Marleen van Eten uit de volkstuin is een van de eerste foodbloggers die ik in real life ontmoette. Dit gebeurde tijdens een ontzettend gezellige middag bij haar in de volkstuin, waarbij we met een groepje foodbloggers vlierbloesemsiroop en vlierbloesemchampagne hebben gemaakt. Daarna hebben we elkaar vaker ontmoet en het was iedere keer weer leuk. En ons jaarlijkse uitje naar Frankrijk met Oesters en uien en Zoet en roze houden we erin!
De volkstuin van Marleen is een heerlijk allegaartje. Ze maakt zich niet druk om planten die door elkaar heen groeien, maar geniet van alles wat groeit en bloeit; intussen mijmerend over wat ze met haar oogst zal maken. Naast het verzinnen van de meest heerlijke recepten, maakt ze ook prachtige foto’s. De versheid van de gerechten spat van de foto’s af! Alleen voor die foto’s is een bezoek aan haar blog al de moeite waard.
En nu is er dan dus ook het kookboek Eten uit de volkstuin. Net zo mooi als het blog en vol met heerlijke recepten.
Het boek
In april was ik bij de boekpresentatie waar ik het boek hoogstpersoonlijk door Marleen overhandigd kreeg. Het is al even geleden dat het boek uitkwam, maar dit is een uitgelezen moment om het te kopen. De recepten zijn nl het hele jaar door bruikbaar en bovendien is dit natuurlijk een perfect moment om plannetjes te maken voor wat je in het voorjaar in de tuin wilt gaan zetten. Pas je gewoon je oogst aan aan de recepten in het boek.
Het boek is verdeeld in seizoenen zodat je makkelijk aan de slag kunt met groenten en fruit uit het seizoen zonder het hele boek door te hoeven bladeren. Voorin vind je een zaaikalender en door het boek heen vind je allerhande tuintips.
De recepten
Door naar de recepten. Alle recepten in het boek worden gemaakt met verse groenten en fruit uit de moestuin. Wat ik erg leuk vind is dat er steeds meerdere recepten van een bepaalde groente of fruit gegeven worden. Vaak zit je tenslotte met een overschot als er geoogst kan worden en dan is het best fijn als je ideeën krijgt van wat je nog meer met een product kan doen.
Ik maakte met de laatste oogst uit de werktuin deze lekkere pompoentaart. Omdat ik geen kans zag een foto te maken van de taart die ik mee naar een vergadering op het werk had genomen, maakte ik een foto van een minipuntje. Ik had nl een lange vorm gebruikt en had toen nog wat deeg en vulling over om een kleine springvorm mee te vullen. De bodem van dat taartje was eigenlijk iets te dik uitgevallen, maar de smaak was er niet minder om.
Pompoentaart
Ingrediënten
voor het deeg
- 200 gram bloem
- 100 gram witte basterdsuiker
- snufje zout
- 100 gram koude roomboter
- 1 ei
- 300 gram pompoen
- 3 eetlepels olijfolie
- 40 gram bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 250 ml slagroom
- 2 eieren
- 2 theelepels kaneel
- 50 gram amandelmeel
Danielle
Die cheesecake ziet er heerlijk uit! Heb eigenlijk nog nooit met pompoen gebakken, dat moet ik echt maar eens gaan doen!
Dankjewel Danielle. Maar het is geen cheesecake hoor. De vulling wordt gemaakt met slagroom. En bakken met pompoen is zeker een aanrader.