Er lagen al een tijdje 2 pompoenen uit de moestuin in de fruitschaal. Een daarvan vertoonde een rotte plek. Dat vroeg om snelle actie.
Ik moest iets met die pompoen. Maar wat? Pompoenrisotto? Geen zin om te maken. Pompoensoep? Ik hou niet van pompoensoep. Pompoenstamppot? Geen aardappels in huis.
Ineens dacht ik aan de pasteitjes in Covent Garden in Londen. Daar zat pompoen in. En geitenkaas. En ze waren lekker. Met dat idee ging ik aan de slag. Ik haalde snel wat kip en feta, trok bladerdeeg uit de vriezer en diepte zelfs mijn pasteivorm van de toko op uit het krat met “keukendingen die je niet zo vaak gebruikt”.
En dat resulteerde in overheerlijke pasteitjes. Ik kan wel zeggen dat het een van de lekkerste hapjes was die ik ooit maakte.
Je kunt deze pasteitjes na het bakken invriezen. De pompoen wordt dan wel wat minder stevig (eigenlijk wordt de pompoen wat papperig). Laat ze dan voor het bakken ontdooien.
Als je wat vulling over hebt kun je die bijv. gebruiken om door risotto of pasta te doen. Ook het vocht van de pompoen kun je hiervoor gebruiken.
Pasteitjes met pompoen, kip en feta
Ingrediënten voor 10 pasteitjes
- 1 kleine pompoen
- 3 ontbeende kippendijen
- 2 (gerookte) knoflooktenen
- 1 ui
- 200 gram verse feta (of verse geitenkaas)
- scheut witte wijn
- bouillon
- 10 plakjes bladerdeeg
- salie, tijm, oregano, peper en zout
- zonnebloemolie om in te bakken
- evt een pasteitjesvorm
- 1 losgeklopt ei met een scheutje melk
Maak de pompoen schoon (in stukken snijden, pitten en draden eruit en schil eraf) en snijd hem in kleine dobbelsteentjes. Snipper de ui en de knoflook.
Bak de ui en de knoflook in de olie tot ze zacht worden en doe er dan de blokjes pompoen bij. Schep een paar keer om. en doe er dan een scheut wijn bij. Voeg dan bouillon toe tot de pompoen tot een derde in het vocht zit. Laat zachtjes koken tot de pompoen net gaar is.
Snijd intussen de kip in kleine stukjes en bestrooi ze met zout en flink wat (verse) peper. Bak de kip tot het gaar is.
Giet de pompoen af (het vocht kun je nog prima als basis voor een soep ofzo gebruiken) en laat goed uitlekken. Verkruimel de feta er boven, breng op smaak met de kruiden en voeg de kip toe. Roer goed door elkaar.
Leg de plakjes bladerdeeg uitgespreid neer zodat ze kunnen ontdooien. Laat ze niet te lang liggen want dan worden ze te zacht om makkelijk te bewerken.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Als je een pasteivorm gebruikt
Steek met de achterkant van de pasteivorm een rondje uit. Leg het rondje met de kant waar het plastic zat naar boven op de pasteimaker en leg ere een schep vulling op. Dit is ongeveer een flinke eetlepel. Kijk bij de eerste even hoeveel je nodig hebt om het pasteitje dicht te kunnen vouwen zonder dat er vulling tussen de plaknaden komt. Anders kan het pasteitje leeglopen tijdens het bakken.
Vouw het pasteitje dicht.
Zonder pasteivorm
Leg de vulling in een hoek van het deeg (laat ruimte over aan de zijkanten) en vouw je het plakje dubbel (net als bij een appelflap). Duw de zijkanten goed dicht met een vork.
Bestrijk de flappen met het losgeklopte ei en bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin.
Reny
Heerlijk, klinkt goed. En pasteitjes passen helemaal bij deze tijd van het jaar, lekker comfort food!
Zien er heerlijk uit! Ik heb ook nog zo'n apparaatje liggen, zal het eens voor dit recept gebruiken.
groetjes, Caroline