• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Review: Eten uit de volkstuin van Marleen van Es (en pompoentaart)

7 november 2015 By Martine 2 Reacties

Marleen van Eten uit de volkstuin is een van de eerste foodbloggers die ik in real life ontmoette. Dit gebeurde tijdens een ontzettend gezellige middag bij haar in de volkstuin, waarbij we met een groepje foodbloggers vlierbloesemsiroop en vlierbloesemchampagne hebben gemaakt. Daarna hebben we elkaar vaker ontmoet en het was iedere keer weer leuk. En ons jaarlijkse uitje naar Frankrijk met Oesters en uien en Zoet en roze houden we erin!

De volkstuin van Marleen is een heerlijk allegaartje. Ze maakt zich niet druk om planten die door elkaar heen groeien, maar geniet van alles wat groeit en bloeit; intussen mijmerend over wat ze met haar oogst zal maken. Naast het verzinnen van de meest heerlijke recepten, maakt ze ook prachtige foto’s. De versheid van de gerechten spat van de foto’s af! Alleen voor die foto’s is een bezoek aan haar blog al de moeite waard.

En nu is er dan dus ook het kookboek Eten uit de volkstuin. Net zo mooi als het blog en vol met heerlijke recepten.

Het boek

In april was ik bij de boekpresentatie waar ik het boek hoogstpersoonlijk door Marleen overhandigd kreeg. Het is al even geleden dat het boek uitkwam, maar dit is een uitgelezen moment om het te kopen. De recepten zijn nl het hele jaar door bruikbaar en bovendien is dit natuurlijk een perfect moment om plannetjes te maken voor wat je in het voorjaar in de tuin wilt gaan zetten. Pas je gewoon je oogst aan aan de recepten in het boek.

Het boek is verdeeld in seizoenen zodat je makkelijk aan de slag kunt met groenten en fruit uit het seizoen zonder het hele boek door te hoeven bladeren. Voorin vind je een zaaikalender en door het boek heen vind je allerhande tuintips.

De recepten

Door naar de recepten. Alle recepten in het boek worden gemaakt met verse groenten en fruit uit de moestuin. Wat ik erg leuk vind is dat er steeds meerdere recepten van een bepaalde groente of fruit gegeven worden. Vaak zit je tenslotte met een overschot als er geoogst kan worden en dan is het best fijn als je ideeën krijgt van wat je nog meer met een product kan doen.

Ik maakte met de laatste oogst uit de werktuin deze lekkere pompoentaart. Omdat ik geen kans zag een foto te maken van de taart die ik mee naar een vergadering op het werk had genomen, maakte ik een foto van een minipuntje. Ik had nl een lange vorm gebruikt en had toen nog wat deeg en vulling over om een kleine springvorm mee te vullen. De bodem van dat taartje was eigenlijk iets te dik uitgevallen, maar de smaak was er niet minder om.

Pompoentaart

 

Ingrediënten

voor het deeg

  • 200 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 100 gram koude roomboter
  • 1 ei
 
voor de vulling
  • 300 gram pompoen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 250 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 gram amandelmeel
Roer basterdsuiker en zout door de bloem. Snijd de boter in kleine stukjes en roer ze door het bloemmengsel. Voeg het ei toe en kneed het tot een deegbal. Laat het deeg een uurtje in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd een stuk pompoen van ongeveer 300 gram in grove stukken en verwijder de pitten. Leg de pompoenstukken op een bakblik en giet er de olijfolie over. Rooster de stukken pompoen in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten tot ze zacht zijn. Laat de pompoen afkoelen en verwijder de schil.
Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deeg uit. Bekleed de ingevette taartvorm met het deeg. Snijd de randen netjes af. Leg een stuk bakpapier over het deeg en vul de vorm met bakbonen. Bak de taartbodem in 20 minuten de oven op 180 graden.
Intussen maak je de vulling door de geroosterde pompoen met basterdsuiker, ahornsiroop, slagroom, eieren en kaneel te mengen. Dit gaat het best in de keukenmachine of een blender.
Haal de taartbodem uit de oven en verwijder de bakbonen. Strooi het amandelmeel over de bodem en giet de vulling erin. Bak de taart in 40 minuten gaar. Dek de taart af met aluminiumfolie als de bovenkant dreigt te verbranden.

Ik kreeg dit boek tijdens de boekpresentatie, maar het enthousiasme is geheel van mezelf.

Categorie: kookboeken, taart, koek en zoet Tags: review

Vorig bericht: « Thaise pompoensoep
Volgend bericht: Parmezaanse kipnuggets »

Lees Interacties

Reacties

  1. Danielle

    7 november 2015 om 07:56

    Die cheesecake ziet er heerlijk uit! Heb eigenlijk nog nooit met pompoen gebakken, dat moet ik echt maar eens gaan doen!

    Beantwoorden
  2. Martine

    7 november 2015 om 08:27

    Dankjewel Danielle. Maar het is geen cheesecake hoor. De vulling wordt gemaakt met slagroom. En bakken met pompoen is zeker een aanrader.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in