De Swiepswoepswap wordt georganiseerd door Mandy van Mandy and more en vindt plaats op instagram. Plaatsen op je blog mag ook, maar is niet verplicht. Toevallig kreeg ik hetzelfde blog toegewezen als de laatste keer bij de foodblogswap; namelijk Oh my dish. Dat gaf helemaal niets, want binnen een mum van tijd had ik een heel lijstje gevonden met recepten die ik best zou willen maken.
Het werden uiteindelijk de Pommes dauphine, aardappelballetjes van aardappelpuree met soezenbeslag. Ik heb er een eigen draai aan gegeven door de helft van het zout door selderijzout te vervangen een door de tweede keer dat ik ze maakte een paar eetlepels roomkaas met kruiden door de puree te roeren. Wij vonden ze ontzettend lekker en ik ga hier zeker nog meer variaties op maken. Bij het recept van Oh my dish las ik dat je er ook prima wafels van kunt bakken. Dan bak je het mengsel gewoon in een wafelijzer ipv dat je het frituurt.
Pommes dauphine
Ingrediënten voor ongeveer 50 balletjes
- 500 gram kruimige aardappels
- 100 gram roomboter
- 100 ml melk
- 50 gram bloem
- 2 eieren
- peper en (selderij)zout en nootmuskaat naar smaak
- zonnebloem of plantaardige olie om te frituren
Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Kook de aardappels in ruim water met zout in ongeveer 15 minuten gaar. Het hangt een beetje van de grootte van de blokjes af hoe lang het duurt. Prik er even met een vork in om zeker te weten dat ze gaar zijn.
Verhit tijdens het koken van de aardappels de melk en de boter in een steelpan. Als de boter gesmolten is en het geheel goed heet is doe je er in een keer de bloem bij en roer je het goed door met een houten lepel. Laat het een minuut of 2 garen terwijl je af en toe roert. Laat het mengsel van het vuur af even afkoelen.
Giet de aardappels af en maak er een fijne puree van. Ik heb een pureeknijper, maar ik vond de tip van Oh my dish ook erg goed. Zij duwen de aardappels door een fijne zeef. Dit gaat goed met een grote soeplepel, maar het ging bij mij ook prima met een houten pollepel. Doe flink peper en zout en wat nootmuskaat bij de puree en roer het goed door. Omdat het soezenbeslag er nog bij komt mag je best stevig kruiden. Laat de puree een beetje afkoelen.
Verwarm de olie voor op 175 graden.
Als je geen thermometer hebt, kun je met een druppeltje water controleren of de olie heet genoeg is. De olie gaat borrelen als het water contact maakt met de olie.
Roer de eieren een voor een bij de melk, boter en bloem. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste ei helemaal in het soezenbeslag is opgenomen.
Meng het soezenbeslag met de puree en draai er met je handen balletjes ter grootte van een kleine stuiter van. Ze worden nog iets groter in de pan. Laat de balletjes meteen voorzichtig in de hete olie zakken of leg ze even op een bebloemd bord. Bak de pommes dauphine in ongeveer 3 tot 4 minuten goudbruin. Het hangt een beetje af van de grootte hoe lang ze precies moeten bakken.
Geef een reactie