• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Pommes dauphine

13 januari 2020 By Martine Reageer

De Swiepswoepswap wordt georganiseerd door Mandy van Mandy and more en vindt plaats op instagram. Plaatsen op je blog mag ook, maar is niet verplicht. Toevallig kreeg ik hetzelfde blog toegewezen als de laatste keer bij de foodblogswap; namelijk Oh my dish. Dat gaf helemaal niets, want binnen een mum van tijd had ik een heel lijstje gevonden met recepten die ik best zou willen maken.

Het werden uiteindelijk de Pommes dauphine, aardappelballetjes van aardappelpuree met soezenbeslag. Ik heb er een eigen draai aan gegeven door de helft van het zout door selderijzout te vervangen een door de tweede keer dat ik ze maakte een paar eetlepels roomkaas met kruiden door de puree te roeren. Wij vonden ze ontzettend lekker en ik ga hier zeker nog meer variaties op maken. Bij het recept van Oh my dish las ik dat je er ook prima wafels van kunt bakken. Dan bak je het mengsel gewoon in een wafelijzer ipv dat je het frituurt.

Pommes dauphine

Ingrediënten voor ongeveer 50 balletjes

  • 500 gram kruimige aardappels
  • 100 gram roomboter
  • 100 ml melk
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren
  • peper en (selderij)zout en nootmuskaat naar smaak
  • zonnebloem of plantaardige olie om te frituren

Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Kook de aardappels in ruim water met zout in ongeveer 15 minuten gaar. Het hangt een beetje van de grootte van de blokjes af hoe lang het duurt. Prik er even met een vork in om zeker te weten dat ze gaar zijn.

Verhit tijdens het koken van de aardappels de melk en de boter in een steelpan. Als de boter gesmolten is en het geheel goed heet is doe je er in een keer de bloem bij en roer je het goed door met een houten lepel. Laat het een minuut of 2 garen terwijl je af en toe roert. Laat het mengsel van het vuur af even afkoelen.

Giet de aardappels af en maak er een fijne puree van. Ik heb een pureeknijper, maar ik vond de tip van Oh my dish ook erg goed. Zij duwen de aardappels door een fijne zeef. Dit gaat goed met een grote soeplepel, maar het ging bij mij ook prima met een houten pollepel. Doe flink peper en zout en wat nootmuskaat bij de puree en roer het goed door. Omdat het soezenbeslag er nog bij komt mag je best stevig kruiden. Laat de puree een beetje afkoelen.

Verwarm de olie voor op 175 graden.

Als je geen thermometer hebt, kun je met een druppeltje water controleren of de olie heet genoeg is. De olie gaat borrelen als het water contact maakt met de olie.

Roer de eieren een voor een bij de melk, boter en bloem. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste ei helemaal in het soezenbeslag is opgenomen.

Meng het soezenbeslag met de puree en draai er met je handen balletjes ter grootte van een kleine stuiter van. Ze worden nog iets groter in de pan. Laat de balletjes meteen voorzichtig in de hete olie zakken of leg ze even op een bebloemd bord. Bak de pommes dauphine in ongeveer 3 tot 4 minuten goudbruin. Het hangt een beetje af van de grootte hoe lang ze precies moeten bakken.

Categorie: bijgerecht Tags: aardappels

Vorig bericht: « Ragoutbroodjes met kip
Volgend bericht: Hồ Chí Minh City (Vietnam) »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen ge Een molen waar houten klossen voor bijv. katoen gemaakt worden. We hadden een beetje onze twijfels of dat interessant zou zijn. Het bleek een fantastisch uitje. We zagen het hele proces van boomstam tot klosje en de hele werkplaats zag eruit alsof er nog dagelijks gewerkt wordt. Dat is ook wel een klein beetje zo, want alle machines werken nog en werden tijdens de rondleiding gedemonstreerd. #stottparkbobbinmill #mill #holiday #travel #reizen #ambachten #museum #houtenklosjes #uk #lakedistrict #engeland #vakantie #roadtrip
Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in