Het lijkt op een pizza, maar het is een soort uientaart uit Nice. Het woord pissaladière komt van pissala . Dat is een Provençaalse puree van tijm, laurier en ansjovis.
Je kunt hem uitstekend koud eten en pissaladière is dus een uitstekend onderdeel van een hapjesbuffet zoals ze met Oud en nieuw vaak op tafel verschijnen. Maar je kunt het ook als borrelhapje presenteren. Snijd je gewoon iets kleinere stukjes.
De pissaladière op de foto is gemaakt door vrienden, waar we hem aten tijdens een verjaardag. Het recept komt ook bij deze vrienden vandaan. Zij maken hem al jaren regelmatig en ik dacht dat het recept ook al jaren op mijn blog stond. Tot ik het weer eens zelf wilde maken en ik ontdekte dat dat niet zo was.
Je kunt hem uitstekend koud eten en pissaladière is dus een uitstekend onderdeel van een hapjesbuffet zoals ze met Oud en nieuw vaak op tafel verschijnen. Maar je kunt het ook als borrelhapje presenteren. Snijd je gewoon iets kleinere stukjes.
De pissaladière op de foto is gemaakt door vrienden, waar we hem aten tijdens een verjaardag. Het recept komt ook bij deze vrienden vandaan. Zij maken hem al jaren regelmatig en ik dacht dat het recept ook al jaren op mijn blog stond. Tot ik het weer eens zelf wilde maken en ik ontdekte dat dat niet zo was.
foto: Klaas Cornelis |
Pissaladière
Ingrediënten
Deeg (voor een bakplaat)
-
- 300 gram bloem
-
- 180 ml lauwwarm water
-
- 7 gram gedroogde gist
-
- klein snufje suiker
-
- 1 eetlepel olijfolie
- snufje zout
Los de gist op in het water. Zeef de bloem boven een kom. Meng zout en suiker losjes door de bloem. Maak een kuiltje in de bloem en voeg het water met de gist toe. Kneed het bloem er vanuit de randen doorheen en kneed net zo lang op een werkblad tot er een soepele bal is ontstaan. Als het te droog is voeg je nog een scheutje water toe.
Leg na het kneden de bal in de kom en dek af met plasticfolie. Laat het een uurtje rijzen. Je kunt het deeg ook in een broodmachine maken. Het is dan een kwestie van de ingrediënten in de broodvorm doen en de machine het werk laten doen.
Rol het deeg uit in de grootte van de bakplaat en beleg met de topping.
Topping
- 750 gr uien
- olijfolie
- 1 laurierblad
- 1 takje tijm
- zout en peper
- 2 of meer teentjes knoflook
- 2 blikken gesneden tomaten
- wat suiker
- zwarte olijven
- oregano
- 2 blikjes ansjovis
Blikken tomaten met de knoflook en lepeltje suiker opzetten en laten inkoken (ongeveer een uur)
Uien in ringen snijden en smoren met wat olie, tijm, laurier, peper en zout. Ze mogen niet bruin worden alleen maar slap en zoetig.
Deeg uitrollen, tomatenprut er over, uien erover verspreiden. Bestrooien met wat oregano. Ansjovis in ruitpatroon uitleggen en in de ‘gaten’komt een olijf. Bakken in ongeveer een kwartier, in mijn oven op 180 graden. Warm of koud serveren, koud is natuurlijk veel handiger, en je weet al hoe lekker het is.
Geef een reactie