Eigenlijk was ik niet zo’n cake fan. Ik vind ze vaak wat niksig smaken. Dat kan aan de cakes liggen die ik tot nu toe onder mijn neus gekregen heb, want door dit boek heb ik mijn mening moeten herzien. De recepten en foto’s zagen er prima uit, maar ik dacht nog steeds dat ik er niet per se wild van zou worden. Nadat ik de citroencake en de appel-kruimelcake gemaakt had was ik om. Die waren zo lekker dat ik nu niet meer kan zeggen dat ik niet van cake houd. Het recept van de citroencake mag ik delen en verschijnt komende week online.
De opbouw
Het boek begint met wat achtergrond informatie. Waar moet je op letten als je een cake bakt, wat zijn de valkuilen en wat heb je nodig? Zoals we gewend zijn van Rutger is deze informatie heel erg duidelijk. Ook als je geen bak ervaring hebt krijg je er echt vertrouwen in dat ook jij best een goede cake zou kunnen bakken.
De recepten
De recepten zijn verdeeld over 3 hoofdstukken:
Tijdloos en traditioneel
In dit hoofdstuk vind je de wat meer algemene cakes als een basiscake, een marmercake, een carrotcake en een bitterkoekjescake. De appel-kruimelcake heb ik gemaakt en is heerlijk. De Battenberg cake kennen we inmiddels van de bakprogramma’s en de Surinaamse bojo cake maakt me nieuwsgierig naar de smaak.
Fris en fruitig
In dit hoofdstuk staan zoals de titel al zegt recepten met cakes met fruit. En dan niet alleen de frisse citroencake die ik al eerder noemde, maar ook meer bijzondere cakes als een kersencake met lavendel-mascarpone of een opgerolde cake met kersen en witte chocolade. De kokoscake met chocolade ganache moet ik ook echt eens maken en van de plaatcake met bosvruchten gaat Maarten heel blij worden.
Warm en winter
In warm en winter staan de lekker kruidige cakes met wat warmere smaken. Gembercake met honing, perencake met chocolade-kaneelsaus, appel-speculaascake, pistachecake met suikersiroop. Loopt het water je al in de mond?
Dit is een boek waar ik oprecht blij van wordt. Bij de recepten van Rutger weet je van te voren dat ze kloppen en dat ze lekker zijn. Ze zijn bovendien duidelijk beschreven. Ik vind de foto’s erg mooi en ik hou ervan als elk recept een foto heeft. Minpunten heb ik niet kunnen vinden. Kortom: een aanwinst in de boekenkast.
Dit recensie-exemplaar is me toegestuurd door de uitgeverij. De mening over over het boek is geheel van mijzelf.
Rory
De Surinaamse bojo cake intrigeert mij enorm. Ik ben het met je eens. Een cake ken ik als … een cake. Niets meer en niets minder. De foto van de cover triggert mij wel om ook in het boek te willen kijken. En de foto’s te zien zoals jij ze beschrijft.
Martine
Die bojo cake staat ook zeker op mijn lijstje om nog eens te maken.