Inmiddels heb ik 3 keer pizza gemaakt op de steen en hij bevalt erg goed. De eerste 2 keer heb ik het deeg van een pak broodmix gemaakt en dat ging goed. Ik vond de structuur erg goed, maar Maarten vond hem niet knapperig genoeg. Vandaag maakte ik zelf een deeg en nu was Maarten heel enthousiast, maar vond ik de bodem te droog. Het blijft dus nog even zoeken naar de perfecte bodem. De eerste 2 pizza’s belegde ik met deze tomatensaus ; die van vandaag met saus uit een potje met een beetje slagroom erdoor.
1. Belegd met tomatensaus, paprika, champignons en geraspte kaas:
2. Belegd met tomatensaus, courgette, gemarineerde inktvis uit een blikje (vakantiesouveniertje; erg lekker) en geitenkaas:
3. Belegd met tomatensaus, uiringen, gerookte zalm en geitenkaas (uit blik van de Turk). Ik maakte een deeg van 320 gram bloem, 180 ml handwarm water met daarin een zakje opgeloste gist, een theelepel suiker, een theelepel zout en een eetlepel olijfolie. Dit heb ik de broodbakmachine laten kneden. Het resultaat zou ook nog best heel anders kunnen zijn als ik het deeg zelf zou kneden, maar daar had ik vandaag even geen zin in.
Bij alle pizza’s heb ik de oven met daarin de pizzasteen voorverwarmd op de hoogste heteluchtstand en ze met dezelfde temperatuur gebakken. In een minuut of 10 is de pizza klaar. Ik rolde het deeg dun uit op bakpapier waarop ik de pizzasteen afgetekend heb, zodat ik wist hoe groot het deeg mocht worden. Daarna heb ik er een op maat gemaakt karton onder gelegd en de pizza met het bakpapier op de pizzasteen laten glijden.
Wat goed om dit te lezen. Ik heb onlangs dezelfde steen gekocht en hem alleen nog gebruikt bij brood bakken. Goed te horen dat hij ideaal is voor de pizza.
Die pizzasteen van de Camping shop kende ik nog niet. Ik was al opzoek naar een vierkante die in mijn oven kan. Dan kunnen er meerdere mediums opgebakken worden.
Een pizzasteen is ideaal omdat ie goed warmte vasthoudt. Als dan de pizza in de oven op de steen gelegd wordt zal ie meteen gaan rijzen en eerder gaar worden. In Italië is een hout gestookte oven al gauw 400 graden. Dat red je niet in je Hollandse onderbouw oventje. Feit is wel dat je oven op total max moet staan. Een pizza is dan niet in 60 – 90 sec. ready maar zal al gauw 7 min. in de oven zitten.
Om goed pizzadeeg te krijgen moet men een aantal regels in acht nemen. Daar hoort uiteraard rusttijden bij maar ook een fermentatieproces. Immers, je wilt een smakelijke pizza die makkelijk te verwerken is én krokant is.
Verder is het belangrijk dat je het deeg niet uitrolt maar uitduwt! Dan komen de randen mooi op en sluit je de saus, kaas en verder beleg mooi in. De randen zullen hoger zijn dan de rest, knapperig en smakelijk. Om 'houtoven effect' te geven haal ik na het bakken nog even een brander (Brullé of verfbrander) langs de randen. smaakt ie nog beter en ziet er echt als echt uit.
Voor 4 medium pizza's:
– 400 gram Patentbloem (100%)
– 260 lauw warm water (60 – 65%)
– 10 – 12 gram verse gist (3%)(mag zelfs ietsje minder)
– 6 – 8 gram zout (2%)
Naar wens iets (theelepel) olijfolie en/of boter toevoegen. Ik ben daar zelf niet zo gecharmeerd van want bij te veel krijg je zo'n vettige pizza. Het smeert verder wel je gluten, dus word je deeg iets elastischer.
Saus:
– blikje tomatenpulp, blikje hele tomaten, blikje blokjes of geconcentreerde tomatenpuree. Of van alles wat.
– zout en peper
– olijfolie
Gebruik heel even een staafmixer of keukenmachine om de boel te mengen maar niet gladroeren. Een klontje is een verassing voor de smaakpupillen.
Je zou nog Basilicum, Oregano, Worchestershire saus kunnen toevoegen. Maar dit komt later allemaal terug.
Doe de bloem in een planeetmenger of op je aanrecht en maak een kuiltje. Los het gist op in lauw warm water. Wacht 10 min. Voeg het water/gistmengsel bij de bloem en roer dit licht door zodat het gist kan wennen. Wacht wederom 10 min. Zet de planeetmenger (nooit een broodmachine!) aan en kneed het deeg eveneens 10 minuten. Als je op de werkbank werkt kneed je met de hand, ook 10 min.
Laat het deeg nu rusten voor zeker 30 minuten. Duw het deeg plat en vouw het een paar keer zodat je er een rol van kunt maken. Deze rol zeker 15 min. laten rusten, waarna je er vier stukken van kunt steken. Het gewicht per bol zal ongeveer 170 gram zijn. Maak de bollen door een draaibeweging van de hand waarbij de duim de bol doet draaien, en zet ze direct weg in plastic bakken in de koelkast. En nu wachten we één dag, of twee dagen, drie dagen, vier dagen. Net wat je wil. Het fermentatieproces gaat nu opgang komen. Dit bevordert de krokantheid. Het rijsproces wordt geremd.
Na je gewenste aantal dagen zet je de bollen uit de koelkast voor tenminste 30 minuten. Nu kan je een bol beginnen uit te duwen tot een pizza. Geen deeg- of rolstok gebruiken! Wel bloem onder je bodem houden tegen kleven.
Een dikke bodem geeft een kleinere pizza dan een dunne bodem. Beleg als in Napels, de bakermat van de pizza: tomatensaus, buffel Mozzarella, olijfolie. Bak af op de maximale oven temperatuur. Vergeet geen wekkertje te zetten. Tijd is ong. 7 – 8 min. Na het bakken afmaken geschaafde Parmezaanse kaas, verse Basilicum en Oregano.