• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Review: Kookboek van de middeleeuwen – Karen Groeneveld

22 september 2019 By Martine 2 Reacties

Tijd van de bacchanalen?

De middeleeuwen hebben altijd al tot mijn verbeelding gesproken. Als kind las ik al veel kinderboeken die zich in de middeleeuwen afspelen en ik ben gek op middeleeuwse plaatsen en kastelen. Over het eten in de middeleeuwen wist ik nog niet veel. Daarom was ik erg benieuwd naar dit boek. Bij het eten in de middeleeuwen dacht ik aan enorme maaltijden die in de kastelen verslonden werden: grote bouten vlees, hele zalmen, kolossale pasteien en daarbij grote kannen wijn en kruiken bier. Tijdens het gezang van een minstreel werd dat dan allemaal luidkeels naar binnen gewerkt. Dat beeld blijkt niet helemaal te kloppen.

Eten was juisteen zeer beschaafde zaak. Er werden nette porties uitgedeeld en er werd keurig gegeten. Boeren en winden waren verboden en er werd zeker niet geschreeuwd aan tafel.

Bij de welgestelden werd er wel af en toe uitgebreid gebreid gedineerd, maar bij het gewone volk bestonden de maaltijden vaak niet veel meer dan brood met varkensvet, pap en wat wortels, raapjes en kool. Die hadden meestal ook alleen maar een ketel in huis voor boven het vuur en dan kun je geen ingewikkelde maaltijden maken.

Suiker werd als heel gezond en zelfs genezend gezien en specerijen waren erg duur en werden dus spaarzaam gebruikt.

Indeling

Het boek is ingedeeld in de volgende hoofdstukken:

  • Vlees & gevogelte
  • Met ei & graan
  • Groente & fruit
  • Voor de vasten
  • Zoete spijs & drank

Aan het begin van ieder hoofdstuk krijg je wat achtergrondinformatie. Die vond ik erg leuk om te lezen en heeft me aangezet tot het zoeken van meer informatie over deze onderwerpen.

Recepten

De recepten komen uit middeleeuwse kookboeken en zijn aangepast aan de moderne tijd. Zo werden er in de middeleeuwse boeken geen hoeveelheden opgeschreven en worden die in de recepten in dit boek wel gegeven. Het zijn niet echt recepten die mij gelijk in draf naar de keuken laten hollen om ze uit te proberen, maar het geeft een leuk beeld van wat er zoal in de middeleeuwen op tafel kwam.

Dit recensie-exemplaar is me toegestuurd door de uitgeverij. De mening over over het boek is geheel van mijzelf.

Categorie: kookboeken Tags: review

Vorig bericht: « Hoeksche chips en zwarte knoflook dip
Volgend bericht: Wenen »

Lees Interacties

Reacties

  1. Anna

    23 september 2019 om 20:59

    Hallo Martine, ken je dan coquinaria.nl een schat aan informatie over de middeleeuwen en voedsel. Echt een aanrader!
    Hartelijke groet, Anna

    Beantwoorden
    • Martine

      23 september 2019 om 21:11

      Hey Anna! Die kende ik nog niet. Dankjewel voor de tip. Daar ga ik binnenkort eens lekker rondneuzen. Groetjes, Martine

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je h Chester is een schattig plaatsje in Cheshire. Je hebt er een soort galerijen  waarlangs op 2 verdiepingen winkeltjes en restaurants ed zitten. Ik had me verheugd op de overdekte markt, maar die viel een beetje tegen. Veel kraampjes waren leeg. Gelukkig waren er wel een aantal eethuisjes open. De pad thai op foto 2 smaakte uitstekend. Al was het zo veel dat we beter samen 1 portie hadden kunnen bestellen. 
#chester #cheshire #thaifood #stopping #uk #england #travel #reizen #food #vakantie
Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Toast met zalm en een granolabowl. Topontbijt bij Bean & Cole in het leuke plaatsje Chester. 

#breakfast #ontbijt #granolabowl #toast #chester #travel #reizen #roadtrip #camping #uk #engeland
Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijn Als Maarten en ik uit eten gaan overleggen we bijna tijd of we de helft van onze maaltijd zullen wisselen. Zo kunnen we verschillende dingen proeven. Deze keer bestelden we tosti's in het gezellige binnentuintje van The Drovers in Builth Wells in Wales. Het wisselen pakte goed uit, want hoewel mijn bbqkip tosti prima was, was die van Maarten met tonijn nog net iets lekkerder. Ruil jij ook eten met anderen?

#lunch #tosti #toastedsandwich #Wales #holiday #travel #reizen #holiday #uk #builthwells #thedrovers #binnentuin #camping #food
Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandt Dagje Brighton. Heerlijk in de zon bij een strandtent gezeten. De calamaris van de foto was heerlijk. Alleen jammer dat nog geen seconde na de foto een enorme meeuw het grootste gedeelte van de calamaris van het bord jatte. Ieuw!!!! De Thaise lunch hebben we gelukkig wel helemaal zelf kunnen verorberen. #brighton #lunch #calamaris #kutmeeuwen #thaifood #gigglingsquid #gigglingsquidbrighton  #uk #engeland #holiday #travel #reizen #beach #strand #zee #sea
Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een be Vandaag bezochten we Arundel Castle. Het is een behoorlijk groot kasteel en omdat er een evenement was waren er veel leuke demonstraties. Tussendoor lunchten we met een tosti en een salade in het dorp. Prima dagje! #arundel #arundelcastle #lunch #holiday #uk #engeland #lulamaescafe #tosti #travel #kasteel
Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burg Onderweg naar Engeland aten we op de boot een burger. De smaak was best ok, maar voor een goed buikgevoel was het een beetje te vet. Dikke plus was wel dat de chipottle saus niet op de burger zat, maar apart op het bord lag. Ik vind nl de hoeveelheid saus op een burger altijd te veel. Eten jullie je burger liever met veel saus of wil je het net als ik liever een beetje minder?

#burger #stenaline #beefburger #vakantie #3wekenkampereninhetvooruitzicht #travel #roadtrip #sauskwestie
Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich Foodblogswap! Ik maakte een heerlijke clubsandwich tosti naar idee van @elisabethsmagazine. Die kun je in allerlei variaties maken en is superlekker. #foodblogswap #food #fbs #tosti #driedubbeletosti #foodblog #foodblogger #clubsandwich #clubsandwichtosti
ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat ROLLENDE KEUKENS 2022. We waren er al vroeg zodat het nog niet zo druk was. We deelden bao en bitterballen met eend, een wrap met kip en guacamole, een heerlijk stokbroodje buikspek en een verrukkelijk ijsje (mandarijn en citroen-basilicum) toe. #rollendekeukens #foodtrucks #foodtruckfestival #festival #food #buiteneten #eten #foodblogger #weekend
Voorgerechtje. Eindelijk weer met de vriendengroep Voorgerechtje. Eindelijk weer met de vriendengroep kamperen. Gelukkig is het stookverbod voorbij en kunnen we lekker bij een vuurtje. Op en top genieten!  #scoutingterrein #austerlitz #kokenophoutvuur #kamperen #food #eten #camping #friends #eengrootfeestje
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in