Deze rendang is de lekkerste ever! Ik moest me echt beheersen tijdens het proeven of het gaar was om niet de hele pan leeg te schranzen. Het vlees was perfect mals en de smaak was heerlijk gekruid. Ik denk dat dit veel te maken heeft met alle verse kruiden en specerijen die ik gebruikt heb. Je kunt ze best vervangen door de gedroogde versie, maar zorg ook dan dat je met zo vers mogelijke ingredienten werkt. De smaak gaat echt achteruit als een doosje ketoembar 3 jaar in een laatje ligt.
Je kunt de rendang natuurlijk ook gewoon in een braadpan maken. De werkwijze is hetzelfde alleen zet je dan de pan op heel laag vuur op een pitje of in de oven op 95 graden. Je hebt dan wel wat meer kokosmelk nodig. Als je wel een slowcooker hebt, maar geen braadfunctie kun je de boemboe en het vlees in een braadpan of koekenpan aanbraden en alles daarna in de slowcooker doen.
Wij aten er gebakken zilvervliesrijst met prei en paprika bij, maar rendang is ook heel lekker met sambalboontjes, nasi of als onderdeel van een rijsttafel.
Rendang
Ingrediënten
- 1,5 kilo runderlappen
- 250 ml kokosmelk
- 3 stengels citroengras
- 4 salam blaadjes (daun salam)
- 4 djeroek poeroet blaadjes (kafferlimoenblad)
- 1 theelepel palmsuiker (gula djawa)
- scheutje olie
boemboe
- 8 Spaanse pepers/chilipepers
- 5 kemirie noten
- 9 teentjes knoflook
- 1 theelepel trassi
- 2 theelepels zout
- 2 kleine uien
- 2 eetlepels verse kurkuma (koenjit) of 1 theelepel gedroogde kurkuma
- 3 cm verse gember (djahé) of 1,5 theelepel gedroogde gember
- 3 cm verse laos (galangal) of 1 theelepel gedroogde laos
- 2 theelepels komijn (djinten)
- 2 theelepels ketoembar (gemalen korianderzaad)
- 1 theelepel olie
Snijd het vlees in grove stukken.
Verhit de olie in een pan of in de slowcooker als je een braadfunctie hebt en bak de boemboe een paar minuten. Voeg dan het vlees toe en bak het rondom aan.
Zet de slowcooker op de slowcookerstand op low. Doe de kokosmelk bij het vlees. Kneus de stengels citroengras en leg er evt een knoop in. Leg ze bij het vlees. Voeg de palmsuiker, de salam blaadjes en de djeroek poeroet blaadjes toe. Laat 8 uur garen. Als het vlees gaar is haal je het deksel van de pan en kook je de saus op de braadfunctie in tot hij lekker dik is.Of dunner als je dat lekkerder vindt.
J. Pietersma
Wat ziet het er heerlijk uit! Zou dit ook op de bbq kunnen? Dat je het vlees langzaam laat garen.. Ga dit eens proberen!
Demi | StudioKOOK
Heerlijk gerecht!
In de braadpan op het vuur of in de oven gaat ook prima. Wie weet op de bbq ook?
In plaats van echte rijst heb ik dit gemaakt met bloemkoolrijst. Was ook erg lekker
Dat zal best! Leuk om te horen.