bij elkaar in een grote kom. Roer deze ingrediënten goed door elkaar.

Doe de keukenstroop, honing en het water in een steelpan en verwarm het mengsel zachtjes. Blijf rustig roeren tot het mengsel vloeibaar en niet meer stroperig is.
Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer het stroopmengsel even goed door en giet het dan over de droge ingrediënten.
Roer goed tot er een glad en egaal gekleurd mengsel ontstaat. Dit gaat het makkelijkst met een mixer, maar kan ook prima met een houten lepel.
Doe het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad met een vochtige spatel.
Bak de koek in ca. 45 minuten gaar (een satéprikker die je in het midden van de koek steekt, moet er schoon uitkomen).
Haal de koek uit de vorm en laat hem volledig afkoelen op een rooster.
Wikkel de koek goed in meerdere lagen huishoudfolie en doe hem in een goed afgesloten trommel. Als je geen trommel hebt, wikkel dan de koek strak in een aantal lagen aluminiumfolie.

Laat de koek zo minstens twee dagen rijpen.

Categorie: taart, koek en zoet Tags: foodblogswap

Vorig bericht: « Review: Zondigen tot je een ons weegt van Carina Noordervliet
Volgend bericht: Koekjes met kokos, hennepzaad en sprinkhaan »

Lees Interacties

Reacties

  1. corrine

    23 februari 2015 om 09:46

    Da's nog eens spannend eten tijdens een vergadering!. Gedurfde toevoeging! Heeft iemand het aangedurfd een plak ontbijtkoek mét de larven te eten?

    Beantwoorden
  2. Martine (Duizenden1dag)

    23 februari 2015 om 20:02

    De eerste koek was zonder de larven, maar ik heb afgelopen week ook koekjes met sprinkhanen en meelwormen gemaakt en op het werk laten proeven. De reacties waren wisselend. Iedereen die het durfde eten was positief, de rest vond het eng of vies.

    Beantwoorden
  3. Gerry/Gewoon Lekker Gewoon

    28 februari 2015 om 20:14

    Oef Martine, toen ik de titel zag dacht ik dat je een grapje maakte (krokodilhagelslag of zo)
    Jouw beestjes spreken mij niet echt zo aan……

    Beantwoorden
  4. Martine

    1 maart 2015 om 15:15

    Toch valt het best mee hoor Gerry. Ze zijn best lekker en smaken een beetje naar beukennootjes.

    Beantwoorden
  5. Gerry

    1 maart 2015 om 19:26

    MMM, beukenootjes….

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beet Gezellig dagje Rotterdam met vriendin Nienke. Beetje winkelen, bijkletsen, uitgebreid lunchen en een rondje kunsthal. #Rotterdam #roffa #lunch #apartt #clubsandwich #kunsthal #patriciapiccinini
Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in