Een van onze eerste kampeervakanties samen was in Italië. In Toscane om precies te zijn. Daar at Maarten in een heel klein dorpje waar we onderweg doorheen reden panzanella, een salade met geweekt brood en tomaat. Ik kon me haast niet voorstellen dat hij het zo lekker vond. Nat brood!!!
Hij heeft het in de jaren erna nog met enige regelmaat over die salade gehad. En daarna kwam de vraag of ik die salade niet eens zelf kon maken. Dat was natuurlijk spannend, want hoe kon ik nou evenaren wat hij aan fantastische smaken in zijn herinnering had. Hij kon me niet echt verder helpen, want veel verder dan dat er brood en tomaat in zat kwam hij niet. Kortom, er kwam hier geen panzanella op tafel.
Tot afgelopen week. Want toen ontving ik de foodybox (deze box krijg ik toegestuurd via persbureau Kroon op het Werk), waarin producten zitten om uit te proberen. Helaas was er iets misgegaan met de bezorging en was de box per ongeluk op mijn werk beland. Daar heeft hij een paar dagen gestaan voor ik hem mee kon nemen. Er zaten deze keer voornamelijk houdbare producten in en de schade viel dus mee.
De Looye Subliem tomaatjes die in de box zaten waren gelukkig nog krakend vers. Daar was ik heel blij mee, want deze tomaten zijn zo lekker dat ik ze zelfs uit het vuistje eet. En ik ben niet zo’n tomateneter.
Omdat deze tomaten zoveel smaak hebben durfde ik het aan om er eindelijk de beloofde panzanella mee te maken. Maarten heeft zitten smullen en vond de salade helemaal goed.
Het is altijd belangrijk om een goede kwaliteit ingrediënten te gebruiken, maar bij deze salade helemaal. Zorg dat je een lekkere olijfolie hebt, tomaten met smaak, goede balsamico enz.
Panzanella
Ingrediënten voor 2 flinke maaltijdsalades
- 125 gram oud wit brood (soort maakt niet zo uit)
- 175 gram tomaatjes
- 3 grote tomaten (had ik toevallig nog liggen)
- 1/2 rode ui
- 100 gram komkommer in blokjes
- 75 gram gemengde groene en zwarte olijven
- 2 eetlepels kappertjes
- 1 teen (gerookte) knoflook
- ongeveer 10 ansjovisjes (blik of pot)
- 4 gegrilde paprika’s (uit pot of vers)
- handje veldsla (als garnering)
- (basilicum)olijfolie
- balsamicoazijn
- wat blaadjes verse basilicum
- peper en zout
Desiree | Sweet Happinez
Dit ziet er erg lekker uit! Ik houd van maaltijdsalades, vooral nu met het lekkere weer
Martine - Duizenden1dag
Ik ook. Ook lekker dat je die vaak al iets van te voren kunt maken. Kun je daarna nog lekker even met een drankje de zon in 🙂