• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Duizenden1dag

  • home
  • Categorieën
  • Reizen
  • Over mij
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter

Review: Kookboek van de middeleeuwen – Karen Groeneveld

22 september 2019 By Martine 2 Reacties

Tijd van de bacchanalen?

De middeleeuwen hebben altijd al tot mijn verbeelding gesproken. Als kind las ik al veel kinderboeken die zich in de middeleeuwen afspelen en ik ben gek op middeleeuwse plaatsen en kastelen. Over het eten in de middeleeuwen wist ik nog niet veel. Daarom was ik erg benieuwd naar dit boek. Bij het eten in de middeleeuwen dacht ik aan enorme maaltijden die in de kastelen verslonden werden: grote bouten vlees, hele zalmen, kolossale pasteien en daarbij grote kannen wijn en kruiken bier. Tijdens het gezang van een minstreel werd dat dan allemaal luidkeels naar binnen gewerkt. Dat beeld blijkt niet helemaal te kloppen.

Eten was juisteen zeer beschaafde zaak. Er werden nette porties uitgedeeld en er werd keurig gegeten. Boeren en winden waren verboden en er werd zeker niet geschreeuwd aan tafel.

Bij de welgestelden werd er wel af en toe uitgebreid gebreid gedineerd, maar bij het gewone volk bestonden de maaltijden vaak niet veel meer dan brood met varkensvet, pap en wat wortels, raapjes en kool. Die hadden meestal ook alleen maar een ketel in huis voor boven het vuur en dan kun je geen ingewikkelde maaltijden maken.

Suiker werd als heel gezond en zelfs genezend gezien en specerijen waren erg duur en werden dus spaarzaam gebruikt.

Indeling

Het boek is ingedeeld in de volgende hoofdstukken:

  • Vlees & gevogelte
  • Met ei & graan
  • Groente & fruit
  • Voor de vasten
  • Zoete spijs & drank

Aan het begin van ieder hoofdstuk krijg je wat achtergrondinformatie. Die vond ik erg leuk om te lezen en heeft me aangezet tot het zoeken van meer informatie over deze onderwerpen.

Recepten

De recepten komen uit middeleeuwse kookboeken en zijn aangepast aan de moderne tijd. Zo werden er in de middeleeuwse boeken geen hoeveelheden opgeschreven en worden die in de recepten in dit boek wel gegeven. Het zijn niet echt recepten die mij gelijk in draf naar de keuken laten hollen om ze uit te proberen, maar het geeft een leuk beeld van wat er zoal in de middeleeuwen op tafel kwam.

Dit recensie-exemplaar is me toegestuurd door de uitgeverij. De mening over over het boek is geheel van mijzelf.

Categorie: kookboeken Tags: review

Vorig bericht: « Hoeksche chips en zwarte knoflook dip
Volgend bericht: Wenen »

Lees Interacties

Reacties

  1. Anna

    23 september 2019 om 20:59

    Hallo Martine, ken je dan coquinaria.nl een schat aan informatie over de middeleeuwen en voedsel. Echt een aanrader!
    Hartelijke groet, Anna

    Beantwoorden
    • Martine

      23 september 2019 om 21:11

      Hey Anna! Die kende ik nog niet. Dankjewel voor de tip. Daar ga ik binnenkort eens lekker rondneuzen. Groetjes, Martine

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Instagram

Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4. Wat een gezellig weekendje bij mijn zus @judith_4.1 en @pippikramer in Bergen op Zoom. We gingen naar de kapper en het zwembad, lagen lui op de bank voor de beamer, kletsen bij, gingen naar de kringloop en aten dit heerlijke vis twaalfuurtje bij De Stadsburger.
Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De Prachtige lokatie en sprookjesachtig verlicht. De lumineuze nachten van kasteel de Haar namen ons mee naar een kerstfeest van vroeger tijden. Wij vonden het leuk. #kasteel #kasteeldehaar #weekend  #uitje #kerst #lumineuzenachten #Nederland #wegineigenland #kastelen
Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke de Minicruise Newcastle. Op de heenweg behoorlijke deining; terug lekker rustig. Tussendoor 21000 stappen  kerstmarkt(je), winkels en Grainger market. En een overheerlijke cumberland sausage roll. Nu weer bijna thuis... #newcastle #minicruise #overbelastevoet #uitjemetmezelf #winkelen #uk #engeland #kerstmarkt
Instagram bericht 17998377955566467 Instagram bericht 17998377955566467
In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontz In de buurt van Nottingham gingen we naar dit ontzettend leuke museum. Het was eigenlijk bijvangst omdat we al iets leuks gedaan hadden en we het ondanks de wat lage verwachtingen even meepakten. We zijn er uiteindelijk ruim 1,5 uur binnen geweest en vonden het superleuk. Op de blog kun je er meer over lezen. Daar ontdek je dan gelijk waar die glazen blauwe bal voor bedoeld was.

#frameworkknittersmuseum #frameworkknitters #breimachinesenmeer #engels #cottages #vakantie #travel #uk #nottinghamshire #ruddington #breimuseum #beautiful #museum #topuitje
Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was voor Dagje Alkmaar met de logeetjes. Kaasmarkt was vooral druk en toeristisch, maar Alkmaar zelf is altijd wel even leuk. Lekker geluncht bij Klunder met een foccacia kip. Nou ja, een halve, want ik ruilde de helft met mijn zus voor een boterham met kroket 😃. 
#alkmaar #toeristineigenland #kaasmarkt #kaas #foccacia
@mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu log @mwemelsfelder is een weekje motorrijden en nu logeren @judith_4.1 en mijn moeder een paar nachten bij mij in Haarlem. Dus speel ik toerist in eigen stad en deden we een rondvaart en winkelen we ons daarna een slag in de rondte. Tussendoor lunchten we met een heerlijk visplateau bij @mlinhaarlem 

#Haarlem #toeristineigenstad #langweekend #Nederland #moeiehoeven #lunch #vis #food
In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis In Wales bezochten we de Judge's Lodging, het huis waar de reizende rechters verbleven. We zagen er o.a  een victoriaanse thermoskan en Maarten zat er in het badje van de rechter. Meer info staat nu online. Link in bio. #thejudge'slodging #Wales #travel #museum #travel #reizen #uk #grootbrittannië #rechters
Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, Wat is een eigen moestuintje toch fijn. Snijbiet, komkommer en paarse spekbonen die je zelf hebt zien groeien zijn toch wel het aller aller lekkerst. #moestuin #oogst #moestuinieren #buiten #groente #healthy #gezondeten
Volg op Instagram
KokenKoken

Archieven

Categorieën

  • barbecue
  • bijgerecht
  • borrelhapje
  • brood
  • dessert
  • dranken
  • evenement
  • hartige taart
  • hoofdgerecht
  • kookboeken
  • lunch
  • maandoverzicht
  • noedels
  • ontbijt
  • overig
  • Pasta en pizza
  • reizen
  • rijst
  • salade
  • saus
  • slowcooker
  • soep
  • taart, koek en zoet
  • tosti
  • uit eten
  • voorgerechten
  • workshop
Volg mijn blog met Bloglovin

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in