Hollandse happen is een kookboek van BLOND Amsterdam. Het staat vol met Hollandse recepten en vrolijke illustraties zoals je die van BLOND gewend bent.
Indeling
Hollandse Happen is verdeeld in 3 categorieën: soepen & snacks; Hoofd- & bijgerechten en Desserts & taartjes.
In het hoofdstuk soepen & snacks staan recepten voor o.a. kroketten worstenbroodjes, haringsalade en diverse soepen. De hambroodjes uit dit hoofdstuk kende ik nog niet en die ga ik zeker (al dan niet in een variant) eens uitproberen.
In hoofd- & bijgerechten vind je diverse stamppotjes, een aantal aardappelvariaties en vlees-, vis- en groentegerechten. De recepten variëren van paling in ’t groen en hachee tot ossenhaas, hete bliksem en gestoofde prei of bleekselderij.
Als zoetekauw kom je in het laatste hoofdstuk Desserts en taartjes goed aan je trekken. Daarin vind je namelijk Haagse bluf, Griesmeelpudding, zandkoekjes, oma’s appeltaart, maar ook recepten voor pannenkoeken, wentelteefjes en drie-in-de-pan.
Bij veel Hollandse happen staat hoe moeilijk het gerecht te maken is en door het hele boek staan weetjes, tips, en variaties. Wist je bijvoorbeeld dat als je gehaktballen met natte handen draait dat je dan minder snel barstjes in de bal krijgt tijdens het braden?
Aanrader?
Het is een boek met toegankelijke recepten en vrolijke illustraties. Ook het oud-Hollandse randje langs de pagina’s vind ik goed passen. Een minpuntje vind ik dat er gekozen is voor het gebruik van hoofdletters. Ik vind dat zelf onrustig lezen. De kopjes boven de ingrediënten die aangeven hoe moeilijk een recept is hadden van mij consequenter doorgevoerd mogen worden.
Ik vind Hollandse Happen een leuk boek voor iemand die niet zo heel veel kookervaring heeft en graag een aantal basisrecepten wil leren maken.
Geef een reactie