• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Pommes dauphine

13 januari 2020 By Martine Reageer

De Swiepswoepswap wordt georganiseerd door Mandy van Mandy and more en vindt plaats op instagram. Plaatsen op je blog mag ook, maar is niet verplicht. Toevallig kreeg ik hetzelfde blog toegewezen als de laatste keer bij de foodblogswap; namelijk Oh my dish. Dat gaf helemaal niets, want binnen een mum van tijd had ik een heel lijstje gevonden met recepten die ik best zou willen maken.

Het werden uiteindelijk de Pommes dauphine, aardappelballetjes van aardappelpuree met soezenbeslag. Ik heb er een eigen draai aan gegeven door de helft van het zout door selderijzout te vervangen een door de tweede keer dat ik ze maakte een paar eetlepels roomkaas met kruiden door de puree te roeren. Wij vonden ze ontzettend lekker en ik ga hier zeker nog meer variaties op maken. Bij het recept van Oh my dish las ik dat je er ook prima wafels van kunt bakken. Dan bak je het mengsel gewoon in een wafelijzer ipv dat je het frituurt.

Pommes dauphine

Ingrediënten voor ongeveer 50 balletjes

  • 500 gram kruimige aardappels
  • 100 gram roomboter
  • 100 ml melk
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren
  • peper en (selderij)zout en nootmuskaat naar smaak
  • zonnebloem of plantaardige olie om te frituren

Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Kook de aardappels in ruim water met zout in ongeveer 15 minuten gaar. Het hangt een beetje van de grootte van de blokjes af hoe lang het duurt. Prik er even met een vork in om zeker te weten dat ze gaar zijn.

Verhit tijdens het koken van de aardappels de melk en de boter in een steelpan. Als de boter gesmolten is en het geheel goed heet is doe je er in een keer de bloem bij en roer je het goed door met een houten lepel. Laat het een minuut of 2 garen terwijl je af en toe roert. Laat het mengsel van het vuur af even afkoelen.

Giet de aardappels af en maak er een fijne puree van. Ik heb een pureeknijper, maar ik vond de tip van Oh my dish ook erg goed. Zij duwen de aardappels door een fijne zeef. Dit gaat goed met een grote soeplepel, maar het ging bij mij ook prima met een houten pollepel. Doe flink peper en zout en wat nootmuskaat bij de puree en roer het goed door. Omdat het soezenbeslag er nog bij komt mag je best stevig kruiden. Laat de puree een beetje afkoelen.

Verwarm de olie voor op 175 graden.

Als je geen thermometer hebt, kun je met een druppeltje water controleren of de olie heet genoeg is. De olie gaat borrelen als het water contact maakt met de olie.

Roer de eieren een voor een bij de melk, boter en bloem. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste ei helemaal in het soezenbeslag is opgenomen.

Meng het soezenbeslag met de puree en draai er met je handen balletjes ter grootte van een kleine stuiter van. Ze worden nog iets groter in de pan. Laat de balletjes meteen voorzichtig in de hete olie zakken of leg ze even op een bebloemd bord. Bak de pommes dauphine in ongeveer 3 tot 4 minuten goudbruin. Het hangt een beetje af van de grootte hoe lang ze precies moeten bakken.

Categorie: bijgerecht Tags: aardappels

Vorig bericht: « Ragoutbroodjes met kip
Volgend bericht: Hồ Chí Minh City (Vietnam) »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in