Foodtrucks zijn inmiddels behoorlijk ingeburgerd in Nederland al zien we ze vooral op festivals. Het zou leuk zijn als we ze in het dagelijks leven wat meer in het straatbeeld tegen zouden komen. Maar je kunt de gerechten uit de foodtrucks natuurlijk ook gewoon zelf maken.
Het boek Streetfood en snacks is hierbij een bron van inspiratie. Het staat vol met recepten voor broodjes, burgers en andere heerlijkheden die je over het algemeen zo “uit het vuistje” kunt eten.
Ik word altijd blij van foto’s bij recepten en in dit boek is naast ieder recept een paginagrote, eetlust opwekkende foto geplaatst. Dat maakt dat ik het grootste gedeelte van de recepten het liefst direct uit zou willen proberen. Ook spreekt de binnenomslag met de inhoudsopgave me erg aan. Die ziet er op het eerste gezicht een beetje uit als een menukaart.
Hoofdstukken
Het boek begint met een hoofdstuk KLASSIEKERS. Hier vind je bruschetta’s, steak-baguette en andere belegde broodjes, maar ook quesadilla met chilibonen, cheddar en spinazie; lahmacun; pita gyros of een Engelse wrap met kip en kerriemayonaise.
Dan volgt er een hoofdstuk met BURGERS. Wat dacht je van een chili-burger of een gebakken garnalenburger met gebakken perzik en krokante bacon? Of heb je toch liever een Koreaanse runderburger met kimchi? Keuze genoeg uit dit gevarieerde burgeraanbod.
In het hoofdstuk TOAST & SANDWICHES staan klassiekers als BLT, croque-monsieur en wentelteefjes, maar als je meer avontuur wilt kun je ook gaan voor een peanutbutter & jelly sandwich, de meatball marinara of een Katsu sando uit Japan.
HOTDOGS & ROLLS staat vol met broodjes. Het bevat o.a. broodjes hot dog, een lobster roll waar je direct trek van krijgt en een Po’boy sandwich met gefrituurde garnalen die ik gelijk op mijn “nog eens te maken” lijstje heb gezet.
Het hoofdstuk BROODMAALTIJDEN & SNACKS vind ik persoonlijk minder inspirerend. Het broodje roerei, garnalensalade, gebakken camembert of raclettekaas kennen we wel. Wel leuk vind ik dat je bij het broodje braadworst ook het recept voor de worst krijgt.
Daarna volgt EROVER, ERONDER, EROP, ERBIJ. Recepten van sauzen als ketchup, barbecuesaus en teriyakisaus, maar ook mayonaise, pesto, sambal en piccalilly. Ingelegde chips, knapperige uienringen en diverse salades maken dit hoofdstuk tot een zeer interessant onderdeel van het boek. Het hoofdstuk sluit af met recepten voor diverse broodsoorten.
In mijn enthousiasme ben ik direct aan de slag gegaan met dit boek. Ik begon met het maken van bagels. Het recept klopte prima, maar ik vond de bagels niet luchtig genoeg.
Daarna maakte ik de rostiburger. Die was erg lekker (recept volgt later deze week), maar daarin stond de afkorting msp. Wat is toch een msp tijm en een msp baking soda? Ik heb er een theelepel van gemaakt, want dat leek me qua hoeveelheid goed, maar je zou je dit soort dingen niet moeten afvragen bij een recept. Overigens kan dit aan mij liggen, want toen ik in een facebookgroep vroeg wat msp kon betekenen kreeg ik direct antwoord dat het een mespunt was.
Ondanks de kleine kanttekeningen kan ik dit boek zeer aanbevelen. Ik kan er nog veel inspiratie uithalen en ga zeker met de recepten aan de slag.
Ik kreeg dit boek opgestuurd van Deltas Centrale uitgeverij, maar het enthousiasme is geheel van mezelf.
Geef een reactie