My happy kitchen & lifestyle volg ik al een aantal jaren inmiddels. Naast de heerlijke recepten op haar blog schrijft Anne-Marie ook over lifestyle, reizen en de geschiedenis van gerechten, producten en merken. En ze is 1 van de initiatiefneemsters van de Haagse foodbloggerstour. Ik was dan ook blij verrast dat ik voor de foodblogswap iets van My happy kitchen mocht maken. En omdat Maarten vorige week jarig was werd dat een heerlijke ouderwetse appeltaart.
Doordat ik die dag behoorlijk druk was en vrije dagen en werkdagen door het thuiswerken inmiddels behoorlijk door elkaar heenlopen moest het allemaal even snel in elkaar geflanst. De paneermeel ben ik dus vergeten en in plaats van een mooie bovenkant met uitgestoken hartjes werden het gewoon kruimels. Het deeg was namelijk veel te hard geworden in de koelkast en als ik die taart niet NU in de oven zou schuiven was hij nog te heet om te eten als Maarten thuis kwam.
Oh ja, ik heb ook de appel niet in flinterdunne plakjes gesneden, maar in kleine blokjes. Achteraf heb ik denk ik alleen de ingrediënten gelezen en ben ik daarna zo aan de slag gegaan. De rozijnen en custardpoeder waren geplande aanpassingen. Op zich maakte het allemaal ook niet zo uit, want de taart kwam uitstekend gelukt uit de oven. We hebben ervan gesmuld.
Ik ga deze appeltaart zeker nog een keer maken volgens het originele recept.
Tip het deeg moet even rusten in de koelkast. Omdat het dan vrij hard wordt bekleed ik de bodem meestal al voordat het deeg de koelkast in gaat.
Ouderwetse appeltaart
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 175 gram suiker
- 250 gram boter
- snufje zout
- 5 eetlepels custardpoeder
- circa 1 kg. appels (goudreinetten, jonagold)
- 80 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- kaneel
- 50 gram in rum geweekte rozijnen
Doe de bloem, 175 gram suiker, boter en het snufje zout in een kom en kneed het tot een bal deeg. Leg dit deeg een half uurtje in de koelkast.
Schil intussen de appels, verwijder het klokhuis en snij deze in flinterdunne plakjes of kleine blokjes. Voeg de 80 gram suiker, vanillesuiker, kaneel (lekker veel als je ervan houdt) en de rozijnen toe.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet een springvorm (24 of 26 cm) in. Bekleed de bodem en wanden met circa 3/4 van het deeg. Doe de vulling erin. Gebruik de rest van het deeg om de vulling mee af te dekken. Maak er kruimels van, steek er vormpjes uit of maak een ouderwets raster. Bak de taart in het midden van de oven in 70-75 minuten goudbruin en gaar.
Ik bekleed de bodem
Natiza
mmmmm… lekker!