De Brits-Iraanse Sabrina Ghayour is bekend geworden door haar eerste boek Persiana, dat vol staat met gerechten uit het Midden-Oosten. In Sirocco is dit niet anders, maar nu heeft Sabrina de gerechten gecombineerd met de producten, technieken en kookstijlen van het Westen (Sirocco: hete, droge wind die waait van oost naar west, soms omschreven als warm, kruidig en zwoel). Ze benadrukt daarbij dat je je niet aan het recept hoeft te houden, maar dat je gerust een ingrediënt kunt vervangen of weglaten als dat beter uitkomt.
Anders dan mijn blognaam doet vermoeden heb ik niet zo’n ervaring met de keuken van het Midden-Oosten. Toch liep het water me direct in de mond toen ik het boek doorbladerde met mijn indexmarkerblokje binnen handbereik. Binnen een mum van tijd staken er allemaal groene briefjes boven de bladzijden uit en was mijn “ooit nog eens te maken” lijstje een flink stuk langer geworden.
Een greep uit de gerechten
Voor ieder moment van de dag vind je in Sirocco een passend recept. Wat denk je bijvoorbeeld van rostirondjes van flespompoen met een gepocheerd eitje als ontbijt? Of ricottapannenkoekjes met zure kersen, clotted cream en honing?
Voor de lunch kies je uit gerechten als pitabroodjes met spek, wentelteefjes met briochebrood met kardemom of pantosti’s met flespompoen, salie en tulum (zoute, Turkse kaas).
Tussendoor wellicht een handje zoete, kruidige noten uit de oven of gebakken vijgen met een eetclubcocktail.
Na de borrel schuif je aan het diner met Georgische kipstoofpot, geroosterde eend, een lamsstoofpot met kweepeer &saffraan of een salade van garnalen, bimi, feta & amandel. Langzaam gegaard buikspek is natuurlijk altijd goed en de slawraps met lamsvlees en pindasaus komen hier ook zeker een keer op tafel.
Het boek sluit af met gebak en zoete traktaties waarbij je o.a. kunt kiezen uit: kruidige cake met pastinaak, walnoot en honing, dadelscones met sinaasappel en kaneel, limoen-basilicumroom, bramentaart en koekjes met pure chocolade en pistache.
Sirocco heeft 240 pagina’s en een harde kaft. De foto’s zien er aantrekkelijk uit en het boek heeft een handzaam formaat met 2 paginalinten. Ik denk dat dit boek al snel onder de vlekken zit, want hier gaat vaak uit gekookt worden.
Ik kreeg dit boek opgestuurd van uitgeverij Good Cook, maar het enthousiasme is geheel van mezelf.
Nell Nijssen
Nu er zoveel belangstelling voor de keuken uit het Midden-Oosten is, begin ik zelf ook steeds meer de smaken te waarderen. Alleen die pompoen …. dat blijft een struikelblok. Boek komt op de verlanglijst!