Deze pindasaus met kokos kun je natuurlijk overal bij eten, maar hij is extra lekker bij een eenvoudige kipsaté. Marineer daarvoor stukjes kippendij in wat light sojasaus met een klein scheutje ketjap en wat gehakte knoflook. Prik ze op een stokje en rooster ze op de barbecue of in de grill-/koekenpan. Je kunt de stukjes kip natuurlijk ook zonder stokje bakken om het nog simpeler te maken. Ze zijn dan ook heerlijk door de nasi of op een broodje met wat van deze pindasaus. Zowel de kip als de pindasaus zijn prima in te vriezen.
Deze pindasaus is ook erg lekker bij bami. De pindasaus die bij die bami hoort is prima te verwisselen met deze saus.

Pindasaus met kokos
Ingrediënten
- 400 ml kokosmelk
- 1 gesnipperd sjalotje
- 2 gehakte teentjes knoflook
- 1 spriet sereh (citroengras)
- 300 gram pindakaas met nootjes (1/2 pot)
- 1 eetlepel geraspte kokos
- 0,5 theelepel sambal badjak
- 0,5 theelepel sambal manis
- 4 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels lichte sojasaus
- scheutje olie
Doe een scheutje olie in een steelpan en bak het sjalotje en de knoflook een paar minuten op middelhoog vuur. Zet het vuur wat lager en doe de sambal, ketjap, sojasaus en pindakaas erbij en roer door. Als de pindakaas zacht genoeg is om goed door te kunnen roeren voeg je de kokosmelk toe. Als je niet het hele blik ineens toevoegt kun je nog wat variëren met de dikte. Dit wil nog wel eens verschillen per verschillende merken kokosmelk en pindakaas. Blijf roeren en laat de saus niet koken. Als het te dik wordt kun je nog wat kokosmelk toevoegen, maar water of melk is ook prima. Snijd de stengel citroengras in de lengte in, kneus de sprieten een beetje en doe de stengel in de saus. Verwarm het in elk geval een minuut of 10 mee in de saus, maar liever maak je de saus al een paar uur voor je hem gaat eten. Voor het serveren haal je die er weer uit. Doe de kokos in de pan, proef en voeg naar smaak eventueel nog wat sojasaus, ketjap, sambal toe.
Oh, ik zit echt te watertanden achter mijn laptop #nomnomnom
Dit is ook wel echt heel erg lekker ja!
Dit ziet er zo lekker uit dat ik mijn variatie heb bedacht voor het foodblogevent. Dank voor je inspiratie. https://www.elisabethsmagazine.nl/gehaktballetjes-met-pindasaus