Een ragoutbroodje is eigenlijk niets meer dan een gebakken stukje bladerdeeg met ragout. Je kunt de ragout in een pasteibakje doen, maar die moet je dan wel gelijk eten. Ragoutbroodjes kun je ook best een dag later eten of afgebakken invriezen en na ontdooien weer opwarmen. Als bonus blijft de ragout langer warm tijdens het eten en heb je geen bestek nodig.
Ik heb deze keer grote broodjes gemaakt, maar als je het plakje bladerdeeg in tweeën of in vieren snijd maak je er ook heel gemakkelijk borrelhapjes van. Voor de variatie zou je na het bestrijken met ei nog wat sesamzaadjes over de ragoutbroodjes kunnen strooien.
Opwarmen doe ik in een voorverwarmde oven op 200 graden. Een minuut of 10 zou genoeg moeten zijn. Als ze te donker worden leg je er een velletje aluminiumfolie overheen.
Ragoutbroodjes met kip
Ingrediënten
- 50 gram boter
- 55 gram bloem
- 400 ml bouillon
- 250 gram gare kip
- 10 plakjes bladerdeeg
- 5 gram bieslook
- 1 theelepel worcestershire sauce
- peper en zout
- 1 ei
Smelt de boter in een braadpan. Doe er daarna in een keer de bloem bij en roer met een houten spatel/pollepel tot de bloem is opgenomen door de boter. Laat een paar minuten garen terwijl je af en toe roert. Doe er dan in stapjes (bijv. 100 ml per keer) de bouillon bij en roer steeds tot de bouillon opgenomen is. Stop als je de gewenste dikte hebt bereikt. De bouillon moet net zo dik zijn als je hem straks in je bladerdeeg wilt hebben.
Voeg de kip toe en breng de ragout op smaak met worcestershire sauce, peper en zout. Hak de bieslook fijn en roer door de ragout.
Laat de ragout afkoelen.
Verwarm de oven voor op 210 graden. Ontdooi de bladerdeegplakjes. Beleg steeds 1 helft van het plakje met een “worstje” ragout. Maak de randen van het deeg aan een kant met je vinger een beetje vochtig met water en vouw het plakje over de ragout heen. Druk de randjes aan met een vork en prik met de vork een paar keer in het ragoutbroodje zodat je minder kans hebt dat het broodje openbarst tijdens het bakken. Leg de ragoutbroodjes op een bakpapier op de bakplaat.
Klop het ei los en bestrijk de ragoutbroodjes met ei. Bak de ragoutbroodjes in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
Geef een reactie