Tijd van de bacchanalen?
De middeleeuwen hebben altijd al tot mijn verbeelding gesproken. Als kind las ik al veel kinderboeken die zich in de middeleeuwen afspelen en ik ben gek op middeleeuwse plaatsen en kastelen. Over het eten in de middeleeuwen wist ik nog niet veel. Daarom was ik erg benieuwd naar dit boek. Bij het eten in de middeleeuwen dacht ik aan enorme maaltijden die in de kastelen verslonden werden: grote bouten vlees, hele zalmen, kolossale pasteien en daarbij grote kannen wijn en kruiken bier. Tijdens het gezang van een minstreel werd dat dan allemaal luidkeels naar binnen gewerkt. Dat beeld blijkt niet helemaal te kloppen.
Eten was juisteen zeer beschaafde zaak. Er werden nette porties uitgedeeld en er werd keurig gegeten. Boeren en winden waren verboden en er werd zeker niet geschreeuwd aan tafel.
Bij de welgestelden werd er wel af en toe uitgebreid gebreid gedineerd, maar bij het gewone volk bestonden de maaltijden vaak niet veel meer dan brood met varkensvet, pap en wat wortels, raapjes en kool. Die hadden meestal ook alleen maar een ketel in huis voor boven het vuur en dan kun je geen ingewikkelde maaltijden maken.
Suiker werd als heel gezond en zelfs genezend gezien en specerijen waren erg duur en werden dus spaarzaam gebruikt.
Indeling
Het boek is ingedeeld in de volgende hoofdstukken:
- Vlees & gevogelte
- Met ei & graan
- Groente & fruit
- Voor de vasten
- Zoete spijs & drank
Aan het begin van ieder hoofdstuk krijg je wat achtergrondinformatie. Die vond ik erg leuk om te lezen en heeft me aangezet tot het zoeken van meer informatie over deze onderwerpen.
Recepten
De recepten komen uit middeleeuwse kookboeken en zijn aangepast aan de moderne tijd. Zo werden er in de middeleeuwse boeken geen hoeveelheden opgeschreven en worden die in de recepten in dit boek wel gegeven. Het zijn niet echt recepten die mij gelijk in draf naar de keuken laten hollen om ze uit te proberen, maar het geeft een leuk beeld van wat er zoal in de middeleeuwen op tafel kwam.
Dit recensie-exemplaar is me toegestuurd door de uitgeverij. De mening over over het boek is geheel van mijzelf.
Anna
Hallo Martine, ken je dan coquinaria.nl een schat aan informatie over de middeleeuwen en voedsel. Echt een aanrader!
Hartelijke groet, Anna
Martine
Hey Anna! Die kende ik nog niet. Dankjewel voor de tip. Daar ga ik binnenkort eens lekker rondneuzen. Groetjes, Martine