Eerder schreef ik al reviews over Koekjesbijbel en Masterclass Cakes van Rutger van de Broek. Het makkelijke bakboek is een mooie aanvulling op deze boeken en is vooral gericht op de beginnende bakker. De 100 recepten zijn zeer toegankelijk voor de thuisbakker die nog niet zoveel ervaring heeft. Ze zijn niet moeilijk te maken en je hebt er bijna geen keukenspullen voor nodig. Als je wat spatels, een steelpannetje en een handmixer hebt kom je al een heel eind.
De opbouw
Het boek begint met wat uitleg over de basis van het bakken en de basisproducten. Daarna zijn de hoofdstukken ingedeeld op de vorm waarin gebakken wordt. Ik had er nooit zo over nagedacht, maar ik kies regelmatig eerst voor een vorm en dan pas een recept. Dan heb ik bijv zin om iets in een cakevorm te maken omdat dat handig meeneemt of koekjes omdat die makkelijk uitdelen.
De recepten
De recepten in Het makkelijke bakboek zijn zeer gevarieerd. Er zit dus altijd wel iets tussen waar je trek in hebt. En hoewel de recepten niet ingewikkeld zijn, ziet het eindresultaat er in veel gevallen toch imponerend uit. Extra leuk dus als je dat als beginnende bakker voor elkaar krijgt.
Een selectie
In het hoofdstuk van de bakplaat vind je o.a. rozijnenkoekjes, appel-perenflappen, blauwe bessen scones, granola en sodabread met vijgen en walnoten.
In het hoofdstuk cakeblik staan recepten als olijfoliecake met tijm en citroen, theebrood met rozijnen en abrikozen en tuttifrutticake.
Springvorm inspireert met amandel-chocoladetaart, kersen-kruimelcake en shortbread met venkelzaad en sinaasappel. Hoewel voor beginners bedoeld en dus niet zo ingewikkeld, klinken deze recepten toch aardig indrukwekkend.
In de vierkante vorm vind je pecan-karamelrepen, kruimelkoek met blauwe bessen, griesmeelcake met suikersiroop, boterkoek met gemberspijs en sticky bananencake met stroopsaus.
De cupcake vorm geeft volop ideeën voor lekkernijen als aardbeienschelpen, amandelcakejes met bramen en straciatella-cupcakes met ganache.
Het hoofdstuk ovenschaal geeft recepten voor kokoscrumble met mango en ananas, baklava met walnoten en suikerbroodpudding met cranberry’s.
In Bakjes en schaaltjes staan recepten voor chocolademoelleux met witte chocolade, sticky-toffeepotjes, panna cotta met yoghurt van bramen en kaneelcheesecake met gebakken peren.
Het laatste hoofdstuk koekenpan bestaat uit flensjes, wentelteefjes en pannenkoeken in diverse variaties.
Dat klinkt goed toch? Ik word ook erg blij van de prachtige foto’s die goed laten zien hoe het eindresultaat eruit hoort te zien. Natuurlijk kun je zelf volop variëren met de recepten, maar het geeft de beginnende bakker wel houvast. En eigenlijk kies ik recepten vaak uit op de foto als ik zin heb om iets te bakken.
De speculaaskoeken uit het hoofdstuk bakplaat waren heerlijk. Hier vind je het recept.
Dit recensie-exemplaar is me toegestuurd door de uitgeverij. De mening over over het boek is geheel van mijzelf.
Geef een reactie